Lehed

Kausikook pühadeks

neljapäev, 29. detsember 2011

Kuna Nami-Namis toimub juba mõnda aega kausikookide kooskokkamine, siis jõulupühadeks valmistasin ka mina ühe sellise - õigemini öeldes kohe mitu: 2 suurt ja 2 väikest kausitäit.

Kausikook jõuludeks / Christmas trifle

Kausikooki on maru lihtne valmistada, tuleb ainult koostisosad kihiti kaussi laduda, mõnda aega maitsestuda lasta ja mõnus mahlane kook ongi põhimõtteliselt valmis. Võimalusel tasuks kasutada läbipaistvat kaussi, siis on koogi kihid laual kenasti näha. Kausikoogi ainuke miinus ongi minu arust see, et kausist taldrikule tõstes koogi esteetiline väärtus langeb oluliselt. Seda annab muidugi parandada tehes magustoidud kohe portsionitena magustoidunõudesse või pokaalidesse valmis.

Kausikook jõuludeks / Christmas trifle


2 kausitäie jaoks läks vaja:
  • biskviit 3 munast
  • piparkooke
  • 600 g kohupiimapastat
  • 4 dl vahukoort
  • maitse järgi suhkurt
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1-2 sl amarettot (soovi korral)
  • 2 purgitäit kompotikirsse
  • vajadusel natuke kompotivedelikku immutamiseks
Pudista varem valmis küpsetatud (jahtunud) biskviitpõhi käte vahel väiksemateks tükkideks. Purusta ka piparkoogid. Nõruta kompotikirsid. Seeljärel valmista kreem: vahusta vahukoor suhkrutega peaaegu valmis, seejärel lisa kohupiimapasta ja jätka vahustamist, kuni saad ühtlase kreemi. Soovi korral võib kreemile maitseks lisada näiteks tilga amarettot.
Lao kaussidesse kihiti biskviidi- ja piparkoogipuru. Kata kirssidega, vajadusel (kui on vaja näiteks kooki varsti serveerida) immuta natuke kompotivedelikuga. Kirsikiht kata kohupiimakreemiga. Korda sama järjekorda, kuni kauss saab täis. Kõige peale pane veel mõned kirsid.
Jäta mõneks tunniks kuni üleöö jahedasse maitsestuma.

Kausikook jõuludeks / Christmas trifle

Mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised (Küpsisevahetus 2011)

neljapäev, 22. detsember 2011

Võib vist öelda, et Küpsisevahetus on selleks aastaks peaaegu läbi saanud. Täna oli see päev, mil kõik pidid oma küpsised juba kätte saama ning samas postitama oma blogisse enda tehtud ja laiali saadetud küpsiste retsepti ja soovitatavalt ka pildi.

Mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised


Minu küpsisepakid hakkasid saabuma juba eelmise nädala keskel ja viimasel pakil käisin järel täna. Vahva oli ikka küll saada sõnumit, et pakk on kohal. Kuna ma muidu väga palju pakke ei saa, siis polnud suuremat mõistatamist paki oodatava sisu üle - ikka küpsised, mis muud :-)

Mina sain Küpsisevahetuses pakid Noralt, Koopatibilt ja Maritilt

Šokolaadi-martsipaniküpsised pistaatsiapähklitega Jõhvikaküpsised Biscottid pistaatsiapähklite ja jõhvikatega

Ise saatsin aga pakid Kärdile, Marisele ja Marjule. Ma loodan, et nad kõik on oma pakid ilusti kätte saanud ja küpsised olid seal sees ka hästi säilinud. Oma saadud pakkidega jäin ma küll väga rahule :-)

Kuuldavasti pole mõned küpsisevahetajad veel kõiki oma pakke kätte saanud ja ma südamest loodan, et asi on lihtsalt hullumajas, mis toimub praegusel ajal postiasutustes. Käisin ise oma ühel teisel pakil postkontoris lausa kaks korda järel, sest esimesel korral oli ruum paksult rahvast täis ja mul polnud parasjagu nii palju aega oodata ka, täna sain oma paki siiski kenasti kätte ja kõik oli suurepärases konditsioonis (aitäh, Kairi!)

