Lehed

laupäev, 7. aprill 2012

Bulgaaria lihavõttesai

Eelmisel aastal samal umbes samal ajal Bulgaarias - suurel reedel läks suureks saiasöömiseks. Kõik, KÕIK ostsid erinevaid pühadesaiu kokku. Suurem osa neist paistsid kuivad ja mittemidagiütlevad. Aga no kuna ma ei saanud ikkagi teistele alla jääda, tõin ka mina naiste turu juurest putkast saia kaasa. Õigupoolest sai see juba tee peal pooleldi otsa, sest nõnda head saia ma vist polnudki veel saanud. See oli lihtsalt nii kohev, nii õhuline, nii pehme! Võimatu oli seda söömata jätta.

Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake
Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake

Vot sellise saia pilt on mul juba aasta aega kuskil pea tagumises osas paiknenud, nüüd kevade alguse aegu tuletas ta end aga eriti tungivalt meelde. Ja kui ma nägin Bulgaaria toidublogija Eva Toneva lehel veel sarnase lihavõttesaia pilti ja retsepti, oli selge, et ma pean järgi proovima, kas ma ka niiii mõnusa ja koheva saia saan. Sain!

Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake
Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake

Kindlasti tasub lisada rummirosinaid ja võib-olla ka marmelaadikomme nagu Bulgaariast ostetud originaal-saial :)

Bulgaaria lihavõttesai (originaal :) / Bulgarian Easter cake - the original :) Bulgaaria lihavõttesai (originaal :) / Bulgarian Easter cake - the original :)

Vaja läheb:
  • 50 g rosinaid
  • rummi
  • 25 g presspärmi
  • 150 g suhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 0,5 tl soola
  • 0,5-1 tl riivitud sidrunikoort
  • 200 g piima
  • 150 g vahukoort
  • 2 muna + 1 munavalge
  • 600 g jahu
  • 40 g võid, sulatatud ja jahutatud
  • vormimiseks õli
Määrimiseks ja katteks:
  • 1 munakollane natukese piimaga
  • suhkrut
  • mandlilaaste

Esiteks pane rosinad rummi sisse seisma, vähemalt tunniks ajaks, aga soovitavalt üleöö.
Sulata pärm suhkrus, lisa sool ja sidrunikoor ja vanilliekstrakt. Vala juurde käesoe piima ja vahukoore segu ning lahti klopitud munad. Sega ühtlaseks. Lisa jahu ja sõtku tainast, kuni see käte ja kausi küljest lahti lööb. Vormi tainast pall ja jäta umbes pooleks tunniks puhkama.
Sõtku tainasse sulatatud ja jahutatud või. Vormi tainas taas palliks ja jäta paariks tunniks sooja kohta või üleöö külmikusse kerkima.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud, lisa sellele rummirosinad. Jaga tainas enam-vähem võrdseteks tükkideks (10) ja vormi neist õliste kätega pallid. 6-7 palli sea küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või võitatud ümmargusse vormi, ülejäänud pane väiksematesse paberiga kaetud vormidesse (kasutasin väikesed lillepotte). Kata rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.

Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake
Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake

Sega allesjäänud munakollane natukese piimaga ja määri kõik tainapallid. Puista peale suhrkut ja mandlilaaste. Küpseta kuni saiad on pealt kuldsed - umbes 30-40 minutit. Testi küpsust puutikuga.

Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake
Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake
Bulgaaria lihavõttesai / Bulgarian Easter cake

3 kommentaari:

  1. Ilusad pildid.
    Arvuti hakkas kohe ise ka natukene saia järgi lõhnama.

    VastaKustuta
  2. Have to try this recipe! It looks sooo good!

    VastaKustuta
  3. Proovisin järgi. Tuli väga maitsev ja kohev. Lisaks mõnus krõbe koorik. Ilus efektne nägi välja ka. Järgmine kord paneksin topelt koguse rosinaid (muidu aja teisi taga:).

    VastaKustuta