Lehed

kolmapäev, 14. märts 2012

Porgandi-vahukommid ja greibi-porgandimahl ingveriga. Maffia värk.

Viimase nädala jooksul on siin ja seal blogides ilmunud erinevaid porgandipostitusi. Ei saa ka mina teistest maha jääda, seega nüüd siin teie ees Porgandimaffia toetuseks ühe porgandijoogi ja magustoidu retsept.

Greibi-porgandi-ingverimahl / Grapefruit and carrot juice with ginger

Porgandimaffia - mis see on? Porgandimaffia on tarbijate võrgustik, mille eesmärk on tarbida selleks, et aidata äridel teha sotsiaalselt vastutustundlikumaid otsuseid. See on ülemaailmne tarbijate liikumine (CarrotMob), mis sai alguse 2008. aastal San Franciscos ja on nüüdseks vallutanud linnu üle terve maailma.

Eesti esimene Porgandimaffia aktsioon toimub 16. märtsil Tallinnas, Tornimäe Mamos (Tornimäe 5, Swissoteli maja). Mamo lubab 80% Porgandimaffia tuludest investeerida valgustuse säästmisesse ning paigaldada abiruumidesse energiasäästlikud liikumissensorid. Nii ei pea tuled kõigis ruumides ja koridorides kogu aeg põlema, vaid süttivad automaatselt vaid siis, kui keegi seal kõnnib, st vaid reaalsel vajadusel. Et heale eesmärgile kaasa aidata ei olegi tarvis suurt midagi teha - lihtsalt validasel päeval kõigist võimalikest söögikohtadest einestamiseks justnimelt Mamo. Porgandimaffia tegemistega saab end kurssi viia nende Facebooki lehel - selleks kliki pildil:

Porgandimaffia reklaam


Vitamiinidega laetud greibi-porgandi-ingverimahla jaoks on vaja:
  • 1 punane greip
  • 150 g porgandit
  • 2 cm jupp ingverit
Koori greip ja porgandid, tee sama ka ingverijupiga. Tükelda. Lase kõik läbi mahlapressi, sega läbi ja joo kohe.

Greibi-porgandi-ingverimahl / Grapefruit and carrot juice with ginger


Kes on magusama ampsu peal väljas, võib valmistada porgandi-vahukomme.
  • 200 g suhkrut
  • 140 ml vett
  • 4 lehte želatiini
  • 2 munavalget
  • 200 g porgandit
  • 150 ml piima
  • 50 ml vahukoort
  • tuhksuhkrut
Pane suhkur veega keema ja keeda kuni siirup saavutab temperatuuri 130 kraadi - mõõda termomeetriga!
Koori porgandid, haki väikesteks tükkideks ja pane koos piima ja koorega keema. Keeda pehmeks, kurna ja püreesta. Vahusta üks munavalge ja sega ettevaatlikult porgandipüree hulka.
Pane želatiinilehed vette likku. Pärast 5 minutit pigista paisunud lehtedest liigne vesi välja.
Vahusta teine munavalge ja lisa vahustamise käigus kuum suhkrusiirup. Viimase siirupitilga sees sulata želatiin ja mikserda munavalge-siirupimassi sisse. Vahusta segu umbes 5-10 minutit, kuni tekib tugev vaht. Sega saadud segusse porgandipüreesegu.
Kata vorm küpsetuspaberiga ja tõsta segu vormi 1,5 cm paksuse kihina. Pane külma tarduma, vähemalt mõneks tunniks. Lõika tardunud massist väikesed ruudukesed, kata need tuhksuhkruga.

Porgandi-vahukommid

Ja peale selle - ilusat algavat kevadet! :)

Retseptid on algselt pärit Whole Living portaalist ja Unistajate kokaraamatust.

neljapäev, 8. märts 2012

Kanamaksapasteet päikesekuivatatud tomatitega

Enda tehtud pasteet on ikka hoopis teine tera, kui poe oma. Pealegi saab kanamaksast pasteedi valmis juba umbes 15 minutiga, siis natuke ootamist ja juba ongi maitsev leiva- või saiapealne valmis. Järgnevale pasteedile lisavad erilisust päikesekuivatatud tomatid ja soovi korral ka tibake cayenne pipart, sobib nii erilisemaks puhuks kui ka argipäevaks, eriti maitsv kergelt röstitud ciabattaga.

