Lehed

Detsember on küpsisekuu! Õnneloos lugejatele

esmaspäev, 12. detsember 2011

Kolm adventi on juba seljataga, jõulud lähenevad (võiks öelda et) meeletu kiirusega. Läheneb ka Küpsisevahetuse pakkide postitamise aeg. Seega vähemalt mina olen vahepeal üsna usinalt küpsetanud ja kooki teinud.

Esimesel advendil õnnestus käia üritusel Advent algab Antoniusest, mil avati ka Antoniuse õue Maitseelamuse koda. Lisaks sellele saab nüüd ka Tartu kesklinnas uisutada, ja iga ilmaga. Maitseelamuse kojas toimuvaga saab end kursis hoida nende Facebooki lehe kaudu, detsembris toimuvad seal pea iga päev erinevad õpitoad ja nii mõndagi veel, soovitan läbi astuda :)

IMGP5956

Esimesel advendil olin ka mina seal oma küpsetistega kohal. Seega paaril eelmisel päeval oli meil siin nagu väike päkapikkude töökoda avatud. Tuba täitis küpsiselõhn ning siltide tegemise ja pakkimise sigin-sagin.

Küpsiste pakkimine Küpsisepakid
IMGP5947

Lisaks küpsistele pakkusime ka nelja moodi pulgakooke. Pulgakoogid on suurepärased umbes kahe ampsu suurused koogikesed, mis praegusel ajal sobivad veel eriti hästi sussi sisse ;-) Muide, minu tehtud pulgakooke (hetkel kahes maitsevariandis) võib kenasti pakendatuna leida ka Lõunakeskuse Taluturult.

Pulgakoogid pulgakook

Õnneloos
Nagu enne mainitud sai, läheneb vaikselt ka Küpsisevahetuse pakkide teelepanemise aeg. See detsember on minu jaoks olnud täielik küpsisekuu. Kuigi paljud kurdavad, et pole üldse jõulutunnet, siis on see nii ehk naa ka üks parim aeg kinkide tegemiseks. Seega otsustasin teha ja teele panna veel ühe küpsisepaki, mille loosin välja oma blogi lugejate vahel. Selleks, et loosimises osaleda, jätke palun endast kommentaaridesse märk maha. Te ei pea end tutvustama,  kuid ärge jääge ka anonüümseks - piisab hüüd- või bloginimest. Rääkige, mis teie sellest salapärasest jõulutundest arvate - kas ja kuidas ta tuleb, või ehk on juba olemas? Ja kui ei ole, siis kuidas pühademeeleolu saabumisele kaasa aidata? Lisaks võite ära mainida, millised on praegusel ajal teie lemmikküpsised :)
Kommenteerida saab kuni reede, 16. detsembrini, kella 23.59-ni. Seejärel vaatame, kellele loosiõnn naeratab ja kellele ma veel enne jõule paki erinevaid küpsiseid (ehk satub pakki ka midagi muud magusat ;-)) teele panen.

IMGP5896

16 kommentaari:

  1. Rebane, see päris. Tahan ka küpsist! Sokudaadi ja mandleid läheb minu sisse alati :D

    VastaKustuta
  2. Küpsiseid oleks küll hää saada. Jõulutunnet pole üldse (jaanipäeva tunne on hoopis), seega väike küpsis teeks ainult head :)
    Lemmikküpsised on nö kevadlille sorti pehmed ampsud. Igasugsed pähklilised on tabu :)
    Hüva küpsetamist!

    VastaKustuta
  3. Oi vaatasin su Flickri fotosid ka - sul on ikka tõeline küpsiseladu seal ju! :) Ise ma ei ole kahjuks väga suur küpsisteküpseteja ega ka sööja, aga nagu sullegi, siis minulegi toovad jõulutunde need toredad meisterdamist ja pakkimist täis jõuluettevalmistamised, nii et mind see lume puudumine absoluutselt ei häiri (ongi just tore, sest tavaliselt piirdub eestis sügisrõivaste kandmine ainult septembri ja oktoobrikuuga, nädalavahetusel koukisin aga juba garderoobi ära viidud sügisjaki uuesti välja). Mulle meeldib!

    VastaKustuta
  4. Olen Kaisa, Sinu blogi aktiivne lugeja juba pikemat aega. Esmalt tahaksin öelda, et on imearmas, et oled otsustanud teha loosimise ja jõuluajal oma blogi lugejaid ikka meeles pead...sest mis võiks olla parem, kui üks isevalmistatud, kahtlemata imemaitsev ja südamesoojusest pakatav kingitus :)
    Jõulutundega on tänavu ilmastikuolude tõttu tõesti veidi täbarad lood, ent mina arvan siiski, et ka vaatamata ilmale on võimalik endale pühademeeleolu luua. Jõule tähistatakse ju üle kogu maailma ka piirkondades, kus lumi on alati olnud harv kui mitte suisa olematu nähtus...ja miskipärast on ju jõulutunne ka sealsete piirkondade inimeste sees täitsa olemas :) Mina hea toidu nautlejana olen enese peal katsetanud, et jõulutunde tekitavad ikka eelkõige traditsioonilised pühademaitsed ja -aroomid. Hõõgvein, vürtsid, verivorst, piparkoogid ja pohlamoosilisandid kohe maitsevad jõuluselt. Eriti vahva on mõnusat toitu pere ja sõprade seltsis valmistada ja pärast ühiselt ka kogu valmistatu nahka pista. Kvaliteetaeg garanteeritud! Kindlasti aitab pühadetunde tekitamisele kaasa ka kingituste tegemine (eelistatult ikka ise meisterdamine), sest andmisrõõm pidavat ju saamisrõõmust suuremgi olema. Lemmikutest küpsistest rääkides olin aastaid kookosmakroonide austaja, kuid lemmikustaatusesse on tõusnud ka Sinu blogist pärit sidrunimaitselised mandliküpsised. Proovisin järgi ja jäin kohe sõltuvusse :)

    VastaKustuta
  5. Jõulutunne oli. Peas küpsesid plaanid jõuluroogadest, mandariine söödud juba mitmeid kilosid, kuuseehted kapist leitud.
    Siis aga läksin ootamatult elukaaslasest lahku. Vähem kui nädalake on sellest möödas. Nii et jõulud tulevad tänavu vist teistsugused.. Kurvemad. Küpsis aitaks küll..

