Lehed

Tiramisu

neljapäev, 10. veebruar 2011

Jõudsin mõnda aega tagasi ka lõpuks tiramisu valmistamise juurde. Tiramisu on teada-tuntud Itaalia magustoit, mida traditsiooniliselt valmistatakse hoopis Pavesini küpsistega, aga ka Savoiardid pidid asja ära ajama. Magustoidu täpne päritolu on teadmata. Itaaliakeelne fraas tirami su peaks sõna-sõnalt tähendama "tõmba mind üles" ja peaks viitama suhkru ja espresso toimele meie organismis. Räägitakse ka, et nimi tuleneb sellest, et tiramisu on nii maitsev, et paneb minestama - sellel võib küll tõepõhi all olla, sest maitsev on ta tõesti ;)
Kes tiramisu hääldust kuulda tahab, siis seda saab teha siin (inglise) ja siin (itaalia).

Tiramisu
  • 2-kordne kogus Savoiardi küpsiseid
  • 3 munakollast
  • 1 dl tuhksuhkrut
  • 500 g mascarponet
  • 2 dl vahukoort
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • immutamiseks kange kohvi ja amaretto segu
  • peale kakaopulbrit
Tiramisu

Kreemi (retsept nami-namist) jaoks vahusta munakollased suhkrutega. Sega juurde mascarpone ja pehmeks vahuks vahustatud vahukoor. Kasta esimese kihi jaoks (pooled) küpsised ühekaupa kohvi-amaretto segusse ning aseta serveerimisalusele. Kata küpsisekiht mascarponekreemiga. Korda sama tegevust veel üks kord ülejäänud küpsiste ja kreemiga. Lase tordil vähemalt 4 tundi kuni üleöö jahedas maitsestuda. Enne serveerimist sõelu tiramisule kakaopulbrit, kaunista näiteks füüsalite vms-ga.

Tiramisu

10 kommentaari:

  1. Ilusamat tiramisut ei saagi olla! :)

    VastaKustuta
  2. Kas mascarpone asemel võib ka tavalist toorjuustu kasutada?

    VastaKustuta
  3. Tiramisus võiks ikka mascarponet kasutada, annab õigema ja parema maitse ;) Mu arust mascarponel on kohe selline eriline maitse võrreldes tavalise toorjuustuga. Aga noh, eks muidugi saab ka viimast kasutada, kui teisiti ei saa.

    VastaKustuta
  4. Sooviksin teada, millist mascarponet sa kasutasid? Ma nägin Rimis selliseid marke: zanetti, saputo, exquisa. On sul nendega kogemusi?

    VastaKustuta
  5. Usun, et mõnda Rimis pakutavatest mascarponedest ma ka kasutasin, aga tõesti hetkel ei mäleta, millist. Usun, et kõik töötavad :)

    VastaKustuta
  6. Kui suur tiramisu tuleb ja kas kreem on vedel retseptis?:)

    VastaKustuta
  7. Kogusest peaks/võiks jätkuda umbes kümnele inimesele. Kreem on nagu kreemid ikka, mitte eriliselt vedel, aga ka tahke mitte.

    VastaKustuta
  8. Tahaksin seda magustoitu pakkuda külalistele pühapäeva õhtul, aga olen ise reedest pühapäevani kodust ära. Kas selle võib teha valmis ka reede päeval ja lasta kaks päeva seista või peaks pigem tegema pühapäeval lõuna ajal?

    VastaKustuta
  9. Tere,
    arvan, et kaks päeva seismist jääb ehk paljuks. Ise teeksin ilmselt pühapäeva lõunal, immutaksin võibolla natuke julgemalt kui muidu, olenevalt kui kaua enne serveerimist aega seista lasta on.

    VastaKustuta