Lehed

Kaneelised rosinatega jupimuffinid

neljapäev, 23. aprill 2009

Idee selliste mõnusate rebitavate muhvide-saiakeste tegemiseks tuli Joy the Baker blogist. Tegu on peaaegu et tavaliste kaneelisaiakestega, mille vorm on aga märksa huvitavam ja ausalt öeldes on ka kohe toredam neid süüa - jupikaupa. Järgnevast kogusest saab ühe muffinipannitäie (12 tk) saiakesi.

Tainas:
  • 25 g pärmi
  • 0,25 dl sooja vett
  • 50 g võid
  • 1,5 dl piima
  • 0,25 tl soola
  • 0,5 dl suhkrut
  • 0,5 tl kardemoni
  • 6 dl jahu
Vahele:
  • 100 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • peotäis rosinaid
  • 1-2 tl jahvatatud kaneeli
Lahusta pärm soojas vees. Sulata või, lisa sellele piim ning vala siis segu pärmi hulka. Lisa sool, suhkur ja kardemon. Sõtku juurde jahu, kuni saad ilusa ühtlase taina. Kata kauss rätikuga ning lase soojas kohas tunnike kerkida.

Täidise valmistamiseks sega sulavõi, suhkur ja kaneel. Rebi tainast erineva suurusega tükikesi, raputa need üle kaneeliga ning mudi käte vahel ilusaks ümaraks. Pane mõned tainapallikesed vormide põhja, lisa kiht täidist, siis jälle tainapallikesi ning taas täidist. Kokku seega umbkaudu neli kihti. Küpseta 200kraadises ahjus 10-15 minutit. Enne vormist väljavõtmist lase veidi seista.

Sidrunised mandliküpsised

Krõbeda mandlikatte ja mõnusalt kerge sidrunimaitsega kiireltkaduvad küpsised, mille valmistamine end igatahes ära tasus. Sellest kogusest sain mina ühe tihedalt täis laotud plaaditäie küpsiseid (u 50 tükki) - üllatavalt palju selle taina koguse kohta. Retsept ise on pärit siit.

  • 125 g võid
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 100 g suhkrut
  • o,5 tl vanilliektrakti
  • 125 g nisujahu
  • 50 g mandlijahu
  • 2 munavalget
  • 150 g mandlilaaste
Sega tükkideks lõigatud toasoe või, sirdunikoor, suhkur ning vanilliekstrakt kausis kuni see muutub ühtalseks massiks. Lisa nisu- ja mandlijahu ning sega, kuni saad ühtlase taina. Pane tunniks ajaks külmkappi.


Küpsiste tegemiseks moodusta tainast umbes 4 cm pikkused 1 cm diameetriga rullid. Kasta igaüks neist kergelt vispeldatud munavalgetesse ning siis mandlilaastudesse. Suru mandlilaastud õrnalt tainajupi sisse. Lao küspsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane vähemalt 20 minutiks külma. Küpseta kuni küpsised on kuldsed (u 15-20 minutit).

Kodujuustusnäkid

teisipäev, 21. aprill 2009

Valgurikas snäkk soolaküpsiste asemel.

  • 200 g kodujuustu
  • 50 g riivjuustu
  • 3 sl hapukoort
  • 3 muna
  • 2 sl jahu
  • 1 tl vahemere ürdisegu
  • 0,5 tl soola
Sega kõik koostisained, laota õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta, kuni küpsetis omandab pealt kuldpruuni värvuse. Lase jahtuda ning lõika meelepärase suurusega tükkideks.

Pohlakissell kohupiimakreemiga

esmaspäev, 20. aprill 2009

Lihtsalt ja kiirelt valmiv kerge kaneelinüansiga pohlakissell. Meie kohupiimakreem oli kerge banaanimaitsega - ka nii oli hea.


Kissell:
  • 4 dl vett
  • 2 dl pohli
  • 3 sl suhkrut
  • kaneelikoor
  • 3 tl tärklist
Pane kõik peale tärklise potti, keeda tasasel tulel, kuni suhkur on lahustunud. Eemalda kaneelikoor. Sega tärklis veidikese külma veega, võta pott tulelt ning vala tärklisesegu peene joana pidevalt segades kisselli sekka. Kuumuta veel, aga ära keeda.

Kohupiimakreem:
  • 300 g kohupiimapastat
  • 2 dl vahukoort
  • maitse järgi suhkrut ja
  • vanillisuhkrut
Vahusta vahukoor suhkrutega, sega sisse kohupiimapasta - ongi valmis!

Kohupiimatarretis banaanidega

neljapäev, 16. aprill 2009

Mahedamaitseline kohupiimamaius, mille retsept ilmus aprilli Kodukirjas.

