Lehed

Mandli-beseekattega rabarberikook

esmaspäev, 25. mai 2009

Üks mõnusalt kerge kaneeline rabarberikook. Lisan selle lõpuks siia ära, sest sel nädalal vaevalt mingit küpsetamist toimuda saab (meie käsutuses on röster, mikrolaineahi ja veekeetja vist), pigem saab haiglatoite testida (täna oli lõuna ajal magustoiduks kihiline mannapuder. Sellise asja peale pole ma ise küll kunagi tulnud ja ega poleks tulnud ka, kui poleks seina pealt lugenud) ja ehk ka Haapsalu kohvikuid jms. Kuhu Haapsalus üldse minna?


Põhi:
  • 50 g võid
  • 100 g hapukoort
  • 2 sl suhkrut
  • 1 munakollane
  • 1 sl tärklist
  • 2 dl jahu
Täidis:
  • 3-4 rabarberivart
  • 0,5 dl suhkrut
  • 2 sl vett
  • 1 tl kaneeli
Kate:
  • 4 munavalget
  • 7 sl suhkrut
  • mandlilaaste
Vahusta või suhkruga, lisa hapukoor ja munakollane ning omavahel segatud jahu ja tärklis. Suru tainas võitatud lahtikäiva vormi põhja ja servadele. Puhasta ja viiluta rabarber, pane koos suhkru ja veega potti. Kuumuta, kuni rabarber pehmeneb. Lisa kaneel ja vala segu põhjale. Vahusta munavalged suhkruga ning kata kook vahuga, raputa peale mandlilaaste. Küpseta 20-30 minutit, kuni munavahu tipud on kenasti kuldsed.

Rabarberikissell väikese pohlaga

kolmapäev, 20. mai 2009

Rabarberikissellile annavad siin kaunima värvi mõned peotäied pohli. Hea ja lihtne magustoit.

  • 1 l vett
  • 2 rabarberivart
  • 1 dl suhkrut
  • 1 kaneelikoor
  • paar peoteäit pohli
  • 5 sl tärklist + 1 dl vett
Tükelda puhastatud rabarberivarred. Tõsta rabarberitükid pohladega potti ja keeda need suhkruga 1 liitris vees pehmeks. Tõsta tulelt. Sega 1 detsiliitris vees tärklis ja vala peene joana, pidevalt segades, kisselli hulka. Kuumuta väikesel tulel keemiseni, võta kohe tulelt. Raputa peale suhkrut, et kisselli pinnale nahka ei tekiks.
Serveeri kohupiimakreemi, vahukoore, nende segu või külma piimaga.

Kreemine rabarberikook

Muutsin veidi maikuu Oma Maitsest pärit ülilihtsa rabarberikoogi retsepti: tulemuseks mureda põhja ja mõnusalt kreemise täidisega lihtsaltvalmiv rabarberikook.

Põhi:
Täidis:
  • 2 rabarberivart
  • fariinsuhkrut
  • 250 g hapukoort
  • 4 sl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 muna
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa hapukoor ja muna. Sega hulka jahu ja küpsetuspulbri segu. Suru tainas võiga määritud lahtikäiva vormi põhja ja veidi ka servadele. Haki puhastatud rabarberid, puista üle suhkruga ja vala koogipõhjale. Sega hapukoor suhkru ja munaga ja vala rabarberitele. Küpseta umbes 40 minutit, kuni servad on kuldsed. Lase enne söömist jahtuda, et täidis tahkemaks muutks.

Rabarberiruudud

teisipäev, 19. mai 2009

Esimene rabarberiküpsetis sel aastal: mõnusalt hapukad lehttainapõhjaga rabarberiruudud on parimad serveerituna jäätisega. Valmib kiirelt ja lihtsalt.


  • 500 g lehttainast
  • 100 g toorjuustu
  • 1 muna
  • 2-3 sl fariinsuhkrut
  • 2 rabarberivart
  • 1 sl tuhksuhkrut
Rulli tainas lahti ja lõika sellest sobiva suurusega ruudud või ristkülikud. Vahusta muna ning pane pool sellest kõrvale ruutude servade määrmiseks. Ülejäänud poole sisse vahusta toorjuust suhkruga ja jaota segu ühtlaselt ruudukeste vahel. Lõika puhastatud rabarberist sobiva suurusega lõigud, puista üle tuhksuhkruga. Tõsta rabarberitükid täidisele ning määri ruudukeste ääred munaga. Küpseta 20-30 minutit, kuni koogid on kaunilt kuldsed. Söö soojalt koos jäätisega.

