Lehed

Halvaa-juustukook valge šokolaadiga

pühapäev, 28. veebruar 2010

Veebruar oli kuu täis erinevaid kulinaarseid katsetusi, olin kohati pidevas nõude määrimise, pesemise ja kuivatamise tsükilis. Pesta ja uuesti määrida sai tõesti mitme eest, aga samas sai ka toitu pilidle sättida, pildistada ja lõpuks ka - üllatus, üllatus - süüa. Paremal väike pildiseeria toidublogimise "köögipoolest" :)
Järk-järgult hakkavad ka retseptid siia ilmuma - mis oli ka käesoleva postituse esialgne eesmärk.

Jätkan kookide-tortide lainel, see "laine" mulle meeldib :) Lähiajal on veel vähemalt üks tordikatsetus plaanis, aga see halvaa-juustukook sobib hästi siia veebruarikuud lõpetama.

  • 100 g digestiivküpsiseid
  • 50 g Farmi võid (82%)
  • 450 g Farmi maitsestamata toorjuustu
  • 2 dl Farmi 20% hapukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 200 g valget šokolaadi
  • 2 muna
  • 3 sl jahu
  • 200 g halvaad
  • kaunistuseks kreeka pähkleid
Põhja jaoks purusta küpsised ja sega need sulatatud võiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja.
Vahusta toasoe toorjuust suhkru ja vanilliehkstraktiga. Klopi ükshaaval sisse munad. Lisa hapukoor. Sulata valge šokolaad ja sega ka see toorjuustusegusse. Sõelu sisse jahu ja peeneks hakitud halvaa. Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 160-kraadises ahjus tund aega.
Kaunista kreeka pähklitega, serveeri külmkapikülmana.

Apelsinine šokolaadi-toorjuustutort

reede, 26. veebruar 2010

See kaunis kahekihiline apelsinimekiga tort sobib ideaalselt mõneks tähtsamaks puhuks lauale. Kreemjas ja taevalikult õhuline, lausa sulab suus! Kaunista kas õhukeste apelsiniviilude või apelsinikooreribadega.

Põhi:
  • 250 g heledaid küpsiseid
  • 50 g mandlilaaste
  • 100 g sulatatud Farmi võid (82%)
Kate:
  • 300 g Farmi maitsestamata toorjuustu
  • 2 dl vahukoort
  • 2 muna
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 1,5 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl värskelt pressitud apelsinimahla
  • 5 lehte želatiini
Peale:
  • 2 dl Farmi vahukoort
  • 1 dl apelsinimarmelaadi
  • 2 lehte želatiini
Purusta küpsised (võimalusel kasuta köögikombaini - läheb kiiremini). Lisa mandlilaastud ja sulatatud või, sega läbi ja suru korralikult küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Pane külma.
Pane täidise tarvis 5 želatiinilehte külma vette likku. Sulata veevannil tükkideks tehtud šokolaad. Vahusta munad poole suhkruga tugevaks vahuks. Vahusta toorjuust ülejäänud suhkru, lisa ka 1 tl vanillisuhkrut. Mikseda ka rõõsk koor kohevaks vahuks. Kuumuta äsja pressitud apelsinimahl ja sulata selles liigsest veest kuivaks väänatud želatiinilehed. Kuni želatiinisegu veidi jahtub, sega toorjuust sulašokolaadiga. Lisa munavaht ja sega õrnalt läbi, nirista sisse želatiinisegu, ise pidevalt segades. Viimasena lisa kergelt segades vahukoor. Vala valmis täidis küpsisepõhjale, lase üleöö külmas seista.
Pealmise kihi tarvis pane 5 minutiks likku 2 lehte želatiini. Vahusta vahukoor. Kuumuta apelsinimarmelaad ning sulata selles veest kuivaks pigistatud želatiinilehed. Jahuta veidi ning sega marmelaad siis õrnalt vahukoorega segamini. Vala segu tordile, silu pealt siledaks ja lase vähemalt pool tundi külmikus tarduda.

Vürtsikas kohupiima-purukook rosinatega

teisipäev, 23. veebruar 2010

Kui suures lumes sumpamisest ära peaks väsima (kuigi praegu on väljas lausa plusskraadid, uskumatu!), siis tee või kohvi kõrvale sobib hästi järgmine kook - vana hea kohupiimakook väikese "tvistiga" purukattega.

