Lehed

Apelsini-šokolaaditort

esmaspäev, 26. jaanuar 2009

Üks keerulisem ja aeganõudvam tort natuke kogenenumale küpsetajale, mis sobiks kenasti näiteks pidulauda ehtima.
Selle tordi valmistamise au pean jagama oma emaga ning peab tunnistama, et üksi läheks selle tordi tegemiseks tunduvalt rohkem aega. Raamatu järgi on ettevalmistusaeg 1 tund + vähemalt 3 tundi külmikus, kuid reaalselt tuleks rohkema ajaga arvestada. Minu maitsemeel ütleb, et see dekoratiivne tort on küll hea, kuid mitte seda vaeva väärt - see aga ei tähenda, et ei tasuks katsetada ja ise järele proovida.
















Põhi:
  • 150 g nisujahu
  • 50 g kakaopulbrit
  • 4 suurt muna
  • 200 g peensuhkrut
  • 1/2 sidruni mahl
  • 1/2 sidruni peeneks riivitud koor
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl apelsinilikööri
  • 3 sl aprikoosimarmelaadi
  • 80 g mandlilaaste

Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Klopi munakollased 4 sl kuuma veega heledaks vahuks (kõlab imelikult, kuid tõesti toimib). Lisa edasi vahustades 2/3 suhkrust ning sidrunikoor ja -mahl. Klopi munavalged vahule, lisa ülejäänud suhkur ja vahusta veel mõni minut. Sega munavalgevaht ettevaatlikult munakollaste hulka. Lisa eelnevalt omavahel segatud jahu, kakao ja küpsetuspulber. Vala tainas koogivormi. Küpseta 35-40 minutit või kuni koogi keskele torgatud hambatikk jääb puhtaks. Võta ahjust välja, lase koogivormis mõni minut jahtuda ning kummuta jahutusrestile. Lase sel jahtuda, seejärel lõika horisontaalselt pooleks. Piserda koogiketastele apelsinilikööri ning valmista täidis.

Täidis:
  • 4 suurt munakollast
  • 1 apelsini peeneks riivitud koor
  • 120 g peensuhkrut
  • 2 želatiinilehte
  • 3 apelsini värskelt pressitud mahl
  • 1 sl värskelt pressitud sidrunimahla
  • 2 dl 35% rõõska koort

Klopi munakollased apelsinikoore ja suhkruga heledaks vahuks. Pane želatiinilehed väiksesse keedunõusse apelsini- ja sidrunimahla sisse. Lase 3 minutit pehmeneda, seejärel kuumuta tasasel tulel, kuni need on lahustunud (keema ei tohi lasta!). Tõsta tulelt ning vahusta vähehaaval munakollasevahu hulka. Viimasena lisa vahustatud rõõsk koor.

Aseta üks tordipõhja ketas taldrikule ja säti vormi ärakäiv serv selle ümber. Tõsta koogipõhjale täidis ja vajuta õrnalt peale teine ketas (meie tegime seda kõike koogivormis, mitte ei hakanud eraldi taldrikutega mässama. Mõistlik oleks lasta täidisel natukene kallerduda enne kui ta põhjale tõsta - meie täidis tahtis vormi servade vahelt jalga lasta). Hoia vähemalt kolm tundi või kuni koogi tahenemiseni külmikus (üleöö). Eemalda koogivormi serv. Kuumuta aprikoosimarmelaadi tasasel tulel, seejärel määri koogile. Puista peale mandlilaastud (mida võiks enne pannil oma ilumeele toiteks pruunistada). Valmista apelsinikate ja laota see koogile.

Apelsinikate:
  • 60 g võid
  • 100 g peensuhkrut
  • 3 apelsini õhukeste viiludena

Kuumuta või ja suhkur ning lisa apelsiniviilud. Küpseta, kuni apelsinid hakkavad karamelliseeruma.

Apelsinide karamellistamine oli üsna keeruline ning tegelikult võib täiesti vabalt kasutada katteks ka tavalisi apelsiniviile - igaühe oma valik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar