Lehed

laupäev, 23. juuli 2011

Vaarikakook mascarponekreemiga

Praegu on kohe kindlasti minu masti ilmad. Kuum päike, kerge tuuleke, mida veel tahta? Kuigi ma olen juba täheldanud erinevate inimeste ohkeid talve poole, siis minu poolest võiks enne olla ükskõik kui palav, aga talve ma küll meie õuele veel ei kutsuks ;) Kui ma teda üldse kutsuks, siis paariks nädalaks ja teiste rõõmuks :P
Aga nüüd koogi juurde, kuhu leidsid tee mu esimesed ostetud vaarikad. Kuigi ma olen selline sooja suve austaja nagu ma just enne rääkisin, siis sellised ilmad pole siiski mõeldud kuuma ahju ees passimiseks - seetõttu vajab siin küpsetamist ainult krõbe põhi :)

Vaarikakook mascarponekreemiga / Raspberry cake with mascarpone cream

Põhi:
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 2 sl suhkrut
  • 60 g võid
  • 1 muna
  • vajadusel kuni 1 sl vett või piima
Täidis:
  • 125 g mascarponet
  • 2,5 dl vahukoort
  • 1-2 dl suhkrut
Peale:
  • 500 g vaarikaid
Põhja jaoks sega kuivained, lisa tükeldatud toasoe või ning mudi näppude vahel kõik ühtlaseks puruks. Lisa muna ja vajadusel ka veidi vett või piima ning sõtku tainas valmis. Suru tainas korralikult võitatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja servadele. Küpseta 200-kraadises ahjus u 10-15 minutit. Kui põhi on kenasti kuldne, võta see ahjust välja ja jäta jahtuma. Vahepeal tee võileiva- ja kohvipaus :)

Vahepala / Snack time :)

Kui põhi on jahtunud, hakka valmistama täidist. Vahusta kergelt vahukoort, teises kausis vahusta toasoe mascarpone u 1 dl suhkruga, siis lisa vahukoor ja jätka mikserdamist. Vahepeal maitse ja lisa soovi korral veel suhkrut. Nüüdseks peaks olema valmis kõik koogiks vajalik:

põhi

Mascarponekreemiga vaarikakoogi tegemine/ The making of raspberry cake with mascarpone cream

kreem

Mascarponekreemiga vaarikakoogi tegemine/ The making of raspberry cake with mascarpone cream

ja vaarikad.

Mascarponekreemiga vaarikakoogi tegemine/ The making of raspberry cake with mascarpone cream

Määri kreem koogipõhjale ja kata siis omakorda vaarikatega. Nii lihtne see ongi!

Mascarponekreemiga vaarikakoogi tegemine/ The making of raspberry cake with mascarpone cream Mascarponekreemiga vaarikakoogi tegemine/ The making of raspberry cake with mascarpone cream
Mascarponekreemiga vaarikakoogi tegemine/ The making of raspberry cake with mascarpone cream Mascarponekreemiga vaarikakoogi tegemine/ The making of raspberry cake with mascarpone cream

Pane enne serveerimist umbes tunnikeseks külma.

Vaarikakook mascarponekreemiga / Raspberry cake with mascarpone cream

neljapäev, 21. juuli 2011

Värske salat kuumsuitsu heigiga

Värske salat kuumsuitsu heigi ja üritide ja oliivõliga maitsestatud gruusia leivaga sobib hästi ka õhtusöögiks - eriti tänase palava ilmaga. Kõrvale värskelt pressitus õuna-apelsini mahla ja eine ongi täiuslik :)

Värske salat kuumsuitsu heigiga / Fresh salad with silver hake

Jätkub kahele:
  • 200 g kuumsuitsu heiki, puhastatud ja tükeldatud
  • erinevaid salatilehti
  • 2-3 tomatit
  • pool gruusia leiba
  • oliivõli
  • ürte (basiilikut, punet, tüümiani)
Kastmeks:
  • 1 tl palsamiäädikat
  • 1 sl oliivõli
  • 1 tl laimimahla
Värske salat kuumsuitsu heigiga / Fresh salad with silver hake

Rebi gruusia leib suupärasteks tükkideks. Kuumuta pannil veidi oliivõli, puista sisse erinevaid ürte, sega läbi ja lisa pannile ka leivatükid. Prae segades nii kaua, et leivatükid veidi krõbedamaks muutuksid. Kastme jaoks sega omavahel kõik koostisosad.
Rebi kaussi salatilehti, lisa tükkideks lõigatud tomatid ning heik. Lisa leivatükid. Vala peale kaste, sega kiirelt läbi ja serveeri kohe, nii et leib oleks veel krõbe.

