Lehed

Küpsisevahetus

esmaspäev, 21. november 2011

Hakkame eelmises postituses räägitud mõttest vaikselt tegudeni jõudma - ehk kuni selle nädala lõpuni on avatud registreerimine toidublogijate küpsisevahetusele. Kuigi ees on üsna kiired ajad, siis millal oleks veel parem aeg küpsiseid kinkida ja kingiks saada kui mitte praegu?!

Küpsisevahetus 2011

Küpsisevahetus on väga lihtne: registreeru, saa kolme teise blogija andmed ja saada neile kõigile 12 maitsvat ise tehtud küpsist. Saa ka ise teistelt blogijatelt 3 pakki nämmasid küpsiseid. Kirjuta blogisse oma küpsiste retsept ning vaata teiste omi. Ja järgmisel aastal loodetavasti kordame :-)

Küpsiste saatmist peaks arvestama nii, et need jõuaksid saajani neljapäevaks, 22. detsembriks. Selleks kuupäevaks võib valmis panna ka oma blogipostituse. Küpsiste valmisel ja küpsetamisel oleks hea arvestada küpsiste transporditaluvust, et need ikka ühes tükis saajani jõuaksid. Ja muidugi - et üllatusmoment oleks suurem, siis hoia info, kellele täpselt küpsised saadad, salajas. 


Üritus on siinmail (minu teada) esmakordne ja mul on väga hea meel seda läbi viia, teie abiga muidugi ;-) Nii et jagage uudist ja kaunistage oma blogisid ühega neist ilusatest Küpsisevahetuse logodest. Kopeeri endale üks järgnevatest koodidest: 

Küpsisevahetus 2011 Küpsisevahetus 2011
Kuldne:
<a href="http://n2ljarotid.blogspot.com/search/label/k%C3%BCpsisevahetus"><img src="http://farm7.staticflickr.com/6239/6377647625_7432a3c111_m.jpg" width="240" height="240" alt="Küpsisevahetus 2011"></a>
Jõulune:
<a href="http://n2ljarotid.blogspot.com/search/label/k%C3%BCpsisevahetus"><img src="http://farm7.staticflickr.com/6107/6377631443_3a5dae8dcd_m.jpg" width="240" height="240" alt="Küpsisevahetus 2011"></a>

Küpsisevahetus 2011 Küpsisevahetus 2011
Valge:
<a href="http://n2ljarotid.blogspot.com/search/label/k%C3%BCpsisevahetus"><img src="http://farm7.staticflickr.com/6221/6377647787_481e0d22af_m.jpg" width="240" height="240" alt="Küpsisevahetus 2011"></a>
Tume:
<a href="http://n2ljarotid.blogspot.com/search/label/k%C3%BCpsisevahetus"><img src="http://farm7.staticflickr.com/6235/6377648145_ccb6b22887_m.jpg" width="240" height="240" alt="Küpsisevahetus 2011"></a>


Ja mis siis muud kui - alaku küpsiste planeerimine! 

Ja PS - Kairi blogist Kulinaarsed eksitused, palun võta minuga eraldi ühendust, ma ei leidnud Sinu blogist kontaktandmeid.

Mõned koogid ja lõpus üks magus mõte

reede, 18. november 2011

Pulgakoogid / Cake pops

Vahepeal on mõnedeks tähtsateks päevadeks valminud sellised tordid. Üks sünnipäevatort koosnes lausa paljudest pisikestest "pulgakookidest" (ingl. k. cake pops) ja 24-cm päris-tordist (kahekihiline biskviit, vahel kohupiimakreem kompotikirssidega, kaetud mandlitükkidega šokolaadiga).

Mihkli sünnipäevatort

Pulga otsa tegin kooke esimest korda. Lõpptulemus jäi päris mõnus, lisaks on hea, kui ilma "käsi määrimata" saab sellise väikse koogiampsu nahka pista.

Pulgakoogid / Cake pops Pulgakoogid / Cake pops

Valmistamisel osutus heaks abivahendiks vana munarest.

Pulgakoogid / Cake pops

Katsikule minemiseks sobib hästi selline nunnude jalajälgedega tort: 3-kihiline biskviitkook maitsva mascarponekreemi ja kirssidega. Jalajälgede kujutised on leitud Google otsingu tulemusel.

