Lehed

kolmapäev, 28. aprill 2010

Tuunikalasalat

Juba teist kuud oli Oma Maitse kaanel maru ilus foto, esimesel korral oli veebruari kaanepilt nii ilus, et pidin järgi proovima. Kahjuks kook minus mingisuguseid ovatsioone ei tekitanud, aga mõnda aega tagasi võtsin ette salatiteo aprillikuise ajakirja ainetel. Tuuniakala ja mõned komponendid jäid samaks, mõned said asendatud teistega, mõned ununesid üldse, kokku tuli igatahes kevadiselt mõnus värske salat. Hea algus *suveks saledaks* projektile :P


Nendest kogustest saab kas 2 suurt või 4 väikesemat portsjonit.
  • 2 karpi tuunikalatükke vees
  • 100 g lehtsalatit
  • 4-6 muna
  • 2-3 tomatit
  • peotäis türgi ube
  • 0,5 kg kartuleid
  • 2+2 sl oliiviõli
  • 1 sl punase veini äädikat
  • soola-pipart
  • serveerimiseks mõned petersellilehed ja ürdikuklid
Rohkem rohelist! See on nii ilus :)

Keeda munad. Koori kartulid ja lõika suupärasteks tükkideks. Sega kartulitükid läbi 2 sl õliga, maitsesta soola-pipra ja meelepäraste ürtidega ja küpseta ahjus pehmeks (umbes pool tundi kulus minul mu pool-sektoritega). Kuumuta ka hakitud türgi oad tilga õliga läbi. Lõika või rebi lehtsalat väiksemateks tükkideks. Lõika tomat väiksemateks tükkideks ja munad sektoriteks. Kastme jaoks sega 2 sl oliivõli 1 sl punaveiniäädikaga.
Serveerimiseks laota taldrikule kõigepealt lehtsalati tükid, seejärel lisa kartulid, tomatid, tuunikala, oad ja munasektorid. Nirista peale veidi kastet ja kaunista petersellilehtedega. Kõrvale võid röstida viiludeks lõigatud ürtidega kukleid.


reede, 23. aprill 2010

After Eight pirnid

Mmm... midagi tõeliselt mõnusat piparmündise After Eight šokolaadi austajatele. Eriliselt lihtsalt valmistatav magustoit, aga viib keele alla. Retsept leitud Nami-namist.

  • konservpirne
  • sama palju After Eight šokolaaditahvleid
  • mustsõstralikööri
Aseta kompotipirnid ahjuvormi, pintselda pealt marjalikööriga ning küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit. Aseta igale soojenenud pirnipoolikule üks šokolaaditahvel ning kuumuta veel veidi, kuni šokolaad on sulanud.
Serveeri jäätisepalli ja/või vanillimaitselise vahukoorega, kaunista mündilehega.

Värviline naadipirukas

Nagu ma kahtlustasingi - nädalaga olid naadid juba tunduvalt kasvanud. Kodune potipõllundus (basiilik, tüümian, münt) näitab ka lausa silmnähtavaid edenemise märke. Kas pole nunnud?

Järgmisel päeval olid juba sellised:

Aga nüüd veel üks kevadiselt värviline umbrohutoit - seekord pärmitainapõhjal naadipirukas. Parim kas ahjusoojalt või üles soojendatult!

Tainas:
  • 25 g pärmi
  • 1,5 dl sooja vett
  • 3 sl oliiviõli
  • 3/4 tl soola
  • u 5 dl jahu
Täidis:
  • 250 g hapukoort
  • 2 muna
  • 2 peotäit naati
  • 100 g riivjuustu
  • 100 g suitsuvorsti
  • 1 tomat
  • soola-pipart
Sulata pärm leiges vees, vala hulka jahu, maitsesta soolaga ning sega ühtlaseks. Lisa mõned supilusikatäied õli ning sõtku, kuni tainas ilusti kausi ja käte küljest lahti tuleb. Vormi tainast pall, kata kauss rätikuga ning lase tund aega soojas kohas kerkida.
Rulli tainas lahti, lõika sellest pirukavormi suurune tükk. Ülejäänud tainast vormi peenikesed ribad. Punu need kolmekaupa patsidesse ja äärista patsidega pirukapõhi. Pane soojenema pandud ahju kohale kerkima ning valmista seni täidis.
Kalla naadilehtedele keev vesi, lase mõned minutid seista ning siis nõruta ja haki lehed peeneks. Klopi munad lahti, lisa hapukoor (kui sooviks on paksema täidisega pirukas, võta mune ja hapukoort kahekordsed kogused). Maitsesta soola-pipraga, sega sisse ka naat ja riivjuust. Haki vorst väikesteks tükkideks ja puista pirukapõhjale. Vala peale rohelisekirju hapukoore-munasegu ning kata pirukas pealt õhukeste tomativiiludega. Pintselda pirukat ääristavaid palmikuid munaga ning küpseta umbes pool tundi - seni, kuni täidis on hüübinud nind punutised on kenasti kuldsed.

kolmapäev, 14. aprill 2010

Naadiomlett

Käisime nädalavahetusel maal, kus said avatud nii grillimis-, kaevamis-, ujumis- kui ka umbrohutoitude hooajad.

