Antud retsept on varasemalt ilmunud ka ajakirjas Maakodu. Sellest kogusest saab 25 kuklit.
- 250 g piima
- 150 + 150 g nisujahu
- 25 g presspärmi
- 75 g suhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 tl kardemoni
- 100 g võid, toasooja
- tumedate kuklite jaoks 30 g kakaod
Kui tainas mullitab ja on kerkinud, lisa suhkur, sool, kardemon ja ülejäänud jahu. Sõtku tainast kuni see on ühtlane ja lööb käte ja kausi küljest lahti. Kui tainas on liiga vedel, lisa vahepeal veel jahu. Lisa toasooja või tükid, sõtku veel 5-8 minutit. Tumedate kuklite jaoks lisa nüüd kakao ja töötle tainas ühtlaseks. Valmis tainas on elastne ja hästi töödeldav, tulles hästi käte küljest lahti.
Tainas ei tohi olla liiga vedel ega ka liiga kõva. Kui esimesel juhul tulevad kuklid madalad, siis teisel juhul ei jõua tainas samuti kerkida ja kuklid on väiksed ja kõvad. Tainas võiks pigem olla pehmem kui kõvem - seetõttu ärge kunagi lisage kogu jahukogust korraga. Jahud on erinevad, hinnake taina paksust ja alles siis lisage (ülejäänud) jahu.
Jaga tainas 25 osaks ja vormi neist ümmargused kuklid. Kavalam on teha kuklid pigem väiksemad kui suuremad, nii saab suurema tõenäosusega kenad kohevad kuklid, mitte lapikud pätsikesed. Lisaks on väiksemaid kukleid muidugi mugavam süüa ka ;)
Aseta kuklit piisavate vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele, määri lahtiklopitud munaga ja jäta 1,5-2 tunniks kerkima. Kuklid võiksid olla umbes kahekordseks kerkinud. Pärmitaina küpsetised tahavad kerkimiseks sooja ja niisket tuuletõmbuseta keskkonda. Hästi sobib näiteks ahi, mida on natuke soojendatud ja kuhu on lisaks asetatud ka veenõu, või näiteks põrandaküttega ruum.
Küpseta kukleid 220-kraadises ahjus 8-10 minutit. Ahjust välja võetud kuklitele laota peale niiske rätik, siis jäävad need pehmemad.
Täidised:
Kuklist teeb õige vastlakukli kindlasti vahukoor. Traditsioonilise suhkruga vahustatud koore võib vahelduse mõttes asendada ka šokolaadi-vahukoorega või vaarika-vahukoorega (sel juhul sega lihtsalt vahukoor natukese vaarikamoosiga). Kreemi võib kuklite vahele panna lusikaga või kasutada selleks pritskotti. Igatahes on parem, eriti just suurte kuklite puhul, kui saia sisse süvend uuristada. Vähem saia ja rohkem täidist garanteerib maitsva ja mahlase kukli. Süvendi sisse saab muidugi lisada ka meelepärast moosi või martsipani.
Šokolaadi-vahukoor
- 200 ml vahukoort
- 1 sl suhkrut
- 50 g tumedat šokolaadi
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar