Homme varahommikul hakkame sõitma Tšehhi suunas, kus toimub selleaastane agility MM. Kui sealt pooleteise nädala pärast naaseme, siis on ehk jälle põhjust kooki teha :)
Ilusa kollase biskviitpõhja saladuseks on loomulikult korralikud munad. Tihtipeale ei tule need mitte supermarketi letist, vaid otse maalt. Need munad on väga erinevad - nii värvi kui ka kuju ja suuruse poolest. Üks, mis neid ühendab, on ilusad tumekollased rebud, millest saab ka loomulikult erkkollase biskviitpõhja.
Biskviitpõhja küpsetamiseks on vaja mune, suhkrut, jahu, tärklist ja küpsetuspulbrit. Küpsetuspulber pole iseenest kohustuslik, aga kindlama tulemuse nimel tasub siiski kasutada. Mune, suhkrut ja jahu/tärklise (tärklist kuni 1/3 ulatuses) segu on vaja samas mahus:
Vormi suurusele vastava vajaminevate munade koguse arvestamiseks on siin üks kasulik tabelike. Kahjuks ei leia enam seda kohta, kust ma selle endale pihta panin, aga siiamaani on saadud info end õigustanud ja kõik on hästi välja tulnud.
Ümmargune vorm (cm) | 15-18 | 20-22 | 24 | 26 | 28 | 30 |
Kandiline vorm (cm) | 12-15 | 18-20 | 22 | 25 | 28 | 30 |
Mune (tk) | 2 | 3 | 4 | 5-6 | 7-8 | 9 |
Löö munad suurde kaussi. Lisa suhkur ja vahusta miksriga suurel kiirusel 7-10 minutit, kuni saad heleda ja tiheda vahu (antud protsessi peaks ilmekalt illustreerima ülevalasuv pildiseeria). Munavahu maht peaks suurenema umbes 2-3 korda.
Sega kuivained omavahel läbi ja sõelu munavahule. Sega tainas õrnalt segamini (soovitavalt põhjast ülespoole tõstes).
Kalla tainas ettevalmistatud vormi. Mina vooderdan küpsetuspaberiga nii vormi põhja kui ka servad. Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni kook on pealt kuldkollane ja sissetorgatud tikk jääb puhtaks. Mingil juhul ei tohiks küpsetamise alguses ahjuust avada.
Kalla tainas ettevalmistatud vormi. Mina vooderdan küpsetuspaberiga nii vormi põhja kui ka servad. Küpseta eelkuumutatud 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni kook on pealt kuldkollane ja sissetorgatud tikk jääb puhtaks. Mingil juhul ei tohiks küpsetamise alguses ahjuust avada.
Valmis küpsetisel lase esialgu avatud uksega ahjus 10-15 minutit jahtuda. Siis võta välja, vabasta vormist ja jäta restile täielikult jahtuma.
Mis koogist edasi saab, sellest juba mõni teine kord :)