Värske salat kuumsuitsu heigiga / Fresh salad with silver hake

teisipäev, 19. juuli 2011

Sünnipäevatort - maasikašarlott vanillikreemiga

Sain vahepeal aastakese vanemaks ja tegin selleks puhuks sellise tordi:

Strawberry Charlotte with Bavarian cream

Peal rullbiskviit, mille valmistasin seekord kolmest munast, kuna õhemast biskviidist rull jääb šarlotis kenam. Immutasin suhkrusiirupi ja maasikamoosiga ja seekord ei olnud kitsi ka :) - eelmine kord jäi veidi kuiv.
Täidiseks bavarian cream, mis Toidutare järgi peaks olema Bayeri kreem, ei tea, kas on õige info ka? Kreemi tegin selle retsepti järgi, küll aga vähendasin tunde järgi želatiini kogust, teinekord ehk paneks tibake vähem suhkrut ka.

Rullbiskviit:
  • 3 muna
  • 6 sl suhkrut
  • 3 sl jahu (kuhjaga)
  • 2 sl kartulitärklist (kuhjaga)
  • suhkrusiirupit
  • maasikatoormoosi
  • suhkrut
Bayeri kreem / Bavarian cream:
  • 5 munakollast
  • 125 g suhkrut
  • 5 dl piima
  • 1 tl vanilliseemneid või jahvatatud vanillikauna
  • 5 dl vahukoort
  • 1,5 dl vett
  • 15 g želatiinipulbrit
Lisaks:
  • maasikaid, 0,5-1 kg
Rullbiskviidi jaoks vahusta suhkruga munad tugevaks vahuks. Sõelu sisse omavahel segatud jahu ja tärklis ning sega õrnalt läbi, täpselt nii palju (pigem täpselt nii vähe), et segu oleks ühtlane. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, silu siledaks ja küpseta 10-15 minutit 180-kraadises ahjus, testi küpsust puutikuga.
Kui biskviitpõhi on valmis, eemalda see ahjust ja kummuta teisele küpsetuspaberile, mis on kaetud suhkrukihiga. Eemalda ahjus käinud küpsetuspaber ja keera biskviit kohe koos teise küpsetuspaberiga rulli.
Kui rull on veidi jahtunud, rulli see taas lahti ja immuta suhkrusiirupiga (selle võib valmistada ise keetes 1 osa suhkrut ja 1 osa vett siirupiks, või võib kasutada poe-versiooni). Kata biskviitpõhi maasikatoormoosi kihiga ning keera siis uuesti tihedalt rulli. Seekord jäta küpsetuspaber mängust välja. Kata rull pealt järelejäänud küpsetuspaberiga ja pane külmkappi ootele.

Järgmisena valmista kreem. Selleks pane kõigepealt 15 g želatiinipulbrit 1,5 dl külma vette paisuma. Hõõru munakollased suhkruga ühtlaseks, lisa vanill - ma kasutasin siinkohal jahvatatud vanillikauna. Lisa pidevalt vispeldades piim. Kuumuta segu veevannil (nagu šokolaadi sulatades) umbes 5 minutit, kuni see pakseneb. Eemalda kuumuselt ja sega sisse želatiinisegu. Sega kuni želatiin on sulanud. Jahuta segu aeg-ajalt segades maha.

Strawberry Charlotte with Bavarian cream

Vahepeal on paras aeg koogipõhi (mis sest, et see on tegelikult koogi pealmine pool :) ette valmistada. Selleks lõika rullbiskviidist umbes poole cm paksused viilud. Kata 24 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm korralikult toidukilega ning kata seejärel vormi põhi tihedalt rullbiskviidi viiludega. Kui rullbiskviiti jääb üle, võib need kunstipäraselt koogivormi servadele paigutada.

