Lehed

Karamellikreem

esmaspäev, 19. oktoober 2009

Suvel vajasin ühe retsepti jaoks karamellikreemi. Selgus, et selle tegemine on lihtsam kui arvata võiks! Tegelikult oli see lausa nii lihtne, et ei klassiftseerugi justkui retsepti alla... Aga siiski - kuna nüüd tahaksin teiega üht hiljutist retsepti jagada, siis jagan ka kreemi tegemise õpetust :)

Vaja läheb purgitäit (või mitut) magusat kondenspiima ja kaks ja pool kuni kolm tundi aega, vett ja potti. Kõik ongi nii lihtne - lihtsalt pane avamata (ilma siltideta) purgid potti, vala peale nii palju vett, et purgid oleksid kaetud ja lihtsalt keeda purke kaane all neid vahepeal liigutamas käies.
Mida kauem keedad, seda paksema karamellikastme saad. Mina keetsin kolm tundi täis, sest vedelamaks saab seda segu piimaga alati teha, paksemaks mitte eriti.
Hoolikalt tuleb jälgida, et purgid kogu aeg veega kaetud oleksid (!), muidu võivad need plahvatada.
Enne avamist peaksid purgid täielikult maha jahtuma. Sega segu läbi ja vala puhtasse õhukindlalt suletavasse purki. Säilib külmkapis päris pikka aega.

Mul on veel seda karamellikastet omajagu alles, seega küsimus suurele ringile: mida sellest teha võiks? Mida teie teeksite? :)

8 kommentaari:

  1. Omal ajal sai poest õhukesi vahvleid ostetud ning kreemiga neist kihilisi küpsiseid tehtud. Et vahvel ja kreem, vahvel ja kreem jne ning pärast kogu krempel suupärastest tükkideks lõigata. Oi, küll maitses hää.

    VastaKustuta
  2. Mul on Nami-Namis paar retsepti, kus vaja seda keedetud kondenspiima.
    Muidu võid internetist otsida "dulce de leche" retsepte - neid on seal üüratult palju.
    PS Ilus pilt!

    VastaKustuta
  3. Kui ma kondenspiima nii keedan, siis suur osa läheb söögiks koos pehme saiaga. Muidugi kui leidub vanaaegseid pähkliraudu, siis pähkliküpsised keedetud kondenspiimaga on ka mõnus nostalgia amps:)

    Pilt on tõesti ilus...

    VastaKustuta
  4. Mina olen seda kreemi apelsinitordi vahele pannud.

    VastaKustuta
  5. Kahjuks Soomes ei leidu kondetspiima,olen ise valmistanud ja seda juba ei keeda.Äkki önnestub mingil moel, kas on kogemust kellelgi?

    VastaKustuta
  6. Kahjuks ei oska aidata, äkki keegi targem näiteks Nami-namist osakb midagi arvata selle kohta...

    VastaKustuta
  7. mina pole kondenspiimast seda kreemi kunagi teinud, külla aga üksvahe valmistasime üsna tihti kohvikoorest ja suhkrust sarnast asja. Ega seal muud polegi, kui et koor ja suhkur potti (kogused olid vist võrdsed)ja lased paksu põhjaga potis mitu tundi vaikselt keeda. segama peab aeg ajalt ka, et põhja ei kõrbeks.

    VastaKustuta
  8. Mul ämm pani seda koos võiga kringli vahele ja superhea kringel oli. Kui muidu jääb kringel sageli kuivaks, siis sellega oli mõnusalt mahlane.

    VastaKustuta