Lehed

kolmapäev, 2. november 2011

Guinnessiga tassikoogid vahukommikattega

Guinnessi õllega tehtud (šokolaadi)koogid olid mulle juba ammu silma jäänud. Mõnda aega tagasi sai poes käies ka üks pudel õlut selle tarvis korvi pandud ja nüüdseks juba möödunud Halloweeniks valmisid sellised kummitustega koogid.
Õlu annab tassikookidele omapärase maitsenüansi, aga mitte midagi sellist, mis kuidagi üle lööks. Kui ei teaks, et õllega tehtud, siis seda ilmselt ära ei arvakski :P Sefiirilaadne vahukommikate on mõnusalt õhuline ja teeb koogikesed kohe märksa erilisemaks, eriti kui sellest tordipritsi abiga vahvad kummitused teha ;)

Guinnessiga tassikoogid vahukommikattega / Guiness cupcakes with marshmallow frosting

Koogikeste jaoks (24 tk):
Dave Liebermanni retsepti järgi
  • 5 dl jahu
  • 1,9 dl kakaod (magustamata)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 4 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 110 g võid, sulatatud
  • 1 pudel (330 ml) Guinessi (või mõnda muud tumedat õlut)
  • 3 suurt muna
  • 1,9 dl hapukoort
Tassikookide jaoks veendu kõigepealt, et kõik vajalikud ained on olemas (mitte nagu mina, kes ma pidin poole tainasegamise peale poodi mune juurde tooma minema :)
Sulata kõigepealt või. Sega omavahel kuivained - jahu, kakao, küpsetuspulber, sool ja suhkrud. Teises kausis sega omavahel sulavõi ja pudelitäis Guinessi. Vispelda ükshaaval sisse munad. Kõige lõpuks lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Jaohaaval lisa kuivainesegu vedelikule, kogu aeg korralikult läbi segades. Tainas jääb üsna vedel ja pole just väga raske kogu muffinipanni seda täis lödistada :D Kõige mugavam on taina tõstmiseks kasutada näiteks väikest kulpi.
Tõsta tainas pabervormidega kaetud või võitatud muffinipanni pesadesse, täites vormid 3/4 ulatuses. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 25 minutit. Põhiline on mitte üle küpsetada, koogikesed peavad küll olema ilusti tahkel kujul, kuid keskelt veel pehmed. Lase täielikult jahtuda - seni on paras aeg valmistada vahukommisegu.

Guinnessiga tassikoogid vahukommikattega / Guiness cupcakes with marshmallow frosting

Vahukommikatte jaoks läheb vaja:
NB! Sellest kogusest ei piisa, et katta kõik koogid. Kõigi 24 koogikese katmiseks valmista 1,5-2-kordne kogus vahukommivahtu.
  • 4 munavalget
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
Eralda munavalged ja -kollased. Pane munakollased õhukindlasse purki kõrvale, kuna siin läheb vaja ainult munavalgeid.
Pane suuremasse potti vesi pliidile keema. Pane munavalged suhkruga väiksemasse (metallist) potti. Hoides potti keeva veega poti kohal (vee kohal, mitte vees - et mitte mune küpsetama hakata), mikserda segu aeglasel kiirusel nii kaua, et suhkur oleks täiesti lahustunud. Testimiseks hõõru natuke munavalgevahtu sõrmede vahel - kui tunnet suhkruterasid, jätka mikserdamist.
Kui suhkur on lahustunud, eemalda pott kuuma auru kohalt ja jätka mikserdamist tavapärasel ;) moel, kuni munavalged on muutunud kõvaks valgeks läikivaks vahuks. Täida tordiprits vahuga ja kaunista koogikesed. Kummituste tegemiseks pritsi oogikestele 2-3 rõngast, mis lähevad järjest väiksemaks. Pane kummituste silmadeks-ninadeks šokolaaditükid ja ongi valmis!

Guinnessiga tassikoogid vahukommikattega / Guiness cupcakes with marshmallow frosting

2 kommentaari:

  1. kusjuures ,mina teen sefiiri selliselt "keetes"

    VastaKustuta
  2. Kui ma postitust kirjutasin, siis tuvusin ka erinevate sefiiriretseptidega, et välja mõelda, kuidas oleks õigem seda katet nimetada. Aga kõik minu teele jäänud retseptid tahtsid želatiini, nii et ma jäin vahukommikatte juurde (ingl.k. marshmallow frosting).
    Vahukommid ongi üsna sefiirilaadsed, nagu ka selle retsepti järgi tehtud vaht, nii et kõik peaks õige olema :)

    VastaKustuta