Kui kreem hakkab tahkuma, vahusta vahukoor ja sega see õrnalt kreemi sisse. Vala osa kreemi koogipõhjale, seejärel kata kogu põhi tervete puhastatud maasikatega. Vala peale ülejäänud kreem ja pane külmikusse üleöö tahkuma.

Serveerimiseks kummuta kook tordialusele ja eemalda toidukile.

Strawberry Charlotte with Bavarian cream

reede, 15. juuli 2011

Domino magustoit

Eton Mess on teada-tuntud suvine klassika. Domino magustoit on just sellest edasi arendatud - nii et Domino Eton Mess (ameerikapäraselt Oreo Eton Mess). Ausalt öeldes siiamaani maitsvaim viis vahukoort serveerida, juba seda siin kirjutades käivad neelud ja tahaks kohe käia ja endale väikse koguse magustoitu teha ;)
Tegemiseks kasutasin seekord nektariine, aga kindlasti on sama maitsev ka nt maasikate, vaarikate või muude marjade või puuviljadega.

Domino magustoit / Dessert with Domino cookies

Kahele:
  • 2 dl vahukoort
  • 5 domino küpsist + 1 kaunistuseks
  • veidi suhkrut
  • puuvilju või marju - nt nektariini, maasikaid, vaarikaid vms
Purusta saumiksri või köögikombainiga 5 domino küpsist nii et sisse jääb ka suuremaid tükke. Vahusta (külmkapikülm) vahukoor, lisa veidi suhkrut (supilusikatäis või paar - hiljem saab alati juurde lisada, kui magusamat tahaks). Poole vahustamise pealt lisa purustatud dominod ja jätka siis, kuni moodustuvad õhulised tipud, üle ei maksa vahustada.
Vajadusel lõika kasutatavad puuviljad või marjad väiksemateks tükkideks ja lao siis kihiliselt magustoiduklaasi. Kaunista domino küpsise ühe poolega (eemalda kreem) ja kasutatud puuvilja või marjaga. Serveeri kohe.

Domino magustoit / Dessert with Domino cookies

kolmapäev, 13. juuli 2011

Parim pitsapõhi

Junk food Friday ehk rämpstoidu-reede - seda kroonib ikka üks hea pitsa. Või kaks ;) See pitsapõhja retsept on end minu jaoks juba korduvalt ja korduvalt tõestanud, nii et miks mitte ka teistega jagada. Algselt pärit sellisest väärt blogist nagu Kayotic Kitchen.

Pitsaõhtu / Pizza night

Vaja läheb:
  • 2,5 dl vett
  • 5,5-6 dl jahu
  • 25 g pärmi
  • 2 sl mett
  • 3 sl oliivõli
  • 2 tl soola
Sulata pärm käesoojas vees. Lisa sool ja mesi (võib soovi korral asendada suhkruga). Lisa jahu ja sõtku ühtlaseks. Viimasena lisa õli ja sõtku veel, kuni tainas tuleb ilusti kausi küljest lahti. Vormi tainas palliks, pane kaussi, mille katad puhta köögirätikuga, ja pane sooja kohta seisma, kuni tainas on kerkinud vähemalt kahekordseks. Kui soovid taina nö ette valmistada, siis kata kauss toidukilega ja pane üleöö külmkappi seisma. Võta paar tundi enne küpsetamist välja, et tainas jõuaks toatemperatuurini soojeneda.

Pitsaõhtu / Pizza night

Kui tainas on kerkinud, jaga see kaheks (või kui on ühe suure pitsa soov, jäta see etapp vahele :). Sõtku jahusel pinnal läbi ja vormi kenaks palliks. Lase pallidel veel kerkida, siis venita kerkinud pall lamedaks kettaks - kõigepealt laua peal, hiljem käte vahel. Minu pitsad ei tule kunagi päris korrektselt ümmargused, vaid ikka mõnusalt lopergused :)

Pitsaõhtu / Pizza night

Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pane peale pitsakate ja küpseta u 15 minutit 220-kraadises ahjus.

Pitsaõhtu / Pizza night

pühapäev, 10. juuli 2011

Maasikasalat kitsejuustu ja seemnetega

Miks mitte maasikaid ka salatisse panna? Proovisin järgi.

Maasikasalat kitsejuustu ja seemnetega / Stawberry salat with goat cheese and seeds

Salatiks läks vaja:
  • erinevat rohelist
  • kitsejuustu
  • erinevaid seemneid (lina-, päevalille-, kõrvitsaseemneid)
  • maasikaid, neljaks lõigatult
Kastmeks läks vaja (retsept siit):
  • 5 maasikat
  • 2 sl palsamiäädikat
  • 2 sl oliivõli
  • 2 sl mett
  • 1/4 tl soola
  • 1 tl värskelt pressitud sidrunimahla
Rebi salat suupärasteks tükkideks, lõika juust ja maasikad tükkideks. Aseta kunstipäraselt taldrikule, puista üle seemnete ja kastmega, mille valmistamiseks püreesta lihtsalt kõik koostisosad blenderis või saumiksriga.

Maasikasalat kitsejuustu ja seemnetega / Stawberry salat with goat cheese and seeds

Ma pean ütlema, et see kombinatsioon ei ole kõigi jaoks, eriti kastmega :P Minus tekitas see maasika-palsamiäädika-vinegrett küll segaseid emotsioone ja järgmisel korral vahetaksin selle millegi lihtsama vastu, kus maasikaid pole. Konservatiivsema maitse puhul tasub eineks teha hoopis värskeid kartuleid tilliga, kõrvale praesilk ;)

Värske kartul ja praetud silk / Potatoes and fried sprats

Ja magustoiduks kärab hästi üks röstsai kohupiimakreemi ja kergelt kahvliga puruks surutud maasikatega.

Maasika-kohupiimasaiad / Toast with curd cheese and strawberries

Maasika-toorjuustukook

See on üks neist kookidest, mille valmistasin enda lõpetamiseks. Mahlane maasikakate teeb koogi eriti hõrgutavaks, samas varjab ka väiksemaid iluvigu ;) Et koogi pragunemist välida, pane ahju kauss veega.

Maasika-juustukook / Stawberry cheesecake

Juustukoogiks:
  • 5 digestiivküpsist
  • 50 g sulatatud võid
  • 400 g toorjuustu
  • 250 g hapukoort
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
  • 2 muna
  • 2 sl jahu
Maasikakatteks:
  • ilusaid terveid maasikaid
  • veel maasikaid ja suhkrut toormoosiks
Maasikad / Stawberries

Põhja jaoks purusta küpsised ja sega need sulatatud võiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja (kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi). Vahusta toasoe toorjuust suhkru ja vanilliehkstraktiga. Klopi ükshaaval sisse munad. Lisa hapukoor. Sõelu sisse jahu ja sega ühtlaseks. Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 160-kraadises ahjus umbes tund aega - välja võttes peab kook olema veel kergelt võdisev. Lase koogil jahtuda ja pane siis külma tahenema.

Maasika-juustukook / Strawberry cheesecake

Enne serveerimist valmista toormoos püreestades saumiksriga maasikad ja lisades maitse järgi suhkrut. Kata kook moosiga (see katab ka kõik võimalikud tekkinud praod :) ja siis omakorda kõrvale pandud tervete maasikatega.

Maasika-juustukook / Strawberry cheesecake

neljapäev, 7. juuli 2011

Metsmaasikatort laimise kohupiimakreemiga

Millalgi pärast jaanipäeva käisime metsmaasikal. Ilm oli palav ja igasugu satikaid lendas ringi, elu ei teinud lihtsamaks ka punaseks võõbatud küüned, mida oli lihtne punaste maasikatega segi ajada - eks ta üks punasekirju korjamine oli, sest maasikaid oli ka omajagu. Kui õige koha peale sattuda, siis ainult korjamise vaev. Ja kui ühest kohast korjatud sai, võis heaga otsa ringi keerata ja samast kohast veel teise samapalju marju noppida :)

Erinevalt vist suuremast osast inimestest (ikka vahel saab kuulda-lugeda, kuidas esimesed marjad lähevad alati otse söömiseks :) olen mina väga kohusetundlik marjakorjaja ja kui ikka korjama mindud on, siis ma ikka korjan korvi või ämbrisse, mitte suhu. Ka esimest korda metsmaasikale minnes :P Ka seekord oli pühaks plaaniks kooki teha. Aga kuna marju oli palju, siis jätkus sellest nii metsmaasikapiimaks kui ka niisama maiustamiseks.

Metsmaasikatort / Wild strawberry cake

Ja kui koogipostituste pealkirju ja retsepte vaadata (nt šokolaadi-kohupiimakook vaarikate või maasikatega) ja alati jääb silma sõna kohupiim, siis siinkohal pole mul enda kaitseks midagi tarka öelda - tegu võib olla vaimunõtrusega, et ma midagi huvitavamat välja ei suuda mõelda või selle lihtsa asjaoluga, et kohupiima-vahukoorekreem on oma lihtsuses lihtsalt niivõrd hea. Väga palju lihtsust ühes lausejupis koos ;) Tort ise on ka väga lihtne ja maitsev, nagu ikka.

Metsmaasikatort / Wild strawberry cake

Põhjad:
  • 3 munakollast
  • 2 tervet muna
  • 75 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 100 g hapukoort
  • 100 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
Beseed:
  • 3 munavalget
  • 5 sl suhkrut
Täidis:
  • 300 g vanillimaitselist kohupiimakreemi
  • 4 dl vahukoort
  • soovi korral veel suhkrut
  • laimimahla + tugevama maitse saamiseks ka riivitud koort
  • metsmaasikaid
Põhja jaoks vahusta kergelt suhkrutega munavalged ja -kollased. Lisa hapukoor, sega läbi. Lisa omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber ja sega veel korralikult läbi. Vala tainas võitaud 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpseta 200-kraadises ahjus, kuni põhi on kenasti kuldne (umbkaudu 20-30 min), kontrolli küpsust puutikuga. Lase jahtuda.
Allesjäänud munavalged mikserda suhkruga kõvaks vahuks ja küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil kuldseks beseeks. Ahjust välja võttes murra või lõika besee tükikesteks.

Metsmaasikatort / Wild strawberry cake

Jahutunud koogipõhi lõika kaheks kettaks. Valmista kreem vahustades kõigepealt vahukoore ning siis lisades kohupiimakreemi, lisa mõned teelusikatäied laimimahla. Maitse ja lisa soovi korral veel suhkrut, kui soovid tugevamat laimimaitset, lisa riivitud laimikoort. Kõige viimasena sega kreemi sisse terveid metsmaasikaid.

Metsmaasikatort / Wild strawberry cake

Aseta alumine koogiketas serveerimisalusele, pane selle ümber lahtikäiva koogivormi servaosa. Kata koogipõhi umbes poole kreemiga, aseta peale teine ketas ja kata ka see kreemiga. Kõige peale puista beseetükikesi ja metsmaasikaid. Pane enne serveerimist vähemalt neljaks tunniks kuni üleöö külma seisma.

Metsmaasikatort / Wild strawberry cake

teisipäev, 5. juuli 2011

Šokolaadi-kohupiimatort maasikatega

Paar postitust tagasi kirjutasin šokolaadi-kohupiimatordist, mida praeguseks olen nii mina kui ka mõned teised teinud ka maasikatega. Ühtmoodi maitsev on see mõlemat moodi, seega jagan ka siin maasikatega versiooni pilti, retsepti leiab siit. Hetkel on parim aeg kodumaistest maasikatest viimast võtta!