Seesamiseemnetega apelsinivahvlid

neljapäev, 14. mai 2009

Kuigi tänane ilm on külm ja vihmane, on suvel palavaga hea enda tehtud vahvli seest (miks mitte enda tehtud) jäätist süüa. Järgnev retsepti järgi valmivad tavalisest märksa teistsugusemad vahvlid - seesamiseemnete ja kerge apelsinimaitsega.

  • 90 g toasooja võid
  • 90 g tuhksuhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 1 apelsini riivitud koor
  • 3 munavalget
  • 80 g seesamiseemneid
  • 100 g jahu
  • 1/3 tl soola
Rösti seesamiseemneid kuival pannil umbes 3-4 minutit, kuni nad on kergelt pruunikad. Vahusta või suhkrute ja riivitud apelsinikoorega. Mikserda ükshaaval sisse munavalged. Sega sisse omavahel segatud jahu, sool ja seesamiseemned ning pane tainas umbes tunnikeseks jahedasse.
Küpseta vahvlimasina vahel õhukesed vahvlid, keera jäätisega söömiseks koonusesse.

Naadimuffinid: soolased ja magusad

kolmapäev, 13. mai 2009

Käisime pühapäeval maal, kust korjasin väikese kotitäie naati. Naati seal tõesti jätkus, seevastu nõgeseid eriti silma ei hakanud. Naadi puhul kasutatakse toiduks noori, veel "avanemata" lehti, see aias pigem kutsumata külaline on eriti rikas E-vitamiini poolest, peale selle sisaldab veel rohkesti C-vitamiini, aga ka eeterlikke õlisid ja antiöksüdante.


Umbrohutoitudega mul erilist varasemat kokkupuudet pole olnud, kuid Nami-nami kevadrohelise kooskokkamise vaimus valmisid mu esimesed naadimuffinid - kahte sorti, nii soolased kui magusad, mõlemad retseptid olid pärit Nami-namist.
Peab ütlema, et mõlemad muhvid olid üllatavalt head - seda ütlesid vist pea kõik, kes sõid ja teadsid, mis need rohelised träpsud seal sees on, kuigi esialgu tundus võõrastav, et üks-sama asi nii soolastes kui ka magusates muffinites sees on.

Naadi-juustumuffinid
(12 tükki)


  • peotäis naati
  • 2 muna
  • 1 sl suhkrut
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • veidi soola
  • 100 g hapukoort
  • 150 g riivitud juustu
  • 100 g toasooja võid
Kalla naadilehtedele keev vesi, lase mõned minutid seista ning siis nõruta ja haki lehed peeneks.
Vahusta munad kergelt suhkruga, lisa jahuga segatud küpsetuspulber ja sool, siis hapukoor, või, riivjuust ja hakitud naat. Sega tainas läbi, tõsta muffinivormidesse ja küpseta 200kraadi juures umbes 15 minutit.

Naadi-vanillimuffinid
(12 tükki)

  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 100 g sulatatud võid
  • 50 g hapukoort
  • 3 dl jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 30 g naati
Kalla naadilehtedele keev vesi, lase paar minutit seisa, siis kurna ja haki. Vahusta munad suhkruga, lisa veidi jahtunud sulavõi, hapukoor, vanillisuhkur ning omavahel segatud jahu, küpsetuspulber ja sool. Sega taina hulka ka naat. Tõsta tainas muffinivromidesse ja küpseta, kuni muhvid on kerkinud ja pealt kaunilt kuldsed (u 15 minutit).

Toskakattega marjapirukas

teisipäev, 12. mai 2009

Emadepäevaks tegin sellise lihtsa koogi. Toskakatte all võib kasutada kõiksugu meeldivaid marju, minul olid parasjagu käepärast punased sõstrad ja vaarikad - lõpptulemuseks tasakaalustasid hapukas täidis ja magus kate üksteist suurepäraselt.


Põhi:
  • 2,5 dl nisujahu
  • 2 sl suhkrut
  • 100 g võid
  • 1 munakollane
Täidis:
  • 300 g marju
  • 2 sl kartulitärklist
Toskakate:
  • 75 g võid
  • 100 g mandlilaaste
  • 1 dl suhkrut
  • 1 sl nisujahu
  • 3 sl piima
Põhja jaoks sega jahu ja suhkur, lisa tükeldatud toasoe või ning mudi kõik näppude vahel puruks. Lisa munarebu ja suru tainas ühtlaseks. Pane pooleks tunniks jahedasse. Suru tainas koogivormi põhja ja äärtele ning eelküpseta, kuni tainas on helekollane. Küpsetamise ajaks aseta põhjale foorium ubade või muu raskusega.
Külmutatud marjad sega tärklisega (värskete puhul pole see vajalik) ning laota eelküpsetatud põhjale.
Toskakatte ained sega väikeses potis ning kuumuta mõned minutid. Jaota see marjadele ning küpseta, kuni kate on kenasti kuldpruun.

