Lehed

Mandli-juustukook

laupäev, 28. jaanuar 2012

Juustukoogid on mu suured lemmikud. Lisaks sellele on meie perel jaanuarikuus ka hulgaliselt sünnipäevi, nii et isa sünnipäevaks valmistasin maitsva mandli-juustukoogi. Kook ise on selline nagu üks juustukook olema peakski, õhukese põhja ja mõnusalt kreemise kattega. Peal veel mõnusalt krõpsud röstitud mandlilaastud ja kõrval suve meenutav maasika-toormoosi kaste. Intensiivsemat mandlimaitset annab mandliekstrakt, millele lisaks võib soovi korral lisada ka sortsu amarettot. Ega küll küllale liiga ju ei tee ;-)

Mandli-juustukook / Almond cheesecake

Mandli-juustukook / Almond cheesecake

Põhi:
  • 6 digestive küpsist
  • 30 g sulatatud võid
Kate:
  • 600 g toorjuustu
  • 300 g hapukoort
  • 200 g suhkrut
  • 3 muna
  • 1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti
  • 1 tl mandliekstrakti
  • soovi korral sorts amarettot
  • 5 tl mandlijahu
Peale:
  • röstitud mandlilaaste
  • maasika-toormoosi

Mandli-juustukook / Almond cheesecake

Purusta küpsised sõrmede vahel või köögikombainis. Lisa sulatatud või, sega läbi. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi põhja.
Vahusta toasoe toorjuust suhkruga, vahusta ühekaupa sisse munad. Lisa hapukoor, vanilli- ja mandliekstrakt ning mandlijahu, sega ühtlaseks. Vala segu küpsisepõhjale ning küpseta eelsoojendatud ahjus umbes 170 kraadi juures 40-50 minutit (et vältida koogi pealt pragunemist, võib küpsetamise ajaks panna ahju ka kausi veega.). Kook peaks küpsetamise lõppedes olema veel kergelt võdisev. Lase juustukoogil esmalt avatud uksega ahjus tund aega jahtuda, täielikult jahtununa pane kook üleöö külmkappi.
Serveerimiseks rösti kuival pannil mandlilaaste, kata nendega kook. Paku juurde maasikakastet.

Mandli-juustukook / Almond cheesecake
Maasikakaste mandli-juustukoogile / Strawberry sauce for almond cheesecake
Mandli-juustukook / Almond cheesecake

Valges veinis hautatud küülik

esmaspäev, 23. jaanuar 2012

Igasugused ahjuroad peaksid praegu küll au sees olema. Ilm on juba lihtsalt selline, külm ja lumine. Peale selle on hea lihtne roog ahju valmima lükata ja omaette valmima jätta. Ja miks mitte teha seda vahelduseks küülikulihaga?

Küülikuliha on üsna väherasvane, väikeste peenete luudega. Luud on küllalt haprad, nii et küüliku tükeldamiseks kirvest vaja ei lähe, piisab ka teravamast kööginoast või headest linnulihakääridest. Küüliku tükeldamist on oma blogis Aglio e Olio õpetanud Liina.

IMGP6679

Vaja läheb:
  • 1 küülik, tükeldatuna 7-8 tükiks
  • oliivõli
  • 100 g peekonit, kuubikuteks lõigatud
  • 1 sibul, hakitud
  • 3 loorberilehte
  • 1 tl kuivatatud rosmariini
  • 4 tera nelki
  • soola
  • värskelt jahvatatud pipart
  • 3 dl valget veini
  • 5-6 dl kanapuljongit
Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul ja peekon. Lisa segusse ka loorberilehed, nelk ja rosmariin. Kuumuta, kuni sibul on muutunud klaasjaks, ja eemalda siis pannilt. Hõõru lihatükke soola ja pipraga ning pruunista pannil õlis mõlemalt poolt mõned minutid. Tõsta lihatükid ahjupotti, kuhu lisa ka sibula-peekonitükid koos maitseainetega. Pannile vala aga puljong ja valge vein, kuumuta keemiseni ja vala siis ahjupoti liha peale. Pane pott ahju 180-200 kraadi juurde pooleteiseks kuni kaheks tunniks hauduma.
Serveerisin polentaga.

IMGP6675

Crème brûlée ehk brüleekreem

pühapäev, 15. jaanuar 2012

Eelmise aasta üks kasulikumaid (kuidas võtta :) soetatud köögividinaid oli gaasipõleti, mis originaalis polnudki niiväga köögividin - pärit ju teine hoopis ehituspoest ;) Lisaks kõigele muule sulatab see hästi ka suhkrut, näiteks crème brûlée peal.

Brüleekreem / Crème brûlée

Crème brûlée ehk eesti keeli brüleekreem on tavaliselt vanilliga maitsestatud keedukreem, mida katab krõbe pruunistatud suhkru ehk brülee kiht. See prantsuse magustoit on koostisosade poolest üsna lihtne, kuid pakub hästi valmistatuna meeldiva toiduelamuse, miks muidu see üle maailma nii armastatud on :) Tavaliselt valmistatakse crème brûlée'd individuaalsetes väikestes portsionivormides (ehk ramekin-vormides) ja serveeritakse külmalt. Suhkrukiht karamellistatakse vahetult enne serveerimist. Sööma hakkamisel karamelli katkilöömise prõks lausa paitab kõrvu.

Üks teine osa eilsest päevast / Another part of yesterday
Brüleekreem / Crème brûlée

Antud retsept on leitud Nami-namist ja selle järgi valmistatakse  crème brûlée'd  Edinburghi kohvikus Le Café St Honore. Tegelikult on valmistamismeetodeid mitmeid, selles versioonis kreemi ahjus ei küpsetata.

Brüleekreem / Crème brûlée

Sellest kogusest saab kuus portsjonit:
  • 6 munakollast
  • 5,5 dl 35% rõõska koort
  • vanillikaun
  • 75 g suhkrut
Klopi munakollased suhkruga vahule. Pane pikuti pooleks lõigatud vanillikaun koorega potti, kuumuta keemiseni ja siis eemalda tulelt. Vala tasakesi ja pidevalt segades kuumutatud koor munavahu hulka. Pane pott keskmisele tulele ja kuumuta kreem 83 kraadini (kasuta termomeetrit). Sega pidevalt, ära lase kreemil põhja kõrbeda. Saavutades vajaliku temperatuuri, eemalda pott kohe tulelt. Kurna kreem läbi sõela ja täida sellega portsjonvormid. Lase kreemil jahtuda ja hoia üleöö külmkapis.

Vahetult enne serveerimist kata kreemid õhukese kihi suhkruga. Kõrveta suhkur kas leeklabiga või ahjus grillrežiimil karamelliks. Serveeri kohe koos värskete marjadega.

Brüleekreem / Crème brûlée

2011. aasta parimad palad

kolmapäev, 11. jaanuar 2012

Nagu ka eelmise aasta alguses, nii teen ka nüüd pisikese kokkuvõtte eelmise aasta parimatest paladest Sööme silmadega toidublogis. Statistika mõttes võib ära mainida eelmisel aastal kirjutatud 86 postitust, mida on rohkem kui eelmisel aastal, kuigi see, nagu arhiivist näha, mingeid rekordeid ei purustanud - 2009. aastal on üks postitus rohkem olnud :)

2011. aasta lemmik

2011. aasta jooksul on blogi külastatud 93924 korda 38236 erineva külastaja poolt. Erinevate lehtede vaatamisi 170220. Populaarseim otsingusõna, millega siia jõuti, oli küpsisetort, selle järel sööme silmadega, kukeseenepasta, kanasalat, pitsapõhi, tuunikalasalat, brita kook, tiramisu, õunakook ja jogurtipannkoogid.

Aasta oli kindla peale igati põnev. Esimese poolaasta kolm kuud möödusid Bulgaarias. Kuigi ma alguses arvasin, et blogimisse tuleb seal olles paus sisse, siis seda siiski ei juhtunud - hoopis vastupidi, söögitegemine ja pildistamine on natuke nagu teraapiavorm ;)
Ära mainimist väärivad veel kindlasti mõned lahedad tordid erinevateks tähtpäevadeks - nagu näiteks Indreku sünnipäevatort. Aasta lõpp oli seevastu tegus tänu pulgakookidele, mida ma tegin Lõunakeskuse taluturule, oli huvitav kogemus :)

Ja nüüd siis parimate palade juurde - endiselt ikka eelmise aasta külastuste põhjal. Alustan soolasest nagu tavaliselt ikka kombeks on - mis sellest et tegelikult olid populaarseimad ikkagi magusad postitused :)

parimad palad 2011

1. Parim pitsapõhi
2. Kukeseenepasta
3. Shopska salat 
4. Kihiline kanasalat 
5. Võimas võileib
6. Tuunikalasalat
7. Kiired kurgid
8. Kukeseenepirukad sinihallitusjuustuga
9. Tomatisupp, vol2
10. Hamburger

midagi magusat

1. Šokolaadi-kohupiimatort vaarikatega
2. Mustametsa tort
3. Küpsisetordi trühvlid
4. Tiramisu
5. Ilma jahuta šokolaadikook
6. Küpsisetort
7. Õuna-kohupiima purukook
8. Banaanikook Mirette moodi
9. Mandlikattega õunakook
10. Munavalgevahu täidisega kringel

Lõpetuseks soovitus alanud aastaks - sööge kooki (kuni saab).