Kanamaksapasteet / Chicken liver pâté
Kanamaksapasteet / Chicken liver pâté

3 väikese kausitäie pasteedi jaoks on vaja:
  • 250 g kanamaksa
  • pool sibulat
  • 2-3 küünt küüslauku
  • 50 g päikesekuivatatud tomateid
  • 75 g võid (50 + 25 praadimiseks)
  • kanapuljongit
  • kuivatatud basiilikut, punet
  • soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • cayenne pipart
Kui aega on, siis võib alustada sellest, et maksa enne pasteeditegtu mõned tunnid või üleöö piimas leotada. seejärel tõsta maks piima seest välja ja patsutada köögipaberiga kuivaks. 
Sulata pannil 25 g võid, prae sibul madalal kuumusel klaasjaks. Poolepealt lisa ka küüslauk, kuivatatud ürdid ja peeneks hakitud tomatitükid. Lisa kelmetest puhastatud ja väiksemateks tükkideks lõigatud kanamaks, prae madalal kuumusel. Maksa üle praadides muutub see tuimaks, nii et seda peaks pigem vältima. Eemalda maks tulelt, vala kogu kupatus kaussi või kööbikombaini nõusse. Lisa sulatatud 50 g võid. Püreesta kas sauseguriga või köögikombainis maks, maitsesta üsna julgelt soolaga, lisa ka pipae. Rohkem vunki saab lisades tibakese cayenne pipart. Pehmema pasteedi jaoks lisa 3-5 supilusikatäit kanapuljongit. Tulemus jääb esialgu üsna vedel, kuid pasteet tahkub seistes.
Vala pasteet väikestesse kaussidesse. Kata pealt umbes 1 lusikatäie sulavõiga, vooderda vormid pealt toidukilega ja pane külmikusse tahenema. Enne sööma hakkamist võiks pasteet vähemalt tunnikese seista.

Kanamaksapasteet / Chicken liver pâté
Kanamaksapasteet / Chicken liver pâté

pühapäev, 4. märts 2012

Koogi kiirabi: tordipulbrist kräsupea

Vahel on kiirelt kooki vaja. Näiteks ajanappuse tõttu, või on üldse sünnipäev paar päeva varem kätte jõudnud - kõike võib ju ette tulla. Ehk siis midagi neile, kes tahavad alla tunni ajaga magustoidu valmis saada ;-)
Eelmise aasta lõpus sain proovimiseks erinevaid Vilma tooteid. Nüüd siis kulusid need lõpuks marjaks ära, sest koogiga oli kiire. Viimati tegin koogipubrist kooki... hmm... kas ma üldse olen teinud?! Aga kogu protsess oli ikka üllatavalt lihtne. Põhjade valmistamiseks kulus ainult kaks kaussi, üks mikser ja isegi ei mingit pesemist vahepeal. Ka tordi kokkupanemine käib lihtsmast lihtsamalt (või kiiremast kiiremini) ja pärast kõik külalised ainult mõmisesid süües. Nii võib ju lausa tunduda, et polegi väga suurt mõtet ise kooki teha :D

Koogi kiirabi: tordipulbrist kräsupea

Retsept on järgneva kohta muidugi palju öeldud, aga vaja läheb:
  • 0,5 pakki Vilma Erika tordipulbrit + 100 ml vett
  • 1 pakk Vilma Juubeli tordipulbrit + 200 ml vett
  • õli
  • immutamiseks haput mahla
  • 4 banaani
  • 750 g hapukoort
  • vajadusel natuke suhkrut
  • peale punaseid sõstraid või muid hapusid marju
Võta kaks kaussi. Ühte vala Erika tordipulber, teise Juubeli oma. Lisa kumbagi kaussi vastavalt 100 ml ja 200 ml vett ja sorts õli. Mikserda kõigepealt Juubeli segu ühtlaseks tainaks, siis kohe ka teine kausitäis. Vala õlitatud või küpsetuspaberiga kaetud vormidesse (kakaoga tainas lahtikäivasse ümmargusse 24 cm diameetriga vormi, teine võib minna ka tavalisele ahjuplaadile). Küpseta 200-kraadises ahjus 30-40 minutit, õhem kook saab valmis kiiremini!

Kui kooki torgatud puutikk jääb välja tõmmates puhtaks, eemalda põhjad ahjust. Pane jahtuma. Aseta jahtunud kakaopõhi tordialusele. Immuta hapu mahlaga (eriline tähelepanu servadele). Kata põhi hapukoorekihiga. Ülejäänud hapukoor sega heledast põhjast lõigatud kuubikutega. Kui maitsemeel nii nõuab, lisa veidi suhkrut. Aseta pruunile tordipõhjale üsna suured banaanitükid ja kata siis hapukoore-koogikuubikute seguga. Tort on serveerimisvalmis juba mõne tunni pärast, aga maitseb sama hea ka järgmisel päeval.

Koogi kiirabi: tordipulbrist kräsupea

Vilma tooteid jagas katsetamiseks Kalev. Kes tahab siiski päris ise kooki teha, siis õpetuse selleks leiab siit.