Rugelach-küpsised mandlite ja sarapuupähklitega

Rääkides nüüd minu tehtud küpsistest, siis lõpuks saatsin teele mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised. Kuigi ma tegin kuu aja jooksul päris mitmeid maitsvaid küpsiseid, siis sel korral, kui neid oli vaja saatma hakata, juhtus küpsistega muidugi igasugu äpardusi :P Ka pakkimismooduse mõtlesin viimasel hetkel ümber ja kuigi mul olid kenad karbid juba valmis ostetud, otsustasin viimasel hetkel tsellofaankottide ja postikarpide kasuks, et küpsistel oleks vähem loksumisruumi. Seda, kas see moodus ka ennast õigustas, saavad rääkida juba need, kes minult küpsiseid said.

Mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised

Mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised
  • 170 g võid
  • 175 g toorjuustu
  • 260 g jahu
  • valget suhkrut, maitse järgi
  • 3/4 tl soola
Täidiseks
  • mandleid ja sarapuupähkleid, hakitult
  • 1 kuhjaga tl kaneeli
  • pruuni suhkrut, maitse järgi
Vahusta või toorjuustu ja suhkruga. Lisa jahu ja sool, sega ühtlaseks. Jaga tainas väiksemateks osadeks (nt 5 osaks), mässi kilesse ja pane kas umbes 20 minutiks sügavkülma või mõneks tunniks tavalisse külmikusse. Täidise jaoks haki pähklid ja mandlid peenes, sega suhkruga.
Pärast seismist võta üks tainapall korraga, rulli see nelinurgaks. Kata pealt pähkli-suhkruseguga, jättes ühest otsast u 2 cm vabaks. Rulli kokku nagu rulliksid kaneelisaiu. Lõika umbes 1,5-2 cm juppideks, suru peale veel natuke täidist ja küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit. Jätka samamoodi teiste järgijäänud tainapallidega.

Mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised

Arvan, et tore oleks mõne aja pärast - siis kui kõik on ikka oma pakikesed kätte saanud - avaldada siin ka väike kokkuvõte küpsisevahetuses osalejate kokku kogutud küpsiseretseptidest ja muljetest.

Küpsisesaaja loositud!

pühapäev, 18. detsember 2011

Reede õhtul kukkus kell ja täna edastan loositulemused. Kasutasin vana head paberi ja pliiatsi meetodit, ehk siis kirjutasin kõigi nimed paberile, lõikasin kõigile välja loosipileti ja siis keerasin selle rulli. Pärast hoolikat segamist sättisin paberitükid ritta ja palusin endale öelda järjekorranumbri ja kummalt poolt lugeda - väike fotoreportaaž sellest protsessist (piltide närune kvaliteet tuleb sellest, et need on tehtud telefoniga.)

loos1

Fortuuna otsustas paremalt poolt 8nda kasuks.

loos2

Kelleks osutus...

loos3

Rebane, võta minuga ühendust paremal üleval toodud meiliaadressil, et kokku leppida, kuidas Sa paki kätte saad :)

Suhkrukringlid

teisipäev, 13. detsember 2011

Ikka on mõned asjad, mida seostatakse teatud inimestega. Minu jaoks seostuvad need suhkrukringlid ühe minu vanaemaga, kuna just tema on neid vahetevahel teinud. Ja vahel, kui need siis ka minuni jõuavad, on neid alati ääretult mõnus krõbistada. Tegelikult on neid ka päris lihtne valmistada, nii et nüüd võtsin ma nende  küpsiste tegemise ka ise ette - tulemuseks sain mõned plaaditäied mõnusalt muredaid kringlikesi. Kellele kaneel meeldib, võib küpsised katta ka suhkru ja kaneeli seguga.

Suhkrukringlid
Küpsised

Vaja läheb:
  • 200 g hapukoort
  • 125 g toasooja võid
  • 250 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 450 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • peale suhkrut
Sega kõik ained kokku, kuni saad ühtlase taina. Kringlikeste vormimiseks võta tükk tainast ja rulli neist käte vahel peenikesed "vorstid" (~1 cm läbimõõduga), keera kringliks ja torka ühelt poolt suhkru sisse. Aseta kringlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, suhkrune pool ülevalpool. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15-20 minutit, kuni küpsised on kergelt kuldsed.