EAT CAKE2

Küpsisevahetus 2011 - kokkuvõte

teisipäev, 10. jaanuar 2012

Käes on uus aasta ja seega ka paras aeg kokkuvõteteks. Õigupoolest on see parim aeg juba kiirelt mööda vihisenud, aga erinevatel põhjustel pole sobivat hetke või meeleolu tekkinud. Nüüd aga vajab üks eelmise aasta asi veel lõpetust - alustan otseloomulikult Küpsisevahetusest.
Küpsisevahetus 2011
Nii palju kui ma Küpsisevahetuse kohta tagasisidet saanud olen, on suurem osa osalenutest siiski päris rahule jäänud. Üldjoontes jäin ka mina rahule, küll aga olen järgmiseks ürituseks endale omajagu märkmeid kõrva taha pannud, ikka selleks, et järgmise aasta üritus paremini sujuks ;)

2011. aasta Küpsisevahetuse kokkuvõtteks aga lisan siia lingid kõigi küpsisevahetajate retseptipostitustele, mis mulle saadetud on. Vaatamist ja vesistamist peaks küllaga jätkuma - retseptini jõudmiseks klikkige pildil :)
PS: kes oma retseptilinki veel saatnud ei ole, aga tahaks seda siiski kokkuvõttesse lisada, siis minu meiliaadress on dagris ät gmail.com - pange link teele.

roosamanna
Šokolaadiküpsised
Mitmekesi köögis korraga
toidutegu
Mooni-martsipaniküpsised
Toidutegu
maiuspalad
Šokolaadi-martsipaniküpsised pistaatsiatega
Nora maiuspalad
soolasestmagusani
Kaerakliiküpsised
Soolasest magusani
magusadfotod
Biscottid kuivatatud jõhvikate ja pistaatsiapähklitega
Magusad fotod
vispel
Kaerahelbeküpsised mandlite ja pekaanipähklitega
Vispel
kairikokkab
Küpsised mandlite ja jõhvikatega
Kairi kokkab
liisi1
Biscottid pistaatsiapähklite, jõhvikate ja valge šokolaadiga
Liisi blogi
liisi2
Teeküpsised jõhvikatega
Liisi blogi
liisi3
Pähkli-šokolaadilohukesed
Liisi blogi
gvkv
Siiruviirulised pohlaküpsised
Kuus kuud gluteeni- ja kaseiinivaba menüü
gvkv2
Jõhvika-valge šokolaadi küpsised
Kuus kuud gluteeni- ja kaseiinivaba menüü
gvkv3
Zimtsterne - Kaneelitähekesed
Kuus kuud gluteeni- ja kaseiinivaba menüü
Küpsisevahetus 2011
Sidruni-mandliküpsised ja tuhksuhkrus šokolaadiküpsised
Ketu kokkab
Küpsisevahetus 2011
šokolaadiküpsised kaerajahuga
Indreku toitmine
lauraköögis
Neiman Marcuse šokolaadiküpsised
Vanapere köögikatsetused
mismatänasöögiksteen
Sidrunikreemiga küpsised
Mis ma täna söögiks teen?!
söömesilmadega
Mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised
Sööme silmadega
liiliapere
Kaerahelbeküpsised martsipaniga
Köögitoimkond
kulinaarsedeksitused1
Maapähklivõiküpsised šokolaadiga
Kulinaarsed eksitused
kulinaarsedeksitused2
Kardemonipätsikesed
Kulinaarsed eksitused
kulinaarsedeksitused3
Sarvesoolakrõbedikud
Kulinaarsed eksitused
zoozi1
Maapähklivõiküpsised
Zoozi tegemised
zoozi2
Maapähklivõiküpsised meresoolahelvestega
Zoozi tegemised
zoozi3
Ingveriküpsised kaerahelveste ja jõhvikatega
Zoozi tegemised
koopatibiJõhvikaküpsised
Koopatibi küpsetab

Kellel siit veel ideedest puudus tuleb, siis võib vaadata ameeriklaste küpsisevahetuse retsepte - osa 1 ja osa 2. Sealmail võttis küpsisevahetusest osa 620 inimest, nii et vaatamist peaks jaguma.