Lehed

Crème brûlée ehk brüleekreem

pühapäev, 15. jaanuar 2012

Eelmise aasta üks kasulikumaid (kuidas võtta :) soetatud köögividinaid oli gaasipõleti, mis originaalis polnudki niiväga köögividin - pärit ju teine hoopis ehituspoest ;) Lisaks kõigele muule sulatab see hästi ka suhkrut, näiteks crème brûlée peal.

Brüleekreem / Crème brûlée

Crème brûlée ehk eesti keeli brüleekreem on tavaliselt vanilliga maitsestatud keedukreem, mida katab krõbe pruunistatud suhkru ehk brülee kiht. See prantsuse magustoit on koostisosade poolest üsna lihtne, kuid pakub hästi valmistatuna meeldiva toiduelamuse, miks muidu see üle maailma nii armastatud on :) Tavaliselt valmistatakse crème brûlée'd individuaalsetes väikestes portsionivormides (ehk ramekin-vormides) ja serveeritakse külmalt. Suhkrukiht karamellistatakse vahetult enne serveerimist. Sööma hakkamisel karamelli katkilöömise prõks lausa paitab kõrvu.

Üks teine osa eilsest päevast / Another part of yesterday
Brüleekreem / Crème brûlée

Antud retsept on leitud Nami-namist ja selle järgi valmistatakse  crème brûlée'd  Edinburghi kohvikus Le Café St Honore. Tegelikult on valmistamismeetodeid mitmeid, selles versioonis kreemi ahjus ei küpsetata.

Brüleekreem / Crème brûlée

Sellest kogusest saab kuus portsjonit:
  • 6 munakollast
  • 5,5 dl 35% rõõska koort
  • vanillikaun
  • 75 g suhkrut
Klopi munakollased suhkruga vahule. Pane pikuti pooleks lõigatud vanillikaun koorega potti, kuumuta keemiseni ja siis eemalda tulelt. Vala tasakesi ja pidevalt segades kuumutatud koor munavahu hulka. Pane pott keskmisele tulele ja kuumuta kreem 83 kraadini (kasuta termomeetrit). Sega pidevalt, ära lase kreemil põhja kõrbeda. Saavutades vajaliku temperatuuri, eemalda pott kohe tulelt. Kurna kreem läbi sõela ja täida sellega portsjonvormid. Lase kreemil jahtuda ja hoia üleöö külmkapis.

Vahetult enne serveerimist kata kreemid õhukese kihi suhkruga. Kõrveta suhkur kas leeklabiga või ahjus grillrežiimil karamelliks. Serveeri kohe koos värskete marjadega.

Brüleekreem / Crème brûlée

7 kommentaari:

  1. imeilus lihtsalt... karamellikiht tundub ka täiesti ideaalse paksusega!

    VastaKustuta
  2. Oi, mis toredad mälestused kohe meelde tulid - ma olen seda brüleekreemi seal Le Café St Honores söömas käinud - väga mõnus restoran oli :)
    Aitäh kena pildi eest!!

    VastaKustuta
  3. Suu hakkas pidurdamatult vett jooksma selliste piltide peale :)

    VastaKustuta
  4. Väga sümpaatne lugu. Mul on just see jõuluvana ehituspoest toodud gaasipõleti pakendist välja võtmata ja testimata, aga veel täna saab see tehtud!

    VastaKustuta
  5. Tegin ka ja protsess kulges viperusteta aga ometigi ei tahkestunud kreem ööga ära. Ma ei oska aimatagi, kus viga sisse tuli, kas ehk Sina tead?

    VastaKustuta
  6. Tegin ka just nädalavahetusel sama retsepti järgi ja tahkestusid küll ilusti... Kas kasutasid kuumutades termomeetrit?

    VastaKustuta
  7. Jaa, kasutasin, aga kuidas sellesse suhtuda, et tegelikult ju nende sekundite jooksul kui potist koore välja valan, siis kuumas potis koor kuumeneb ju edasi? Võtsin täpselt 83 peal tulelt ära aga nägin juba kuidas edasi tõusis.

    VastaKustuta