Maasika-šokolaadi-kohupiimakook
Maasika-šokolaadi-kohupiimakook

esmaspäev, 4. juuli 2011

Hamburger

Kuna täna on ameeriklaste iseseisvuspäev, siis millest oleks veel paslikum rääkida kui mitte paari päeva tagusest burgeriteost?! Jah, justnimelt burgeriteost. Siinkohal tooksin välja ühe oma lemmiktsitaadi, mis pärineb Michel Pollani raamatust "Food Rules". Ehk siis -

Eat all the junk food you want as long as you cook it yourself.
Tõsi ta on, selline burgeritegu mõlkus mul juba kuid meeles, kuid kuidagi ei jõudnud tegemiseni ;) Nüüd on ta siis tehtud ja iseenesest mõista, et oma tehtud burgerit ei anna erinevate asutuste omadega võrreldagi:

Hamburger

Nii et hakakem pihta, sest aega kulub kokku omajagu, kui kõik ise teha - alates kuklitest lõpetades kastmete jm-ga. Ma tegin kaht sorti kukleid, ühed puhtalt nisujahuga, teistele lisasin ka rukkijahu. Pihvid valmisid veisehakklihast.

Hamburgeritegu: kuklid / Making hamburgers

Heledad kuklid valmisid Nami-nami burgerikuklite retsepti järgi. Vaja läks:
  • 450 g nisujahu
  • 1 pakk kuivpärmi
  • 2 sl röstitud sibulahelbeid
  • 2 sl suhkrut
  • 0,75 tl soola
  • 2,5 dl sooja vett
  • 2 sl õli
  • määrimiseks muna
  • peale raputamiseks erinevaid seemneid
Sega tainakausis jahu, sool, suhkur, röstitud sibulalaastud ja kuivpärm. Lisa soe vesi (u 42 C) ja sega ja sõtku tainas ühtlaseks, lõpupoole lisa õli ja sõtku ka see tainasse. Kui tainas kausi ja käte küljest lahti lööb, siis kata kauss puhta köögirätiga ja lase tainal soojas kohas kahekordseks kerkida.
Jaota tainas kuueks võrdse suurusega tükiks ning vormi need omakorda kukliteks. Aseta ahjuplaadile ning lase veel pool tundi kerkida. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga ning puista üle seesamiseemnetega. Küpseta 220-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni kuklid on kuldsed ja küpsed.

Hamburgeritegu: kotletid enne praadimist / Making hamburgers

Pihvid:
  • 600 g veisehakkliha
  • 1 sibul
  • 1 küüs küüslauku
  • soola-pipart
Haki sibul peeneks (muu puudumisel kasutasin punast sibulat, aga tavaline sobib enam kui hästi), riivi küüslauguküüs. Sega need külma hakklihaga, maitsesta soola ja pipraga ja vormi kotlettideks. Prae kiirelt mõlemalt poolt, nii et pihvi sisu jääks hea ja mahlane - st ära üle küpseta.

Nüüd pole muud, kui kõik vaheleminev viiludeks lõigata, siis burger kokku panna ja heal maitsta lasta :)

Hamburgeritegu: vahele panemiseks / Making hamburgers

Igaüks sai ise enda burgeri vastavalt oma soovidele kokku panna, vahele panemiseks panin mina valmis:
  • lehtsalatit
  • tomativiile
  • marineeritud kurgi viile
  • punase sibula rõngaid
  • juustuviile
  • majoneesi
  • tomatikastet
Hamburgeritegu: kõik koostisosad / Making hamburgers

Burgeri kokkupanemiseks lõika kukkel pooleks, määri mõlemale poolele majoneesi ja/või ketšupit. Nüüd lao kõik meelepärane kuklipoolikute vahele: salat, kurk, pihv, tomat, sibul, juust. Ja head isu!

Hamburger Coca cola
Hamburger

reede, 1. juuli 2011

Maasika-jogurtišarlott

Hiljuti tegin esimest korda šarlotti - ikka maasikatega nagu aastaajale kohane. Ma pole olnud väga suur rullbiskviidi tegija, nii et natuke viperusi tuli ikka ette - näiteks ei tasu väga kaua esimese biskviidi rullimisega jokutada, parem kohe rulli keerata, et mitte riskida näiteks pragunemisega ;) Rullbiskviidi vahele panin ainult moosi, sest lugesin, et muidu võib biskviit liiga läbi liguneda. Seejuures ei tasu aga ka moosiga kokku hoida, muidu võib see jääda liiga kuiv.
Arvan, et see ei jäänud mu viimaseks šarlotikatsetuseks, sest maitse oli hea, aga mõned asjad-oskused tahavad veel lihvimist ;)