Suhkrukringlid

Detsember on küpsisekuu! Õnneloos lugejatele

esmaspäev, 12. detsember 2011

Kolm adventi on juba seljataga, jõulud lähenevad (võiks öelda et) meeletu kiirusega. Läheneb ka Küpsisevahetuse pakkide postitamise aeg. Seega vähemalt mina olen vahepeal üsna usinalt küpsetanud ja kooki teinud.

Esimesel advendil õnnestus käia üritusel Advent algab Antoniusest, mil avati ka Antoniuse õue Maitseelamuse koda. Lisaks sellele saab nüüd ka Tartu kesklinnas uisutada, ja iga ilmaga. Maitseelamuse kojas toimuvaga saab end kursis hoida nende Facebooki lehe kaudu, detsembris toimuvad seal pea iga päev erinevad õpitoad ja nii mõndagi veel, soovitan läbi astuda :)

IMGP5956

Esimesel advendil olin ka mina seal oma küpsetistega kohal. Seega paaril eelmisel päeval oli meil siin nagu väike päkapikkude töökoda avatud. Tuba täitis küpsiselõhn ning siltide tegemise ja pakkimise sigin-sagin.

Küpsiste pakkimine Küpsisepakid
IMGP5947

Lisaks küpsistele pakkusime ka nelja moodi pulgakooke. Pulgakoogid on suurepärased umbes kahe ampsu suurused koogikesed, mis praegusel ajal sobivad veel eriti hästi sussi sisse ;-) Muide, minu tehtud pulgakooke (hetkel kahes maitsevariandis) võib kenasti pakendatuna leida ka Lõunakeskuse Taluturult.

Pulgakoogid pulgakook

Õnneloos
Nagu enne mainitud sai, läheneb vaikselt ka Küpsisevahetuse pakkide teelepanemise aeg. See detsember on minu jaoks olnud täielik küpsisekuu. Kuigi paljud kurdavad, et pole üldse jõulutunnet, siis on see nii ehk naa ka üks parim aeg kinkide tegemiseks. Seega otsustasin teha ja teele panna veel ühe küpsisepaki, mille loosin välja oma blogi lugejate vahel. Selleks, et loosimises osaleda, jätke palun endast kommentaaridesse märk maha. Te ei pea end tutvustama,  kuid ärge jääge ka anonüümseks - piisab hüüd- või bloginimest. Rääkige, mis teie sellest salapärasest jõulutundest arvate - kas ja kuidas ta tuleb, või ehk on juba olemas? Ja kui ei ole, siis kuidas pühademeeleolu saabumisele kaasa aidata? Lisaks võite ära mainida, millised on praegusel ajal teie lemmikküpsised :)
Kommenteerida saab kuni reede, 16. detsembrini, kella 23.59-ni. Seejärel vaatame, kellele loosiõnn naeratab ja kellele ma veel enne jõule paki erinevaid küpsiseid (ehk satub pakki ka midagi muud magusat ;-)) teele panen.

IMGP5896

Lumekrabivahuga suupisted

kolmapäev, 7. detsember 2011

Mul on juba kogunenud omajagu pilte ja retsepte, mida siin jagada, aga kuidagi pole nende postitamiseni jõudnud. Aga seniks, kuni ma end kogun, pilte ja retsepte korda sean, lisan siia ühe väikse suupiste :) Kõik algas sellest, et kapis oli pakk makrat, mis vajas ära tegemist. Tulemuseks oli päris mõnus amps, nende jaoks kes makrat söövad.

Makravahuga suupisted / Surimi snacks

Makravahuga suupisted / Surimi snacks

Vaja läheb:
  • 100 g makrat
  • 50 g toorjuustu
  • soola-pipart
  • sidrunimahla
  • musta leiba
  • peale rohelist sibulat
Sega omavahel makra ja toorjuust, maitsesta soola-pipra ning värskelt pressitud sidrunimahlaga. Soovi korral vahusta segu saumikriga.
Serveerimiseks rösti leivad (mina röstisin kohe 2 korda järjest, et krõbedamat tulemust saada). Lõika noaga suupärasteks tükkideks või kasuta jupitamiseks viinapitsi või mõnda muud väikese suuga anumat. Pane leivatükkidele lusikaga makravahtu ja puista peale hakitud rohelist sibulat.

Makravahuga suupisted / Surimi snacks

Retseptiidee Nami-namist.