Lehed

Kräsupea tort

teisipäev, 25. jaanuar 2011

Kes siis kräsupea torti ei teaks? Ma pole seda kooki just väga palju teinud, aga pean enda kiituseks ütlema, et seekord oli tulemus kõige maitsvam üldse ;) Tegin tordi isa sünnipäevaks ja ikka korralikult kõrge tordina, vahele panin kompotivirsikuid. Üle öö seisnuna on see mõnusalt pehme ja mahlane.

Kräsupea tort

Põhjad:
  • 3 muna
  • 3 dl suhkrut
  • 300 g hapukoort
  • 4,5 dl jahu
  • 1 tl soodat (triiki)
  • 2 sl kakaod
Vahele:
  • ~1 kg hapukoort
  • soovi korral nt virsikuviile vms (kirsse, banaaniviile, hapukat moosi)
Glasuur:
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 20 g võid
  • sorts piima
Põhjade valmistamiseks sega kõigepealt kokku tainas: vahusta kergelt munad suhkruga, sega sisse hapukoor, lisa omavahel segatud jahu ja sooda ning sega ühtlaseks. Jaota tainas kiirelt kahe kausi vahel: mina jaotan siin pigem nii, et pruun põhi ei tuleks liiga paks: 1/4-1/3 ühte kaussi (segada kakaoga) ja ülejäänu jääb valgeks põhjaks. Kakaoga segatud tainas vala võitatud ümmargusse koogivormi (24 cm), hele tainas vala suurele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta mõlemat põhja 180-kraadises ahjus kuni põhja sisse torgatud tikk jääb puhtaks, umbes 20-25 minutit.

Kräsupea tort Kräsupea tort

Jahuta põhjad. Hele põhi lõika kuubikuteks ja sega hapukoorega. Aseta tume koogipõhi serveerimisalusele, immuta (kasutasin virsikukompoti vedelikku seekord). Pane põhja ümber lahtikäiva koogivormi servad ning täida siis vorm heledate koogikuubikute ja hapukoore seguga, vahele võid laduda virsikuviile. Pane külmkappi ja lase üleöö seista.
Enne serveerimist leia aega, et tort glasuuriga katta: selleks sulata šokolaad veevannil, sulata sisse või, lisa veidi piima, sega ühtlaseks ja nirista tordile. Pane veel veidiksesks külma, et glasuur tahkuks.

Kräsupea tort

4 kommentaari:

  1. Sinu kräsupea näeb väga ilus välja. Minu meelest on selle maitsva koogi miinus tihtipeale tema ebamäärane välimus, aga su oma on silmal äärmiselt hea vaadata! :)

    VastaKustuta
  2. Hi
    Do you have this recipe in english?
    I just love this cake and I tried with google translate but some words has no sense...

    VastaKustuta
  3. Here you go, I translated it for you :)

    The sponge cakes:
    3 eggs
    3 dl sugar
    300 g sour cream
    4,5 dl flour
    1 tsp of baking soda
    2 tbsp cocoa

    Cream:
    1 kg sour cream
    You can add peach slices, cherries, banana slices or whatever you like

    Glaze:
    100 g dark chocolate
    20 g butter
    dash of milk

    Preheat the oven to 180 C / 350 F. Line a baking sheet with a parchment paper, and line (or butter) a 24 cm springform tin also with parchment paper.
    For the sponge cakes whisk the eggs and sugar, add the sour cream, then flour and baking soda. Mix well, then quickly pour about 2/3 to 3/4 of the mixture onto a baking sheet.
    Add cocoa powder to the rest of the mixture, and then pour that into the buttered round cake tin. Place both of the baking tins into the oven and bake for 20-25 minutes, until golden brown. You can test doneness with a toothpick.

    Remove from oven and let cool.

    Cut the light cake into large cubes and mix gently with the remaining sour cream. Place the dark cake on a cake tray. Place the rim of the springform pan around it. Pile the mixture of cake cubes and sour cream over the cocoa base (you can add layers of fruits here), the side part of the springform tin helps the cake to maintain its form - I like a higher cake, if you like something flatter, it's up to you.

    For the glaze, melt the chocolate and butter, add a dash of milk, mix until smooth and then drizzle over the cake.

    Leave to stand in a cool place overnight.

    VastaKustuta