Alloleva koogi võis leida Maakodu jaanuari numbrist. Kook sündis asjaolust, et pärast detsembri pühi jääb pahatihti alles piparkoogitainast ja/või piparkooke. Sellisel juhul on hea kasutada neid näiteks koogi valmistamisel. Kuna postitamiseni jõudsin alles jaanuari lõpupoole ja pipakoogitainast ei ole isegi minul enam kodus, siis võib loomulikult selle asendada näiteks tavalise muretainaga või suvaliste küpsistega. Hapukoorekook ise on mõnusalt õhuline, magusa koogi täienduseks sobivad hästi hapukad pohlad või nendest tehtud moos.
Vaja läheb:
- 150 g piparkooke
- 60g võid
- 4 muna, rebud ja munavalged eraldi
- 140 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 500 g hapukoort
- 3 sl jahu
Põhja võib samahästi valmistada ka piparkoogitainast: lõika õhukeseks rullitud tainast koogivormi suurune rõngas välja ja aseta vormi põhja, eelküpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit.
Täidise jaoks eralda munakollased ja –valged. Vahusta rebud suhkruga heledaks vahuks. Lisa hapukoor ja jahu, sega ühtlaseks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt munakollase-hapukooresegusse. Vala täidis piparkoogipõhjale ja küpseta 180 kraadini eelkuumutatud ahjus umbes 40 minutit, kuni täidis on pealt kuldne ja enam-vähem hüübinud. Kui kook hakkab ahjus liigselt pruunistuma, kata vorm fooliumiga. Lase jahtuda. Serveeri tuhksuhkruga ülepuistatult, koos pohlade, jõhvikate või hapuka moosiga.
Novembris, kui ma selle foto pildistasin, oli paar päeva selline kena härmatis. Sel hetkel tundus, et jaanuarikuus on võib-olla imelik muruga "lehvitada". Oleks teadnud, et lumi alles nüüd maha tuleb, poleks üldse muretsema pidanud :)