Tegelikult on ju märke jõuluaja lähenemisest ka lisaks reklaamlausetele facebookis. Omadest kogemustest võin öelda, et isegi nädala sees keset päeva on poed (ja parklad) täis suuremas koguses rahvast. Parima aja poeskäimiseks leidsin tänu juhusele, kui pärast tööd jõudsin poodi umbes poole üheksa kandis. Minu üllatuseks oli see koht justkui välja surnud, vähemalt võrreldes paari päeva taguse päevase situatsiooniga.
Lisaks sellele tähendab jõuluaeg muidugi ka Küpsisevahetuse aega. Nimelt on just praegu oma küpiseretsepti jagamise aeg, mis võiks olla kõigile usinatele päkapikkudele üsnagi meeltmööda ;) Just sel nädalal on ju kõige parem päkapikkude töökoda täiel võimsusel käima panna, et kuuse alla saaks panna päris enda tehtud head-paremat.
Selle aasta küpsiseretsept tuli kuidagi (üllatavalt) loomulikult. Lihtsalt jäi silma ja ei saanud teistmoodi kui pidin need järgi proovima. Valmistamine võib tunduda keeruline, kuid tegelikult pole seda mitte. Ja lisaks sellele läheb veel päris kiiresti ka. Valmistamine meenutab nantuke lehttaina tegemist oma voltimiste ja kõigega, aga ma pean ütlema, et suhkrukihtide tegemine tuli vähemalt mul küll oluliselt paremini välja kui võikihtide :) Retsept ise on pärit Cook & Be Merry blogist.
Vaja läheb:
(64 küpsist)
- 2,5 sl kuivpärmi
- 60 g vett
- 3 sl suhkrut
- 500 g nisujahu
- 1,5 tl soola
- 230 g võid
- 2 muna
- 150 g hapukoort
- 1 tl vanilliekstrakti
- 200 g suhkrut
- 3 sl vanillisuhkrut
Enne küpsiste vormimist sega omavahel kokku suhkrud, vala pool segust alusele, kus tainast töötlema - rullima - hakkad.
Võta tainas välja, üks osa korraga. Aseta suhkrukuhja peale ja rulli ristkülikuks lahti. Voldi kolmeks, keera ristipidi ja korda sama protsssi veel 2 korda.
Rulli tainas jälle ristkülikuks lahti. Lõika ära tainaservad nii et saad sirgete külgedega ristküliku. Lõika tainas tükkideks (pikkupidi 8ks ja ristipidi 4ks: kokku 32 tk). Keera iga tükk "sõlme" ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Ilusamad küpsised saab, kui asetada tainalipsud ahjuplaadile niipidi nagu on näha järgmisel pildil allpool, nii saavad kihid paremini eralduda. Maitse on sama hea mõlemat pidi :)
Küpseta 200-kraadises ahjus 10-13 minutit. Samal ajal saad ette valmistada järgmise tainaportsu jagu küpsiseid.
Mina saatsin oma küpsised Olgale, Geale ja Liisile. Mulle saatsid küpsised Silja, Liina ja Merilin.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar