Lehed

Kooli lõpp ja suve algus

kolmapäev, 29. juuni 2011

Palju kooke ja mitmeid suuri söömisi hiljem - sest vahepeal on toimunud igasugu tähtsaid üritusi alustades minu enda ülikooli lõpetamise ning lõpetades suve alguse ja jaanipäevaga - olen juba mitu päeva hoogu võtnud, et kõigest paar sõna pajatada ja rohkem piltidel rääkida lasta.

IMGP6694 IMGP6698

Nagu juba eelmises postituses selgeks sai, oli sel aastal meie peres palju koolilõpetamisi - õde lõpetas 9. klassi, nädalake hiljem mina ülikooli, millele järgnes kohe jaanipäev - ehk siis sai kombekohaselt üsna suurelt söödud. Figuurile mõjuvad kahjuks sellised lähestikku paiknevad tähtsad päevad küll ainult ümardavalt ;) Aga ma pean tunnistama, et natuke tänu ühele kingiks saadud väärt masinale ning üsna palju tänu saabunud suurele suvele ja maasikahooajale pole ma kokkamist olukorra tasakaalustamiseks siiski kõrvale jätnud :)

Lõpetamise puhul õnnitlema tulnutele küpsetasin kaks kooki - kuna rahvas oli suures osas sama, kes nädala eest õe lõpetamisel, olid seekord koogivalikus teised koogid, kuid jätkasin siiski maasikalainel. Niisiis, lubage näidata -maasika-kräsupea

Maasika-kräsupea
Maasika-kräsupea

ja maasikatega toorjuustukook.

Maasika-juustukook / Strawberry cheesecake
Maasika-juustukook / Stawberry cheesecake

Jaanipäevatoidud ikka tavapäraselt valdavalt gillilt - erinevad grill-lihad ja -ribid, kõrvale fooliumis või ja sibulaga küpsetatud värsked kartulid ja muud head-paremat.

Jaanipäev / Midsummer's day

Üks päev, kolm torti

laupäev, 18. juuni 2011

Korrektselt väljendudes tegelikult kaks päeva ja kolm torti - ikka üks päev tegemine, teine päev söömine :)

Kõiki korraga ühe pildi peale ei saanudki, sest selleks ajaks, kui kaks õe lõpetamiseks tehtud torti kaunistatud said, oli kolmas juba teel sünnipäevale. Kõik said siiski eraldi üles pildistatud ja hiljem ritta pandud ;)

Kolm torti / Three cakes

Vasakult paremale: šokolaadi-kohupiima-maasikatort, maasika-jogurtišarlott ja jälle šokolaadi-kohupiima-maasikatort. Šokolaadi-kohupiimatordid ikka selle eelmise postituse retsepti järgi, šarlotti tegin aga esimest korda.

Šokolaadi-kohupiimatort vaarikatega

teisipäev, 14. juuni 2011

Torditegemine mõlkus mul mõtteis juba mõnda aega, aga kuidagi ei suutnud ära otsustada, millist teha ja õigupoolest polnud vist õiget tujugi, sest küll takistas mingi koostisosa puudus, küll oli miski muu halvasti. Aga kui kõik asjad lõpuks paika loksusid, valmis üks väärt kook!

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Kakaoste põhjade vahel on hulgaliselt vaarikaid (sain viimased 2 karbitäit vaarikaid sügavkülmast ära kasutada) ja vanilline kohupiima-vahukoorekreem muudab niigi pehmed põhjad veel mahlasemaks. Kokku tuleb mahedamaitseline kook, mis lausa sulab suus, ja mida kaunistavad pealt vaarikad ja servadel šokolaadilaastud.

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Põhja valmistamiseks kasutasin Koolibiri koogiraamatust Brooklyni öise ahvatluse retsepti. Suhkrut lisades aga ei tõusnud minu käsi enam rohkem suhkrut kaussi valama - ja seda juba poole märgitud koguse peal. Nii ta jäigi ja ei kurda, kõik oli täpselt parajalt! Kreemiks vana hea - täiesti tavaline kohupiima ja vahuoore segu. Lihtsad asjad on tihtipeale kõige maitsvamad, nii sai ka see kook üllatavalt kiirelt külmkapist otsa. Alles oli terve tort kui juba pidi viimast tükikest jaotama hakkama :)

