Lehed

laupäev, 29. september 2012

Kuidas teha biskviitpõhja

Kuna hiljuti sain üle mõne aja jälle sünnipäevakooki teha, siis tekkis mõte teha biskviitpõhja küpsetamisest üks informatiivne ja illustreeritud postitus. Tihtipeale on nii, et vajalikku infot peab tikutulega taga otsima, nii et nüüd püüdsin siia kirja panna, kuidas mina biskviitpõhja teen. Tegemiseks on küll variante mitu (külmad ja kuumad menetlused), aga mina teen nii ja siiamaani on toiminud.
Homme varahommikul hakkame sõitma Tšehhi suunas, kus toimub selleaastane agility MM. Kui sealt pooleteise nädala pärast naaseme, siis on ehk jälle põhjust kooki teha :)

Maamunad

Ilusa kollase biskviitpõhja saladuseks on loomulikult korralikud munad. Tihtipeale ei tule need mitte supermarketi letist, vaid otse maalt. Need munad on väga erinevad - nii värvi kui ka kuju ja suuruse poolest. Üks, mis neid ühendab, on ilusad tumekollased rebud, millest saab ka loomulikult erkkollase biskviitpõhja.

Maamunad

Biskviitpõhja küpsetamiseks on vaja mune, suhkrut, jahu, tärklist ja küpsetuspulbrit. Küpsetuspulber pole iseenest kohustuslik, aga kindlama tulemuse nimel tasub siiski kasutada. Mune, suhkrut ja jahu/tärklise (tärklist kuni 1/3 ulatuses) segu on vaja samas mahus:

Biskviidi tegemine

Vormi suurusele vastava vajaminevate munade koguse arvestamiseks on siin üks kasulik tabelike. Kahjuks ei leia enam seda kohta, kust ma selle endale pihta panin, aga siiamaani on saadud info end õigustanud ja kõik on hästi välja tulnud.

Ümmargune vorm (cm) 15-18 20-22 24 26 28 30
Kandiline vorm (cm) 12-15 18-20 22 25 28 30
Mune (tk) 2 3 4 5-6 7-8 9

Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine

Löö munad suurde kaussi. Lisa suhkur ja vahusta miksriga suurel kiirusel 7-10 minutit, kuni saad heleda ja tiheda vahu (antud protsessi peaks ilmekalt illustreerima ülevalasuv pildiseeria). Munavahu maht peaks suurenema umbes 2-3 korda.

Biskviitpõhja tegemine

Sega kuivained omavahel läbi ja sõelu munavahule. Sega tainas õrnalt segamini (soovitavalt põhjast ülespoole tõstes).

Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine Biskviitpõhja tegemine

Kalla tainas ettevalmistatud vormi. Mina vooderdan küpsetuspaberiga nii vormi põhja kui ka servad. Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni kook on pealt kuldkollane ja sissetorgatud tikk jääb puhtaks. Mingil juhul ei tohiks küpsetamise alguses ahjuust avada. 

Biskviitpõhja tegemine

Valmis küpsetisel lase esialgu avatud uksega ahjus 10-15 minutit jahtuda. Siis võta välja, vabasta vormist ja jäta restile täielikult jahtuma.

Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine
Biskviitpõhja tegemine

Mis koogist edasi saab, sellest juba mõni teine kord :)

teisipäev, 11. september 2012

Uputatud munad, võileival või salatil

Sel suvel harjutasin ma hoolega munade uputamist - ehk peenemalt öeldult pošeerimist. Ehk siis olen praktiseerinud munade kooreta keetmist. Kunagi ammu, kui ma esimest korda proovisin, endal silme ees mõne fancy kohviku upumunad, oli tulemus... noh, kergelt öeldes pettumustvalmistav. Ja sinna see asi jäigi...

Kuni selle suveni. Seekord võtsin asja tõsisemalt käsile ja tegin enne ikka väikese uurimise, sain teada nõutud värskuse ja äädika kohta. Mõni ime siis, et esimene kord aia taha läks, kuigi tegelikult pole munade uputamises ju midagi keerulist.

Pošeeritud munad sobivad lisandiks nii mõnegi roa juurde, nii külmalt kui soojalt. Mina lisan neid kõige tavalisematelegi võileibadele või värsketele salatitele. Võileivad muutuvad kohe palju uhkemaks :)

Hommikusöök / Breakfast

Vaja on võimalikult värskeid* mune, pisikest tassi, potti, äädikat ja vett. Ja muidugi mõista pliiti :)

Korraga saab keeta 2-3 muna. Löö ettevaatlikult iga muna enne kas eraldi pisikesse (kohvi)tassi või siis ole lihtsalt kiire ja kasuta sama tassi (on vähem pesemist :). Aja vesi keema ja lisa sorts äädikat. Libista muna tasakesi vaikselt keevasse vette (suuri mulle ei tohiks olla, vajadusel keera kuumust vähemaks). Keeda mune tasasel tulel 2-3 minutit, kuni munavalge on hüübinud. Valmis munad tõsta vahukulbiga taldrikule või puhtale köögirätikule, edasi juba vastavalt võileiva või salati peale. Siis lisa ka soola-pipart.

Pildil olevad võileivad on toorjuustu, singi, salati ja loomulikult upumunadega. Sobivad ideaalselt hommikukohvi täiendama :)

Hommikusöök / Breakfast Hommikusöök / Breakfast

* Tempel munal näitab kuupäeva, mis on 28 päeva pärast munemist. Upumune soovitatakse teha munadest, mille karbil oleva säilivuskuupäevani on veel 20 päeva aega.