Sel aastal hakkasin vabariigi aastapäevaks tehtava tordi peale juba õige varakult mõtlema. Mingit ideede uputust esialgu ei olnud, aga üldiselt kohe ei olegi. Idee tuli lõpuks seoses mu vanaemadega.
Mul on kaks vanaema - Hilda ja Viive. Vanaemad kinkisid jälle jõuludeks Kalevi šokolaadinööpe. Need pole mitte need tavalised šokolaadinööbid, vaid need nonparellidega kaetud. Värvilised on muidugi mõlemad. Need on üsnagi traditsiooniline kingitus, mäletan, et vanaemadelt sai neid kaheksanurkseid karpe (praeguseks need enam sellised pole) kingituseks vist juba üle kümne aasta tagasigi... Mis veel sellest ajast meelde on jäänud?
Kaaluga lahtiselt müüdavad Komeedi kommid muidugi! Ma tean, et paljudele need maitsesid/maitsevad, aga mina nende fännide hulka ei kuulunud (teine sama hea komm oli Teekonna mu jaoks). Kuigi Komeet ei kuulu kindlasti mu lemmikkommide hulka, siis ma pean ütlema, et koogi vahele pandav komeedikommikreem on küll päris hea ;)
Praegu iagathes Komeeti enam lahtiselt ei müüda, vähemalt ma ei leidnud seda kohta, kus oleks müüdud. Nüüd saab neid komme risti vastupidiselt pakendatult. Iga komm eraldi pakendis, varem vist ei olnud need glasuuritud ka... Kui korraga kasutada tervet pakki, siis on eriti hästi näha kommide ja paberi suhe :) Lisaks on see eriliselt tüütu neid ühekaupa harutada. Aga tühja sellest - kaks kommi said kokku selles koogis. Ühendavaks faktoriks vana hea biskviit.
Ma hakkan juba veidi ennast kordama, aga otsus traditsioonilise biskviitpõhja kasuks tuli ka just tänu vanaemale. Täiesti tavaline biskviitkook oli meil kunagi suur hitt. Me kutsusime seda munakoogiks (hiljem koolis keegi ei teadnud, mis asi see munakook on). Munakook oli tavaliselt nii hea, et see söödi niisama ära, vahepeal aga näiteks koos maasikakompotiga. Praegu enam väga ei kujuta ette, et hakkaks paljast biskviitpõhja sööma. Ikka peab erinevaid asju peale ja vahele panema ;)
Biskviit:
(Muide, ideid biskviidi valmistamiseks ammutasin Koopatibi blogist.)
- 3 muna
- 1,25 dl suhkrut
- 1,25 dl nisujahu
- 0,75 dl kartulitärklist
- 0,75 tl küpsetuspulbrit
Kreem:
- 1dl + 2 dl vahukoort
- 1 pk Komeedi komme
- 200 g toorjuustu
- 50 g suhkrut
Koogi kokkupanek:
- Immutamiseks kohv, soovi korral võib lisada Vana Tallinnat, konjakit vm
- Kaunistamiseks šokolaadinööpe.
Retsept ilmus ka Maakodu veebruari numbris.