Maasika-jogurtišarlott

Vaja läheb:
  • 1 rullbiskviiti, täideks maasika toormoos
  • 1 l maasika- või marjamaitselist joogijogurtit
  • 2 dl vahukoort, vahustatult
  • 30 g želatiini (loe kasutatava želatiini pakilt, palju sellise koguse vedeliku tarretamiseks vaja on!)
  • maasikaid, sektoriteks lõigatult + veidi külma vett

Rullbiskviit:
Kõigepealt panin kokku rullbiskviidi, ehk siis alustasin biskviidi küpsetamisega. Selleks vahustasin korralikult 4 muna umbes 6 sl suhkruga ja sõelusin siis sisse 2 dl jahu ja tärklise segu, kus lisaks 0,75 tl küpsetuspulbrit ja sama palju soodat. Segasin segu ühtlaseks, valasin küpsetudpaberiga kaetud ahjuplaadile, silusin siledaks ja panin eelsoojendatud ahju küpsema. Umbes 200 kraadi juures kulus küpsemiseks 15-20 minutit, küpsust kontrollisin puutikukga.
Lasin biskviidil hetke lahtise uksega ahjus seista, seni lõikasin uue biskviidisuuruse küpsetuspaberitüki, mille katsin ühtlaselt suhkruga. Siis võtsin biskviidi ahjust ja siis plaadilt ja kummutasin suhkruga kaetud küpsetuspaberile. Järgnevalt koorisin maha pealmise (ahjus käinud) küpsetuspaberi ja rullisin biskviidi koos teise paberiga rulli. Jätsin jahtuma.
Kui rull oli enam-vähem jahtunud, võtsin posu maasikaid, segasin suhkruga ja püreestasin saumiksriga. Rullisin biskviidi jälle sirgeks ja katsin julgelt maasikatoormoosiga (muidu võib kuiv jääda), seejärel rullisin viimast korda kokku, küpsetuspaberi abiga, aga ikka nii, et paber rullist välja jäi :) Nüüd panin rulli külma mõneks ajaks tahenema.

Maasikašarlott

Šarlott:
Šarlotti kokku panema hakates avastasin, et minu armastatud (sest seda on nii lihtne ja mugav kasutada!) lehtželatiini oli liiga vähe ja kuna mu laiskus on ka piiritu ja poodi ei viitsinud minna, siis otsustasin kasutada kapist leitud nö tavaželatiini. Pakil oli kirjas "toiduželatiin" ja et 1 liitri vedeliku nõrgaks tarretamiseks on vaja 35 g. Nii ma siis võtsingi, oma meelerahuks umbes 5 g vähem ehk 30 grammi, sest parem veidi pehme kui kummine - minu arust :) Panin terad vähesesse külma vette paisuma ja hiljem panin sama kuumakindla nõu väikese kuumusega pliidile, kuni želatiin oli täielikult lahustunud.
Seni sain ette valmistada šarloti "põhja" - selleks võtsin rullbiskviidi ja lõikasin selle üsna õhukesteks (0,5-1 cm) viiludeks. Võtsin salatikausi, katsin selle toidukilega ja ladusin põhja ja kausi seintele rullbiskviidiviile, kuni rohkem ei mahtunud. Järgmiseks valmistasin ette ka jogurti lisades sellele vahustatud koore. Siis niristasin pidevalt segades želatiinisegu jogurti sekka ja siis omakorda pool jogurtit rullbiskviidiga voorderdatud kaussi, siis lisasin maasikatükke, segasin veidi ja kordasin sama tegevust veel korra. Lõpuks tõstsin toidukile ääred kausi peale kokku ja panin kausi üleöö külma. (Ülejäänud paarist viilust rullbiskviidist ja jogurtist tegin magustoidud väikestesse kaussidesse.)
Serveerimiseks kummuta šarlott alusele, koori kile maha ja kaunista vahukoore ja maasikatega.