Retsept on esialgselt pärit Nami-namist.

Beseekattega mustikakorvikesed

neljapäev, 7. mai 2009

Kuna mu veebruaris tehtud beseekattega mustikakook oli sedavõrd maitsev, tahtsin seda millalgi korrata. Eile saigi seda lõpuks tehtud, kuid veidi teisel kujul - tulemuseks 12 imemaitsvat ja hõrku korvikest. Retsept muidu kõik sama, kuid beseekattesse võiks ühe munavalge lisaks vahustada, et kõik korvikesed ikka kaetud saaksid. Koogikesed valmisid eelküpsetamata ja muffinivormis.

Kihiline kanasalat

pühapäev, 3. mai 2009

Kihilises salatis võib põhimõtteliselt kasutada kõiki endale meelepäraseid aineid. Kui midagi parasjagu pole, võib selle välja jätta või asendada muuga. Välja kukub ikka maitsev ja mahlane salat, mis sobib suurepäraselt suvise päeva õhtusöögiks.
Muide, turult saab juba eesti tomateid. Maitse pole küll veel päris päris see, mis kesksuvel, kuid ega palju puudu ka ei jää. Poetomatitega ei anna võrreldagi, juba lõhnast on vahe tunda.

  • 400 g suitsukana
  • veerand kuni pool hiina kapsa pead
  • 200 g konserveeritud ananassikuubikuid
  • 1 paprika
  • 1 suur tomat
  • pool pikka värsket kurki
  • 200 g juustu
Kaste:
  • 2,5 dl majoneesi
  • 2,5 dl hapukoort
  • sirdunipipart
Lõika hiina kapsas õhukesteks ribadeks, laota pool sellest kausi põhja. Kapsa peale lao pool tükeldatud kanalihast, pool tükeldatud paprikast ja tomatist. Lisa ka ananassikuubikud ja laota peale kiht juustu. Sega valmis kaste ning tõsta sedakõikide kihtide peale, seejärel alusta kihtide ladumist jällegi hiina kapsast. Kõige peale jääb kiht kastmega. Lase vähemalt tunnike külmkapis maitsestuda. Kaunista enne serveerimist.

PS. Suitsukana ma siiski siin millegi vastu välja ei vahetaks.

Mandli-vaarikakook

laupäev, 2. mai 2009

See kook on üsna eriline, kuna ei sisalda üldse jahu, võid ega ka munakollaseid. Retsept ise on originaalis pärit siit. Valmib kergelt, kuna kõik ained saab ühes kausis kokku segada ning siis lihtsalt küpsetada. Vaarikad ja sidrunine maitse sobivad mandlitega imehästi.

  • 2 dl munavalgeid (umbes 6 muna)
  • 2 dl suhkrut
  • 4 dl mandlijahu
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 3 sl maisitärklist
  • 1/4 tl soola
  • 4 dl vaarikaid.
Mikserda munavalged suhkruga kõvaks vahuks (kindlasti mõõda munavalged täpselt, mitte ära usalda munade arvu). Lisa aeglasel kiirusel edasi mikserdades mandlijahu, maisitärklis, sool ning riivitud sidrunikoor, kuni tainas saab ühtlaseks. Vala tainas kergelt õliga määritud lahtikäivasse vormi, puista peale vaarikad. Küpseta, kuni kook muutub kuldseks, umbes pool tundi. Enne söömist lase veidi jahtuda.

Kana-juustukeeks

Tõeliselt maitsev küpsetis, mis mindki nüüd märksa rohkem keeksiusku pööras. Tegu on üsna toitva palaga, mis võib koos salatiga täita ka põhiroa rolli, valmib kergelt. Retsept Toidutarest.

  • 300 g kanafileed
  • 30 g võid
  • jahvatatud paprikat
  • 4 muna
  • 1 dl piima
  • 150 g jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g kodujuustu
  • 125 g riivitud tugevamaitselist juustu (nt Pikantne)
  • 15 värsket basiilikulehte
  • 1,5 dl päevalilleõli
  • soola
  • musta pipart

Lõika kanafilee pikkadeks ribadeks või kuubikuteks ning rulli jahvatatud paprikas. Kuumuta kergelt võis. Maitsesta soola ja pipraga. Sega omavahel küpsetuspulber ja jahu. Klopi munad, õli ja piim ühtlaseks ning maitsesta soola ja pipraga. Lisa järk-järgult jahu, suurem osa riivjuustust, kodujuust ja hakitud basiilik ning sega ühtlaseks tainaks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi vaheldumisi kanaribadega. Küpseta ahjus pool tundi, siis raputa peale ülejäänud juust ning küpseta veel 15 minutit. Proovi küpsust puutikuga.