Lehed

Mustika-ricottastruudel

reede, 28. august 2009

Nami-nami kooskokkamise seekordseks teemaks on struudlid. Ma pole varem struudlitegemise peale isegi tulnud, aga kuna see teema niimoodi päevakorda tuli, katsetasin ka ise tegemise ära. Polnud nii hull midagi kui ma ette kujutasin. Struudli võlu seisneb hästi õhukeseks rullitud-venitatud tainal, mis peaks väidetavalt olema lõpuks nii õhuke kui suitsupaber, et näeks läbi selle ka vanaema koltunud armastuskirju lugeda. Minul päris nii õhukeseks venitada ei õnnestunud, kuid laud kumas läbi küll.
Taina retsepti võtsin Maru raamatust, kuid asendasin veidi nisujahu speltajahuga. Lihtsalt seetõttu, et see kott seisis juba liiga kaua avamata mu kapis. Kui retsepti valikul oli määravaks, et mul kodus tol hetkel mune ei olnud, siis täidise valmistamiseks pidin ikkagi vahepeal poes ära käima.

Tainas:
  • 3,5 dl jahu
  • 0,5 dl speltajahu
  • 1 dl toasooja vett
  • 0,5 tl 30% äädikat
  • 3 sl õli
  • soola
Täidis:
  • 250 g ricottat
  • 2 sl hapukoort
  • 1 dl suhkrut
  • sorts vanilliekstrakti
  • 2 munakollast
  • paar peotäit mustikaid
  • peotäis mandleid
  • + sulavõid määrimiseks
Sega vesi, õli ja äädikas, lisa jahud ja näpuotsatäis soola. Sõtku elastseks tainaks. Tainas peaks muutuma elastsemaks ja paremini venitatavaks, kui asetada see pooleks tunniks kuuma ja kuiva poti alla. (Seni saab käia poes unustatud munade järel :)
Rulli ja venita tainas jahusel laual paberõhukeseks ning määri siis pealt sulavõiga. Haki mandlid ja puista tainale. Täidese jaoks sega kiirelt kokku ricotta, hapukoor, suhkur, vanilliekstrakt ning klopi sisse munakollased. Laota täidis ühtlaselt tainale, puista peale mustikaid ning tõsta taina servad järgemööda täidisele. Määri pealt sulavõiga ja küpseta 180-kraadides ahjus umbes 40 minutit. Selle aja jooksul pintselda struudlit veel vähemalt neli korda sulavõiga.
Serveeri tuhksuhkruga ülepuistatult koos jäätisekuuliga.

Paneeritud hõbeheik tomatimarinaadis

Praegu on minu arust ilmad juba üsna sügisesed, võib-olla on oma osa ka kohe algaval koolil, kuid siiski... Sellegipoolest lõhestaks siinset vaikust ühe millalgi suve poole ära proovitud retseptiga - taaskord Jaanuse vanaema retseptivaramust :)
Kuigi kala sobib süüa kohe pärast valmissaamistki, läks see minu arust seistes järjest paremaks. Paar päeva võiks sel vabalt maitsestuda lasta.


Heigi paneerimiseks:
  • 1,6 kg heigifileed (külmutatud nt)
  • jahu
  • mune
  • soola-pipart
  • õli praadimiseks
Marinaadiks:
  • 1,5 porgandit
  • 1 sibul
  • 8-9 sl õli
  • 1 kg tomatipastat/püreed
  • 1,5 klaasi vett
  • 2-3 sl suhkrut
  • 1 sl äädikat
  • 1 tl soola
  • pipart
Paneeri väiksemateks tükkideks lõigatud veidi maitsestatud heigifileed jahu ja munaga, prae. Marinaadi tarvis hauta viilutatud porgandid ja hakitud sibul õlis pehmeks, lisa tomatipasta, vesi, maitseained ja äädiks. Hauta mõnda aega, maitse ja lisa vajadusel soola-suhkrut.
Pane paneeritud heigid suuremasse kaussi, vala peale marinaad. Lase päev-paar jahedas maitsestuda.

Sidrunine mustika-toorjuustukook

neljapäev, 20. august 2009

Miskipärast ma eriti tihti juustukooke küpsetanud ei ole... Igatahes sai nüüd seda viga jälle natuke parandatud ja selle retsepti eeskujul valmis kergelt sidrunimaitseline, aga muidu mustikatest üsna sinine juustukook, pealegi maru lihtne teha. Kastet ma tegema ei hakanud, vaid panin mustikad otse koogi sisse, kuigi ma ei kahtle üldse, et kastmega oleks see kook vähemalt sama hea olnud.


Vaja läheb:
  • 250 g šokolaadiküpsiseid (poolteist pakki Kalevi küpsiseid, küpsis-paar siia-sinna)
  • 75 g sulavõid
  • 450 g toorjuustu
  • 250 g mascarponet
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 2 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 2 tl riivitud sidrunikoort
  • 3 sl sidrunimahla
  • mustikaid
Põhja jaoks purusta küpsised täiesti puruks, lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks. Kata Lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisesegu ühtlaselt vormi põhjale. Pane täidise valmistamise ajaks külma.
Vahusta toorjuustud suhkruga kohevaks, lisa edasi vahustades ühekaupa munad, siis vanilliekstrakt ja riivitud sidrunikoor ja värskelt pressitud mahl.
Kata koogipõhi mustikatega (väga palju ei tasu panna, muidu imbub koogist mahla järgmise päevani :P) ja vala siis peale toorjuustutäidis.
Küpseta madalamal kuumusel (u 160 kraadi juures - kuna mul endal on gaasiahi, mille termomeeter ei eriti adekvaatselt tööta, siis tihtipeale mind igasugused etteantud temperatuurid ei aita, temperatuuri sätin ma kuidagi tunde järgi :) poolteist tundi, kuni täidis paistab olevat üsna hüübinud ega võdise enam väga.
Lase koogil enne serveerimist üleöö jahedas seista.