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Põhi:
  • 100 g võid
  • 130 g suhkrut
  • 2 muna
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 45 g kakaod
  • 3/4 tl küpsetuspulbrit
  • 3/4 tl soodat
  • näpuotsatäis soola
  • 170 g jahu
  • 160 ml piima
Täidis:
  • vaarikaid
  • 600 g vanillimaitselist kohupiima
  • 4 dl vahukoort
  • 1 sl vanillisuhkrut
Kaunistuseks:
  • 100 g šokolaadi
  • veel vaarikaid
Põhja jaoks vahusta või suhkruga kergeks ja õhuliseks. Vahusta ükshaaval sisse munad. Siis lülita mikser aeglasele kiirusele ja sega sisse vanilliekstrakt, kakaopulber, söögisooda, küpsetuspulber ja sool. Lisa pool jahust, seejärel kogu piim ja siis ülejäänud jahu. Vahusta korralikult, kuni kõik on hästi segunenud. Vala tainas 24 cm läbimõõduga korralikult võitatud lahtikäivasse vormi ja küpseta 180-kraadini eelkuumutatud ahjus, umbes 30-35 minutit. Valmis põhi on kindlasti tahke, pooleks lõigates aga meeldivalt pehme ja vetruv.

Järgmine samm ongi jahtunud põhi kaheks kettaks lõigata. Seejärel aseta alumine ketas serveerimisalusele ja pane selle ümber lahtikäiva vormi servaosa. Kata põhi vaarikatega. Mida rohkem, seda uhkem - kata kogu koogi põhi.

Valmista täidiseks kohupiima-vahukoore segu, selleks vahusta kõigepealt vahukoor, siis lisa kohupiim ja vahusta veel kergelt, et kõik hästi seguneks. Seejärel vala tordipõhjale umbes pool kohupiima-vahukoore segust ning kata see teise koogikettaga. Vala peale ülejäänud kohupiimasegu, silu ära ja pane üleöö külmkappi seisma.

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Järgmisel päeval eemalda koogivormi rõngas (juhul kui ei katnud seda enne küpsetuspaberiga, lõika enne koogi ja vormi vahelt noaga läbi, et vorm poolt tordi serva kaasa ei rebiks). Lõika toasoojast šokolaadist noaga laastud ja suru need kergelt tordi servale. Pealt kata tort vaarikatega. Serveerimiseni hoia külmas.

Šokolaadi-kohupiima-vaarikatort / Chocolate, curd cheese and raspberry cake

Vaarikasorbett

neljapäev, 9. juuni 2011

Jäine magustoit palavamateks päevadeks, ehk siis praegusel ajal sobib kui rusikas silmaauku ;) Enne sööma asumist on kaval see veidi aega varem sügavkülmast välja võtta, et sorbett jõuaks pehmeneda.

Vaarikasorbee / Raspberry sorbet
  • 500 g vaarikaid
  • 1 apelsini mahl
  • 1,6 dl suhkrut
  • 1,8 dl vett
Püreesta vaarikad, aja saadud püree läbi üsna tiheda sõela, et eraldada seemned. Seemned viska minema. Vaarikamahla sisse sega ühe apelsini mahl. Sega väikses potis vesi ja suhkur, kuumuta kuni suhkur on sulanud, keeda väiksel kuumusel mõned minutid, siis eemalda tulelt ja jahuta kergelt. Sega suhkrusegu vaarikasegusse.

Vaarikasorbee / Raspberry sorbet

Jahuta kiirelt (nt teises jääkuubikutega kausis), pane siis sobiva nõuga sügavkülma. Käi seni kuni saab aeg-ajalt segu segamas, et lõhkuda suuremaid jääkristalle.
Õnnelikud jäätisemasina omanikud võivad loomulikult seda kasutada :P

Vaarikasorbee / Raspberry sorbet

Kookoskreem rabarbriga

esmaspäev, 6. juuni 2011

Homme on üks tähtis päev, kohe nii tähtis, et päev läbi juba kõhus kergelt keerab ja silme ees on pildid sellest, mis kõik valesti minna saab. Kuidas küll poole tunnikese pikkuse kaitsmise pärast saab nii palju närvitseda? Õudne!
Kookoskreem on aga küll asi, mille pärast närvi minna ei tasu - valmib kiirelt ja lihtsalt ilma suurema vaevata, aga maitseb hea! Särtsu lisab rabarber - kokku selline kerge maius, mis sobib imehästi meie palavate ilmadega. Retsept GoodFoodist.

