Lehed

Savoiardi küpsised

kolmapäev, 2. veebruar 2011

Savoiardi küpsistel on päris palju nimesid, keerulisemaid ja mitte nii keerulisi - ladyfingers, Boudoir biscuits, eesti keeles keelekesed. Neid kasutatakse mitmete magustoitude juures, kuid need on maitsvad ka niisama tee kõrvale süüa. Mina valmistasin küpsised tiramisu jaoks, kuna ma Tartu poodidest sobivaid küpsiseid ei leidnud. Tegin lausa kaks plaaditäit, sest esimese ahjupanemisega oli vist nii kiire, et unustasin tuhksuhkru peale puistata, aga just see annab neile küpsistele omase krõbeduse.

Savoiardi küpsised / Savoiardi biscuits Savoiardi küpsised / Savoiardi biscuits

Järgnev retsept on Daring Bakers eelmise aasta veebruari teemast.
Vaja läheb:
  • 3 muna
  • 75 g suhkrut
  • 95 g jahu (sh 2 sl maisitärklist)
  • 50 g tuhksuhkrut
Pane ahi 175 kraadi peale soojenema. Eralda munavalged ja -kollased. Vahusta munvalged 75 g suhkruga tugevaks vahuks. Teises väikses kausis klopi munakollased kahvliga läbi ja lisa kergelt segades munavalgevahule. Sõelu munavahule jahusegu, sega õrnalt läbi, nii et kõik oleks korralikult segunenud, ära üle sega!
Täida seguga kondiitriprits (suure ja sileda otsikuga) või kasuta suletavat kilekotti, mille ühte nurka augu lõikad. Pressi tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile sobiva suurusega küpsised (nt 12x2 cm), jäta tainaribade vahele piisavalt kerkimisruumi (u 2,5 cm). Sõelu peale pool tuhksuhkrust, oota 5 minutit ja tee sama ülejäänud tuhksuhkruga. Eemalda üleliigne tuhksuhkur. Küpseta 15 minutit. Lase 5 minutit jahtuda, siis eemalda ahjuplaadilt ning lase metallrestil jahtuda. Säilita õhukindlas karbis.

Savoiardi küpsised / Savoiardi biscuits

12 kommentaari:

  1. oh, see retsept on kui rusikas silmaauku :) käisin ka just täna poes küpsiserallil et teha nädalavahetusel tiramisut, aga küpsiseid Põlvast ei leidnud ja nüüd proovin kah ise teha. Aitähh!

    VastaKustuta
  2. Super ajastus siis ju ;) Anna teada, kuidas välja tulid :)

    VastaKustuta
  3. Kujutan ette, et isetehtud küpsistega on tiramisu hoopis maitsvam. Mulle üldse ei meeldi poes pakutavad variandid. Kindlasti proovin nüüd ise teha!

    VastaKustuta
  4. Sinu Savoiardid on väga ilusad. Just sellised prisked, nagu peab. Kui mina olen teinud, siis kipuvad alati liiga lamedad tulema!

    VastaKustuta
  5. olen neid juba nüüdseks päris mitu korda küpsetanud ja uskumatu kui lihtne neid teha on! lisaks on nendega valminud tiramisu eriti luksuslik.
    aitähh retsepti eest!

    VastaKustuta
  6. Kui palju küpsiseid saab selle retsepti kohta? Tänud vastamast:)

    VastaKustuta
  7. Saab ühe plaaditäie küpsiseid. Mitu täpselt, see sõltub juba sellest, kui suured küpsised teha. Alumise pildi peal peaks olema minu üks plaaditäis küpsiseid.

    VastaKustuta
  8. ENGLISH PLEASE????

    VastaKustuta
  9. You can find the recipe at Daring Bakers website http://thedaringkitchen.com/recipe/tiramisu, scroll down for Ladyfingers / Savoiardi biscuits.

    VastaKustuta
  10. Oh Thank you so much! Dagris!! I will go look now!

    VastaKustuta
  11. Ei saa päris aru, mille annab see tuhksuhkru sõelumine kahes osas ning seejärel üleliigse eemaldamine? Ning kuna ma ei ole neid enne teinud, siis ei mahu pähe, kuidas toore taigna pealt üleliigne tuhksuhkur eemaldada :)?

    VastaKustuta
  12. Kahes osas sõelumine seetõttu, et osa suhkrust nö imendub tainasse. Üleliigse suhkru eemaldamise all olen mõelnud seda, et see suhkur, mis on küpsiste vahelisel alal küpsetuspaberil, eemaldada (mitte küpsiste peal) :)

    VastaKustuta