Käisime katsikul / Cake for a baby shower
Katsikutordi läbilõige / Slice of the cake

Küpsisevahetus? 
Aga nüüd mõttest. Natuke aega tagasi jäi silma USA-s toidublogijate vahel korraldatav küpsisevahetus ehk Cookie Swap. Küpsisevahetus seisneb selles, et teatud kuupäevaks panevad blogijad oma küpsisepakid teele ja samas saavad teistelt blogijatelt pakid vastu. USA-s vahetab küpsiseid 622 toidublogijat. Kuidas tundub? Kas ka Eesti toidublogardte meelest sellisel mõttel jumet oleks? Kellele siis ei meeldiks küpsiseid kinkida ja saada? Mulle küll meeldiks ;) 
Avaldage arvamust kas kommenteerides või saatke meil, et näha, mis juba sel aastal ette võtta annaks! :)

Müsli, teistmoodi

neljapäev, 10. november 2011

Esimest korda tegin ise müslit Bulgaarias olles. Sellest on nüüd küll omajagu aega möödas ja ega õigupoolest vahepeal polegi müslitegu ette võtnud... Väike lüke asi uuesti ette võtta tuli Marju Tassikese-blogist. Kui minu esimesed müslid valmisid kasutades õli (esimest moodi müsli retsepti saab vaadata siit), siis Marju oli oma müsli teinud hoopis munavalgeid katsetades.

Ise tehtud müsli / Home-made muesli

Munavalgete eeliseks on see, et saab kasutada vähem rasva. Samas on munavalgetega tehtud müsli ka sõmeram - muna käitub nagu liim ja moodustuvad sellised väiksed kaerahelveste-pähklite-rosinate kogumikud, mis mulle väga meeldivad. Nii on ainult oht, et müsli saab enne lihtsalt snäkkides otsa, sest neid väikseid "kogumikke" on ju maru lihtne lihtsalt näppude vahelt suhu pista (üksikid kaerahelbeid ja rosinaid ei viitsi ju niisama taga ajada, noid tuleb ikka peoga võtta ;) :D).

Ise tehtud müsli / Home-made muesli

Kui rääkida sellest, millega müslit süüa, siis minu isiklikud lemmikud on piim ja jogurt. Maitsestamata jogurt on parim, kui seda veidi suhkru või meega maitsestada ;) Kaubandusvõrgust vist muidu ilma mingi "maitseta" aga magusat jogurtit ei leia ?

Müsli / Muesli

Vaja läheb:
  • 5 dl kaerahelbeid
  • 100 g mandleid või muid pähkleid
  • 50 g rosinaid
  • 2 munavalget
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 2 sl valget suhkrut
  • 2 sl pruuni suhkrut, kasutasin demerara suhkrut
  • 1 sl kakaod
  • 1 tl kaneeli
  • 2 sl mett
Haki mandlid. Sega omavahel kaerahelbed, mandlitükid ja rosinad. Vahusta 2 munavalget paari supilusikatäie suhkruga tugevaks vahuks. Lisa vanillisuhkur, kakao, kaneel ja pruun suhkur ning kaerahelbesegu. Sega läbi, kõige viimasena lisa mesi ja sega taas läbi.
Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 150-kraadises ahjus 20-30 minutit, aeg-ajalt läbi segades. Lase jahtuda ja pane õhukindlalt suletavasse purki.

Ise tehtud müsli / Home-made muesli

Kookosesaiad

reede, 4. november 2011

Magusaks nädalavahetuse hommikusöögiks sobivad imeliselt kookosesaiad meelepärase lisaga - näiteks mee ja jäätise või kohupiimakreemi ja marjadega. Muide, siin võib ära kasutada ka juba kuivamise märke ilmutavaid saiaviile.

Kookosesaiad / Coconut Poor Knights

Olenevalt sööjate arvust on saiade jaoks vaja:
  • saiaviile
  • mune
  • suhkrut
  • kookoshelbeid
  • õli praadimiseks
Peale panemiseks:
  • mett, marju, jäätist, kohupiimakreemi või midagi muud head :)
Klopi munad suhkruga lahti (4 suure röstsaia viilu jaoks kasutasin vist 2 muna ja 4-6 sl suhkrut). Kasuta selleks suuremat supitaldrikut, et oleks hea saiaviile sisse kasta. Teisele taldrikule vala kookoshelbeid. Pane juba pann pliidile tilga õliga kuumenema, siis kasta saiaviile kõigepealt mõlemalt poolt munasegusse ning pärast seda kookoshelvestesse, nii et sai saab ühtlaselt kaetud.