Kookoskreem rabarbriga / Coconut cream with poached rhubarb

Vaja läheb (neljale):
  • 4 dl kookospiima
  • 3 sl suhkrut
  • 1 vanillikaun või 1 tl vanilliekstrakti
  • 2 lehte želetiini
  • rabarbrimoosi jaoks rabarbrit + maitse järgi suhkrut
Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette likku. Kuumuta aeg-ajalt segades kookospiima suhkru ja keskelt pooleks lõigatud vanillikaunaga, kuni tekivad esimesed mullid. Keera kuumus kinni, õngitse välja vanillikaun ja kraabi seemned noaotsaga kookospiima sisse. Lisa kuivaks pigistatud želatiinilehed, sega. Jaga nelja magustoiduklaasi või -kausi vahel, lase veidi jahtuda ning tõsta siis umbes 4 tunniks külmikusse.
Enne serveerimist valmista ka rabarbrikeedis lisades rabarbritükkidele oma maitse järgi suhrkut ja kuumutades seda segu, kuni suhkur on sulanud ja natuke veel (nii et rabarber veel enam-vähem ühes tükis püsiks).

Kookoskreem rabarbriga / Coconut cream with poached rhubarb

Beseekattega rabarbrikook

neljapäev, 2. juuni 2011

Kui nüüd päris ausalt ära rääkida, siis olen ma kodumaa pinnal juba üle nädalakese olnud, aga see aeg on läinud üsna kiirelt ja lõputöö viimistlemise tähe all. Viimane on nüüdseks esitatud ja kõigi ootuste ja lootuste kohaselt saab järgmisel nädalal ka kaitstud. Aga õppimise vahepeal ei saa ju ilma koogita! Seega nädalavahetusel sai sammud turule seatud, et sealt koogi jaoks rabarbrit kaasa tuua. Bulgaarias, muide, ei olnud rabarbrit kusagilt saada, nii et see oli minu selle aasta esimene kokkupuude rabarbriga.

Beseekattega rabarbrikook / Rhubarb meringue cake

Kook valmis suures osas Juci blogis What a wonderful world! mõnda aega tagasi ilmunud koogipostituse eeskujul, muudatused vastavalt sellele, mis mul kodus olemas oli või ei olnud. Sealt piltidelt näha olnud beseekate paistis lihtsalt imeline ja seda ta ka oli, muust koogist rääkimata! Suured tänud Jucile retsepti jagamise eest :)

Beseekattega rabarbrikook / Rhubarb meringue cake
Põhi:
  • 200 g jahu
  • 50 g suhkrut
  • soola
  • 100 g võid
  • 1 munakollane
  • 1 sl hapukoort
Täidis:
  • 500 g rabarbrit
  • 75 g suhkrut
  • 250 ml piima
  • 50 g hapukoort
  • 3 munakollast
  • 1 tl vanillisuhkrut
Kate:
  • 4 munavalget
  • 1 tl laimimahla
  • 150 g suhkurt
  • 1 tl vanillisuhkrut
Põhja jaoks sega omavahel jahu, suhkur ja veidi soola. Lisa külm hakitud või ja töötle segu käte vahel ühtlaseks purutaoliseks massiks. Siis lisa munakollane ja hapukoor, jätka segamist kuni saad ühtlase taina. Kata tainaga võitatud koogi- või pirukavormi põhi ja servad ning pane see siis külmkappi, kuni ka täidis valmis saab.
Täidise jaoks haki rabarber väikesteks tükkideks, sega suhkruga ja pane mõneks ajaks ootele, et veidi mahla eralduks. Kata koogipõhi rabarbriga ja pane u 10 minutiks 200 kraadini eelsoojendatud ahju. Seni sega kokku piim, hapukoor ja munakollased, lisa 1 tl vanillisuhkrut. Võta kook korraks ahjust, vala segu rabarbritükkide peale ja pane ahju tagasi - nüüd nii kauaks, et täidis jõuaks hüübida (20-30 min).

Beseekattega rabarbrikook / Rhubarb meringue cake IMGP5779

Kui täidis on juba enam-vähem hüübinud, hakka beseekihti ette valmistama. Selleks klopi munavalged laimimahlaga heledaks vahuks, lisa suhkur ja jätka, kuni saad kõva valge vahu. Võta taas kook ahjust, kata see ühtlaselt munavalgevahuga ja pista siis veel u 5 minutiks ahju - nii kauaks, et see pealt juba kergelt värvi muudab. Siis võta ahjust ja jäta jahtuma.

Beseekattega rabarbrikook / Rhubarb meringue cake