    VastaKustuta
  6. Monika ütles:
    Jõulutunne tuli koos piparkookidega. Isetehtud taignast. Vormid ostsin ka, nii et nüüd pole ainult täiskuu kujulised :) Ehk siis minu viimase aja lemmikküpsised on piparkoogid :)
    Aga kaunistamise vaimu pole veel peale tulnud ja lumi aitaks selle tekkimisele kohe kindlasti kaasa... üks laar küpsiseid kah.

    VastaKustuta
  7. Jõulutunne on üks pisike tuluke igas inimeses, mis õigete asjaolude kokkulangemisel süttib ja paremal juhul leegitseb terve jõuluaja. Minul veel jõulutunnet pole, ilmselt on see seotud pingelise perioodiga koolis, kuid tavaliselt tekib see koos lähedaste inimestega jõulutoimetusi tehes ning tohutut piparkoogikuhja kaunistades.
    Küpsistest eelistan seemne-ja kaerahelbeküpsiseid.

    VastaKustuta
  8. mm... küpsised :)
    minu jaoks on jõulutunde tekitajad jõulutuled ja muidugi küünlad.
    Kratt

    VastaKustuta
  9. Jõulutunne on! Ja tuli hoopis koos sel sügisel sündinud pisipojaga, kes piparkooke esimest korda nähes kilkas ja rusikatega laua peale koputas kui emme ja issi neid sõid aga talle ei pakkunud... Ei oleks kunagi uskunud et üks nii pisike olevus teeb meele niivõrd rõõmsaks just sellisel aastaajal, kus muidu peaks kõike jagama, kuid varem pole nagu tahtnud... aga nüüd on lood teised. Muidugi naabrite jõulutuled ja kuuselõhn toas aitavad tugevasti kaasa :)

    VastaKustuta
  10. Kahjuks ei ole veel jõulutunnet. Küll aga plaan sõbrannadega trühvleid meisterdada, juba kolmandat aastat enne jõule. See on tavaliselt see niiöelda murdehetk olnud, peale mida hakkab see jõuluvärk kohale jõudma :)
    Küpsiseid söön hea meelega :) ja mida šokolaadisemad, seda uhkem :D
    Kuid ma ilmselt kuulun sinna vähemusse, kes piparkoodest üldse lugu ei pea...
    Kaunist jõulu-eelset aega!

    VastaKustuta
  11. Minul on küll jõulutuhin sees, kavatsen sel aastal piparkoogimaja teha:) Söödavate kingituste peale olen ka juba mõelnud. Minu üks kingitustest on purgiküpsised, kus laon koostiained kihiti purki.
    Küpsistest on praegu esikohal piparkoogid, kuid lemmikute hulka kuuluvad ka rosina-kaerahelbeküpsised.
    Mõnusat jõuluaega ja palju vahvaid kingitusi!

    VastaKustuta
  12. Minul on jõulutunne küll hinges juba olemas. See tekib erinevate asjade koosmõjul, küll jõulukingituste tegemisega, küll õhtune õhtusöök perekeskel verivorstide ja pohlamoosiga. Samuti on hea traditsioon enne jõulu, suhteliselt detsembri alguses valmistada lastega koos piparkoogitaigent ja sellega kaasnevalt suus sulavaid piparkooke. Sinu imemaitsvad küpsised kingitusena toovad kindlasti jõuluhõngu veelgi enam meie perre!!

    VastaKustuta
  13. Jõulutunnet ei ole... Vastavalt päevale ja ilmale on kas sügise- või kevadetunne :)

    Ja viimase aja absoluutsed lemmikküpsised on vürtsikad kõrvitsaküpsised ;)

    Ilusat jõuluaega!

    VastaKustuta
  14. Jõulutunne tuleb vist tavaliselt koos lume, jõulutulede ja -askeldustega. Samas, kui pole tunnet, siis ei tule mul sageli ka askeldusi. Vaatamata lume puudumisele, on mul sel aastal jõulutunne olemas, see lihtsalt tuli.
    Küpsised mulle meeldivad, eriti mõrkjalt šokolaadised või siis kaerahelveste ja rohkete rosinatega. Ja krõbedad :)
    Valutut ja toredat jõulu!

    VastaKustuta
  15. Tulin stolleni retsepti järgi, aga avastasin hoopis küpsisemaailma :D. Järgmiseks kavatsesin guugeldada soolaste kaerahelbe-juustuküpsiste retsepti, eks paistab, kuidas õnnestub.
    Jõulutunnet väga pole, suurimaks süüdlaseks ilmselt see muda ja vesi, mis õues on. Aga äkki küpsetamise ja muude jõuluettevalmistustega ikka veel tuleb.
    Vedru ;)

    VastaKustuta
  16. Aitäh kõigile, kes küpsiseloosist osa võtsid! Kellele õnn naeratas selgub vastavasisulises postituses: http://n2ljarotid.blogspot.com/2011/12/kupsisesaaja-loositud.html

    VastaKustuta