Prae kuumal pannil kuldseks, tõsta taldrikule, kata meeldivate lisanditega ja lase heal maitsta :)

Kookosesaiad / Coconut Poor Knights

Guinnessiga tassikoogid vahukommikattega

kolmapäev, 2. november 2011

Guinnessi õllega tehtud (šokolaadi)koogid olid mulle juba ammu silma jäänud. Mõnda aega tagasi sai poes käies ka üks pudel õlut selle tarvis korvi pandud ja nüüdseks juba möödunud Halloweeniks valmisid sellised kummitustega koogid.
Õlu annab tassikookidele omapärase maitsenüansi, aga mitte midagi sellist, mis kuidagi üle lööks. Kui ei teaks, et õllega tehtud, siis seda ilmselt ära ei arvakski :P Sefiirilaadne vahukommikate on mõnusalt õhuline ja teeb koogikesed kohe märksa erilisemaks, eriti kui sellest tordipritsi abiga vahvad kummitused teha ;)

Guinnessiga tassikoogid vahukommikattega / Guiness cupcakes with marshmallow frosting

Koogikeste jaoks (24 tk):
Dave Liebermanni retsepti järgi
  • 5 dl jahu
  • 1,9 dl kakaod (magustamata)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 4 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 110 g võid, sulatatud
  • 1 pudel (330 ml) Guinessi (või mõnda muud tumedat õlut)
  • 3 suurt muna
  • 1,9 dl hapukoort
Tassikookide jaoks veendu kõigepealt, et kõik vajalikud ained on olemas (mitte nagu mina, kes ma pidin poole tainasegamise peale poodi mune juurde tooma minema :)
Sulata kõigepealt või. Sega omavahel kuivained - jahu, kakao, küpsetuspulber, sool ja suhkrud. Teises kausis sega omavahel sulavõi ja pudelitäis Guinessi. Vispelda ükshaaval sisse munad. Kõige lõpuks lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Jaohaaval lisa kuivainesegu vedelikule, kogu aeg korralikult läbi segades. Tainas jääb üsna vedel ja pole just väga raske kogu muffinipanni seda täis lödistada :D Kõige mugavam on taina tõstmiseks kasutada näiteks väikest kulpi.
Tõsta tainas pabervormidega kaetud või võitatud muffinipanni pesadesse, täites vormid 3/4 ulatuses. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 25 minutit. Põhiline on mitte üle küpsetada, koogikesed peavad küll olema ilusti tahkel kujul, kuid keskelt veel pehmed. Lase täielikult jahtuda - seni on paras aeg valmistada vahukommisegu.

Guinnessiga tassikoogid vahukommikattega / Guiness cupcakes with marshmallow frosting

Vahukommikatte jaoks läheb vaja:
NB! Sellest kogusest ei piisa, et katta kõik koogid. Kõigi 24 koogikese katmiseks valmista 1,5-2-kordne kogus vahukommivahtu.
  • 4 munavalget
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
Eralda munavalged ja -kollased. Pane munakollased õhukindlasse purki kõrvale, kuna siin läheb vaja ainult munavalgeid.
Pane suuremasse potti vesi pliidile keema. Pane munavalged suhkruga väiksemasse (metallist) potti. Hoides potti keeva veega poti kohal (vee kohal, mitte vees - et mitte mune küpsetama hakata), mikserda segu aeglasel kiirusel nii kaua, et suhkur oleks täiesti lahustunud. Testimiseks hõõru natuke munavalgevahtu sõrmede vahel - kui tunnet suhkruterasid, jätka mikserdamist.
Kui suhkur on lahustunud, eemalda pott kuuma auru kohalt ja jätka mikserdamist tavapärasel ;) moel, kuni munavalged on muutunud kõvaks valgeks läikivaks vahuks. Täida tordiprits vahuga ja kaunista koogikesed. Kummituste tegemiseks pritsi oogikestele 2-3 rõngast, mis lähevad järjest väiksemaks. Pane kummituste silmadeks-ninadeks šokolaaditükid ja ongi valmis!

Guinnessiga tassikoogid vahukommikattega / Guiness cupcakes with marshmallow frosting