Põhi:
  • 4 dl jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 muna
  • 1,5 dl Farmi hapukoort
  • 100 g Farmi võid (82%, sulatatud)
Täidis:
  • 500 g Farmi lahjat rosinatega kohupiima
  • 1 dl Farmi vahukoort
  • 1 muna
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
Kate:
  • 2,5 dl jahu
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 tl kardemoni
  • 0,5 tl ingverit
  • 0,25 tl soola
  • 1,5 dl pruuni suhkrut
  • 100 g Farmi võid (82%)
Põhja valmistamiseks sega ühes kausis kõik kuivained, teises kausis klopi lahti munad, sega sisse hapukoor ja veidi jahtunud sulavõi. Täidise jaoks vahusta koor suhkrutega, siis mikserda sisse muna ja kohupiim.

Purukatte tarvis sega segamini jahu ja maitseained. Lisa külmad võitükid ja hõõru sõrmede vahel ühtlaseks puruseks tainaks.

Kata neljakandiline koogivorm küpsetuspaberiga. Kata see kolme kihiga - kõige alla põhjaks mõeldud tainas, selle peale kohupiimasegu, mis puista omakorda üle purutainaga.

Küpseta, kuni koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks, selleks kulub umbes 30-40 minutit.

Mustikatega riisikook

kolmapäev, 10. veebruar 2010

Juba mõnda aega tagasi sai Nami-nami kooskokkamise raames küpsetatud riisikooki. Mõni ei kujuta riisi magustoidu sees ettegi. Selle koogi puhul ei olnud aga ühelgi (algul skeptilisel) sööjal ühtki paha sõna öelda.
Kuna minu kook valmis sellisel ajal, kui kapis seisis veel piparkoogitainast, kasutasin põhjaks seda. Talvisemal /jõulusemal/ ajal sobis hästi. Mõnel teisel ajal kasutaksin näiteks muretainast.

  • 380 g hapukoort
  • 2 muna
  • 1,5 dl mustikaid
  • 300 g muretainast (jõulusemal ajal hoopis piparkoogitainast :)
  • 4 dl keedetud riisi
  • 2 dl suhkrut
Äärista küpsetusvormi põhi ja servad tainaga. Klopi segamini hapukoor, suhkur ja munad, sega sisse ka riis. Kata koogipõhi mustikatega (võid mustikad enne 1 tl tärklisega läbi segada) ja vala peale riisi-hapukooresegu. Küpseta kuni täidis on enam-vähem hüübinud.

Uudiseid postkastist

reede, 5. veebruar 2010

Koos uue Oma Maitsega oli täna postkastis ka veebruarikuine Naistelehe Nipiraamat, kus ka käesolev blogi ja yours truly äramainimist leidsid. Lehekülg 10, heitke pilk peale, kui kätte juhtub ;)

Tervet pasteeditegemise lugu saab lugeda siit. Uuemast pasteediteost lugu aga paar postitust allpool.

Toorjuustutäidisega muffinid

Need mõnusad ja igat pidi toorjuustused soolased muffinid sobivad ideaalselt näiteks hommikusöögiks või lõunaseks snäkiks. Parimad soojalt! Sellest kogusest saab 12 muffinit.

  • 5 dl jahu
  • 1 tl soola
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • 1 tl kuivatatud punet
  • 0,5 tl jahtavatud pipart
  • 0,5 tl teravat paprikapulbrit
  • 75 g + 1 sl sulatatud võid (82%)
  • 2 muna
  • 150 g murulauguga toorjuustu
  • 1 dl vahukoort
  • 3 sl tomatikastet
  • 1 sibul
  • 100 g sinki
  • 50 g riivjuustu
  • täidiseks umbes 50 g murulaugu (või küüslauguga) toorjuustu
  • peale 50 g riivjuustu
Sega omavahel kõik kuivained - jahu, sool-pipar, küpsetuspulber, basiilik, pune ja paprikapulber. Haki sibul ja sink väikesteks tükkideks. Kuumuta sibulatükid 1 sl võiga klaasjaks, pruunista veidi ka singitükke. Teises kausis mikserda kokku toorjuust, vahukoor, munad ja veidi jahtunud sulatatud või, lisa 3 sl tomatikastet. Sega omavahel kokku kuivained ja toorjuustusegu, lisa sibula- ja singitükid ning riivjuust. Töötle ühtlaseks tainaks.


Pane igasse muffinipanni pesasse üks supilusikatäis tainast ja selle peale üks väike teelusikatäis toorjuustu (vastavalt soovile, kas murulaugu või küüslauguga). Ülejäänud tainas jaota pealmiseks kihiks.


Küpseta, kuni muffinisse torgatud tikk jääb enam-vähem puhtaks (umbes 20-25 minutit), siis võta korraks ahjust välja, raputa igale muffinile peale veidi riivjuustu ja pane paariks minutiks veel ahju.


* Toorainena kasutasin Farmi piimatooteid.