Lehed

Uputatud munad, võileival või salatil

teisipäev, 11. september 2012

Sel suvel harjutasin ma hoolega munade uputamist - ehk peenemalt öeldult pošeerimist. Ehk siis olen praktiseerinud munade kooreta keetmist. Kunagi ammu, kui ma esimest korda proovisin, endal silme ees mõne fancy kohviku upumunad, oli tulemus... noh, kergelt öeldes pettumustvalmistav. Ja sinna see asi jäigi...

Kuni selle suveni. Seekord võtsin asja tõsisemalt käsile ja tegin enne ikka väikese uurimise, sain teada nõutud värskuse ja äädika kohta. Mõni ime siis, et esimene kord aia taha läks, kuigi tegelikult pole munade uputamises ju midagi keerulist.

Pošeeritud munad sobivad lisandiks nii mõnegi roa juurde, nii külmalt kui soojalt. Mina lisan neid kõige tavalisematelegi võileibadele või värsketele salatitele. Võileivad muutuvad kohe palju uhkemaks :)

Hommikusöök / Breakfast

Vaja on võimalikult värskeid* mune, pisikest tassi, potti, äädikat ja vett. Ja muidugi mõista pliiti :)

Korraga saab keeta 2-3 muna. Löö ettevaatlikult iga muna enne kas eraldi pisikesse (kohvi)tassi või siis ole lihtsalt kiire ja kasuta sama tassi (on vähem pesemist :). Aja vesi keema ja lisa sorts äädikat. Libista muna tasakesi vaikselt keevasse vette (suuri mulle ei tohiks olla, vajadusel keera kuumust vähemaks). Keeda mune tasasel tulel 2-3 minutit, kuni munavalge on hüübinud. Valmis munad tõsta vahukulbiga taldrikule või puhtale köögirätikule, edasi juba vastavalt võileiva või salati peale. Siis lisa ka soola-pipart.

Pildil olevad võileivad on toorjuustu, singi, salati ja loomulikult upumunadega. Sobivad ideaalselt hommikukohvi täiendama :)

Hommikusöök / Breakfast Hommikusöök / Breakfast

* Tempel munal näitab kuupäeva, mis on 28 päeva pärast munemist. Upumune soovitatakse teha munadest, mille karbil oleva säilivuskuupäevani on veel 20 päeva aega.

3 kommentaari:

  1. Pošeeritud muna teeb eriti heaks Hollandi kaste (koostisesse peaks kuuluma või, munakollane ja veel midagi) :)

    VastaKustuta
  2. Tõsi, mõlemad kuuluvad ka Benediktiini munaroa juurde, lisaks Inglise muffinile ja peekonile.

    VastaKustuta
  3. minu lemmik munad :) see esimene pilt on v6rratu!

    VastaKustuta