Üldiselt väga väikeste kogustega tegemine end siinkohal väga ära ei tasu. Järgnevatest kogustest saime meie 5 karbitäit (suurust püüan hiljem täpsustada) + 1 üsna suure kausitäie pasteeti. Säilitada võib pasteeti ka sügavkülmas, nagu meil praegu üks karp oma aega ootab.
Vaja läheb:
- 1,3 kg seamaksa
- 1,7 kg pekisemat (ilma kondita) läbikasvanud liha
- 2 suurt porgandit
- 1 suur sibul
- 150 g võid
- soola
- pipart
Seamaksa võiks enne mõned tunnid vees leotada, et see poleks nii mõru. Eemalda ka kelmed. Läbikasvanud lihalt lõika ära kamar ning lõika siis nii liha kui ka maks üsna käepärasteks tükkideks (ühesõnaga - mitte väga väikesteks.)
Parema maitse jaoks pruunista pannil liha. Pruunista ka maksatükid, et vedelik välja tuleks. Tükelda porgandid ja sibul - samuti üsna suured tükid.
Pane kogu kraam kihiti suurde kastrulisse: lihatükid, maksatükid, porgand, sibul, taas lihatükid jne. Lisa sinna ka 4 tl soola ning pipart. Täpsemalt saab maitsestada hiljem. Kalla peale keev vesi - veepiir peaks jääma umbes 2 cm allpool pealispinda. Hauta 2-2,5 tundi.
Kurna, pane liha ja vedelik eraldi kaussidesse. Lase kogu tahke kraam 2 korda läbi hakklihamasina.
Lisa sulatatud või ning tunde järgi kurnatud vedelikku. Vedelikku peab lisama üsna palju, sest pasteet hiljem tahkub - meil kulus peaaegu kogu vedelik ära. Kuumuta samal ajal kloppides keemiseni. Vahepeal loomulikult maitse ja lisa vajadusel soola või muid maitseaineid - liha tõmbab soola üsna palju sisse ja pasteet võib jääda mage.
Tõsta pasteet külma ja lase üleöö seista.
Väga lahe fotoseeria!
VastaKustutaJa veel parem pasteet ise! Nii hea oli sügavkülmast üks pakk välja võtta ja pehme leivaga nosida :)
VastaKustuta