  • 300 g kohupiimapastat
  • 1 dl suhkrut
  • 6 želatiinilehte
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 banaani
  • 3 dl vahukoort
  • muredaid küpsiseid
  • võid
  • riivitud šokolaadi
Leota želatiinilehti 5 minutit külmas vees. Sega suhkur ja kohupiim. Lahusta želatiin kuumas sidrunimahlas ja nirista toasooja kohupiimamassi hulka. Koori ja viiluta banaanid; osa viile jäta terveks, ülejäänud tükelda, nirista peale sidrunimahla. Sega banaanitükid kohupiimasse. Vahusta koor ja sega samuti kohupiimasegusse. Määri vormid (4 tükki) kergelt võiga. Pane iga vormi põhja banaaniviil ja tõsta peale segu. Purusta küpsised, raputa puru vormidele ja suru kergelt kohupiimamassi sisse. Lase mõned tunnid tarretuda.
Serveerimiseks pane vorm mõneks ajaks kuuma vette (oleneb vormi paksusest) ja kummuta magustoit taldrikule. Raputa peale šokolaadilaaste.

Kohupiimajäätis

Mõnus külm ja marjane dessert, serveeri kohe, sest see sulab lausa mühinal :)

  • 2 dl kohupiima
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 3 dl vanillijäätist
  • 3 dl külmutatud mustikaid
Sulata marjad neid kilekotiga soojas vees hoides. Sega kohupiim ja suhkrud. Lisa jäätis ja sega ühtlaseks.

Karrikana kookoskastmes

esmaspäev, 13. aprill 2009

Kaugetes mälestustest on meeles, kuidas ühel suvel mitmed aastad tagasi kuskil Pärnu kohvikus sai söödud kana kookoskastmes ja mulle väga maitses. Sellist retsepti veel leidnud ei ole, aga järgnevalt üks märksa teist sorti kana kookoskastmes. Retsept jällegi Nami-namist.

Karrikana:
  • 6 kanafileed
  • õli
  • karripulbrit
Kookoskaste:
  • 2 sl õli
  • 2 sibulat
  • 1 küüs küüslauku
  • poole sidruni riivitud koor
  • 2 väikest punast tšillipipart
  • 0,25 tl jahvatatud kaneeli
  • 0,5 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 tl karripulbrit
  • 4 dl kookospiima
Kastmeks aja õli pannil kuumaks, lisa hakitud sibul, küüslauk ja riivitud sidrunikoor. Kuumuta madalal kuumusel tihti segades, kuni sibul on läbipaistev. Tõsta pliidikuumust, lisa peenestatud tšillipiprad, kaneel, kardemon ja karri. Kuumuta pidevalt segades üks minut. Lisa kookospiim, vähenda kuumust ja hauta vahetevahel segades 5 minutit. Maitsesta vähese soolaga. Maitse kindlasti!
Lõika kanafileed ribadeks, raputa üle karripulbriga ning pruunista kuumas õlis. Tõsta kuhjana vaagnale ning kalla üle kuuma kastmega.

Kookosmakroonid

Kuna päris makroonide tegemisega ma ennast vist veel vaevata ei saa - eelkõige gaasiahju omamise tõttu, siis tegin hoopis selliseid. Retsept on pärit Nami-namist.

  • 50 g toasooja võid
  • 4 munavalget
  • 250 g suhkrut
  • 250 g kookoshelbeid
  • 1 tl vanilliekstrakti
Sega kõik ained paksupõhjalises potis. Kuumuta tasasel tulel, kuni või on sulanud. Tõsta kahe teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pisikeste portsudena. Küpseta 200kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni makroonid on pealt kergelt kuldsed.

Pasha

Vahepeal on olnud nii piisavalt kiire, et - nagu näha - pole jõudnud isegi süüa. Tegelikult söönud ikka oleme üht-teist, aga kuidagi ei ole jõudnud siia vaatamiseks panna... Nüüd siis püüan selle vea (kasvõi osaliselt) parandada.

Sel aastal sain maha oma elu esimese pashaga. Ei teagi, kas olen varem seda söönudki, igatahes mul erilist ettekujutust sellest "kevadpühade klassikast" ei olnud, aga oli plaanis sel aastal proovida, seda enam, et ka Nami-Namis selline kooskokkamise teema on. Tulemusega jäime aga rahule ja otsa ta sai.

  • 0,75 dl brändit
  • 100 g kuivatatud jõhvikaid
  • 100 g mandleid
  • 800-900 g teralist kohupiima
  • 2 kõvaks keedetud munakollast
  • 100 g võid
  • 2 dl suhkrut
  • 2 dl hapukoort
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 1/4 tl soola
  • 2 dl vahukoort
Haki umbes 3/4 mandlitest. Lase brändil koos jõhvikate ja hakitud mandlitega nõrgal kuumusel soojaks minna ning jäta 15 minutiks seisma. Sega peenestatud munakollased kohupiimaga ühtlaseks. Vahusta pehme või ja suhkur. Lisa kohupiim, hapukoor, sool, vanillisuhkur. Vahusta koor ja sega koos brändi, jõhvikate ja mandlitükkidega kohupiimasegusse. Kata sõel või pashavorm märja marliga, tõsta segu vormi, aseta peale raskus ning lase vähemalt ööpäev seista.