Ehk siis käisin muuhulgas ka naati korjamas. Hetkel on need veel pisi-pisikesed, aga järgmisel nädalavahetusel peaks juba rohkem midagi korjata olema :) Minu truu naadikorjamisabiline Mätsu:

Vaatamata mitte nii otstarbekale tegevusele nagu see siin...

...sai korv ometigi täis ;)

Naadi kiituseks võib öelda, et see on eriti rikas E-vitamiini poolest, sisaldab ka rohkesti C-vitamiini ning eeterlikke õlisid, aga ka antioksüdante. Naat aitab tasakaalustada seedimisprotsesse, paremini omastada nii valke kui ka süsivesikuid. Naaditoidud peaksid olema kergesti omastatavad ja organismi puhastama.Naadist valmistatud toit peaks olema kergesti omastatav ja organismi puhastama. Seega, miks mitte alustada päeva ühe rohelise naadiomletiga? Taoline retsept on saadaval ka Nami-Namis (ilma peekonita).

  • 2 muna
  • 1 dl kohvikoort (või nt piima)
  • 2 viilu toorsuitsupeekonit
  • peotäis noori naadilehti
  • soola-pipart
  • riivjuustu
  • praadimiseks õli
Pese naadilehed, vääna kuivaks ja lõika peenemaks. Lõika ka peekon väiksemateks ribadeks. Klopi munad lahti, lisa sorts koort, naadi- ja peekonitükid, maitsesta soola-pipraga ja klopi segamini. Kuumuta pannil õli, vala peale munasegu ja küpseta kaane all, kuni see on pealt hüübinud. Puista peale riivjuustu ning voldi omlett kokku.

pühapäev, 11. aprill 2010

Porgandikook kookose-toorjuustuglasuuriga

Aeg jälle blogi varjusurmast tagasi tuua. Olen mõelnud lisada siia nupu "torka Dagrist" vms, et lugejad saaksid mulle märku anda, et nüüd oleks päramine aeg uue postituse jaoks :D Ise ma ei paista seda ju taipavat.
Keegi on kindlasti söönud poes müüdavat Hagari mascarpone-kattega porgandikooki (nimi on mingi... muinasjutt) ? Ilmselt. Ma olen ka. Aga see kook siin on parem ;)
Porgandikooki tegingi just sellepärast, et mõnele see eelmainitud kook väga maitses. Tegu pole päris samasuguse küpsetisega, aga siiski porgandikook. Kook tuleb päris suur ja kõrge, seega on parem kasutada suurt koogivormi, kindlasti vähemalt 24 cm diameetriga (kui on, valiks pigem suurema).

Põhi:
  • 2 dl jahu
  • 2 dl speltajahu
  • 2 dl kookoshelbeid (võib panna pooleks nii helbeid kui ka laaste)
  • peotäis-paar purustatud kreeka pähkleid
  • 4 muna
  • 2 dl päevalilleõli
  • 2 dl suhkrut
  • 2 dl pruuni suhkrut (demerara)
  • 1 tl vanilliessentsi
  • 1/4 tl soola
  • 2 tl kaneeli
  • noaotsatäis muskaatpähklit
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soodat
  • 5 dl riivitud porgandit
Glasuur:
  • 400 g toorjuustu
  • 1 dl vahukoort
  • 1,5 dl tuhksuhkrut
  • 1 tl vanilliessentsi
  • 2 dl kookoshelbeid + veidi peale puistamiseks
  • 2 sl apelsinimarmelaadi
Sega ühes kausis omavahel jahud, kookoshelbed ja -laastud, sõrmede vahel purustatud kreeka pähklid, maitseained ning küpsetuspulber ja sooda. Teises, suuremas kausis vahusta korralikult munad suhkruga. Lisa õli ja sega järk-järgult sisse kuivainesegu.


Lisa peenelt riivitud porgand. Vala segu võiga määritud koogivormi (diameetriga 24 cm või rohkem) ja küpseta 175-kraadi juures umbes 50 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga.


Jahuta koogipõhi täielikult ja lõika siis kaheks kettaks.
Glasuuri tarvis vahusta toasoe toorjuust ja vahukoor, sõelu sisse tuhksuhkur, lisa vanilliessents. Sega sisse ka kookoshelbed, maitseks võib lisada ka paar supilusikatäit apelsinimarmelaadi. Määri pool toorjuustusegust kahe koogiketta vahele, ülejäänuga kata kook pealt. Kõige peale puista kookoshelbeid. Lase koogil enne sööma asumist paar tundi maitsestuda ja taheneda.