Nektariini-mustsõstrapirukas

reede, 14. august 2009

Vahepeal oli saada võrraltult häid nektariine, mis sobisid hästi ka toorjuustukattega magusasse pirukasse. Nektariinide magusust täiendasid aga mustsõstrad, mis lisasid küpsetisele mõnusat hapukust.

Põhi:
  • 50 g võid
  • 75 g hapukoort
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 3 dl jahu
Täidis:
  • 3-4 nektariini viilud
  • mustsõstraid
  • 150 g toorjuustu
  • 100 g hapukoort
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 muna
  • 1 tl fariinsuhkrut
Näpi külm või, hapukoor, suhkur ja jahu tainaks. Suru tainas võiga määritud pirukavormi põhja ja äärtele. Aseta nektariiniviilud koogipõhjale - nii kunstiliselt kui parasjagu soovi on. Puista vahele mustsõstraid. Mikserda toorjuust suhkrutega kohevaks, lisa hapukoor ja muna. Vala täidis ühtlase kihina marjade ja nektariinide peale. Kõige peale puista veidi pruuni suhkrut. Küpseta ahjus umbes pool tundi, kuni põhi on kuldpruun ja täidis hüübinud.

Veel üks mustikakook, pehme ja mahlane

teisipäev, 11. august 2009

Õigupoolest oli mul plaanis teha seda juba teada ja tuntud mustikakooki, aga pärast mõningate asjade sassiajamist muutsin veidi oma plaani ja enam-vähem samadest ainetest sündis hoopis selline - hoopis uut moodi kook. Serveerisin seda piimakesselliloigus - sobisid kokku nagu rusikas silmaauku :)

Põhi:
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 60 g võid
  • 2 sl suhkrut
  • 1 sl hapukoort
  • 2 munakollast
Kate:
  • 4 munavalget
  • 8 sl suhkrut
  • 250 g hapukoort
  • 1 dl vahukoort
  • 1 dl suhkrut
  • mustikaid
Põhja jaoks sega kuivained, lisa tükeldatud toasoe või ning mudi näppude vahel kõik puruks. Lisa munakollased ja hapukoor ning sõtku valmis tainas. Polsterda tainaga võiga määritud lahtikäiva vormi põhi ja servad ning pane pooleks tunniks külma.
Vahusta munavalged 8 sl suhkruga tugevaks vahuks. Teises (suuremas) kausis vahusta vahukoor suhkruga, lisa hapukoor ja munavalgevaht, sega õrnalt läbi.
Kata koogipõhi umbes poole koguse mustikatega, vala siis peale täidis ning puista peale ülejäänud mustikad. Küpseta ahjus umbes tunnike, kuni kook enam vormis eriti ei loksu ja on pealt kenasti kuldpruun.

Piimakissell

Viimasel ajal olen mitmete magustoitude serveerimisel kasutanud piimakisselli, sellepärast lisan siia ka enne järgmist postitust selle retsepti. Kõigele vaatamata on piimakissell ka üksi paraja magustoidu eest - näiteks mustikatega :)

  • 6 dl piima
  • vanillikaun
  • 3-4 sl suhkrut
  • 2-3 sl maisitärklist - olenevalt, kui paksu kisselli tahta
Vala potti pool liitrit piima, lisa vanillikaun ja kuumuta keemiseni, kuni piim on juba mõnusalt vanillilõhna ja -maitseline. Võta kaun potist välja. Sega ülejäänud 1 dl piimaga maisitärklis ning nirista see, pidevalt vispliga segades, potti ülejäänud piima hulka. Kuumuta segades uuesti keemiseni. Keeda, kuni kissell pakseneb.
Olenevalt söömise viisist jaota kas magustoidukausside vahel või tõsta pärast jahtununa, kuhu tarvis.

Marumustikane mustikakook

reede, 7. august 2009

Nagu näha, on mul siinmail täielik mustikamaania. Eile sai lihtsalt mustikaid veidi suhkruga püreestatud ja vanillijäätisele valatud - juba see maitses peaaegu taevalikult hästi, võib ainult ette kujutada, kui hästi maitseks veel täiesti enda tehtud mustikajäätis :)
Ka järgnev mandlisel liivatainapõhjal kook on lummavalt mustikasinine - mida rohkem mustikaid, seda uhkem.

Põhi:
  • 100 g võid
  • 70 g suhkrut
  • 1 muna
  • 1/3 tl küpsetuspulbrit
  • 170 g jahu
  • 50 g mandlilaaste
Kate:
  • mustikaid
  • 1 sl tärklist
Põhja jaoks sega või suhkruga, lisa muna ning küpsetuspulbri ja mandlilaastudega segatud jahu. Sega ühtlaseks ja kata sellega võiga määritud koogivormi põhi ja servad. Pane pooleks tunniks külma, seni sega sega mustikad tärklisega (soovi korral ka natukese suhkruga) õrnalt läbi. Laota marjad koogipõhjale ja küpseta umbes pool tundi, kuni põhi on kuldpruun.
Enne serveerimist lase korralikult jahtuda ja kalla siis üle hunniku mustikatega.

Mustikane saiavorm

kolmapäev, 5. august 2009

Tuunikalaga võileivatordi tegemisest jäid järele kahe vormisaia ära lõigatud ääred - täpselt ühe maitsva ja mustikatest sinetava saiavormi jagu. Vorm tuli pealt mõnusalt krõbe ja seest veel mõnusamalt pehme - kuna meie peres osadele meeldib krõbe, teistele aga pehme saiavorm, siis selline lahendus oligi ilmselt kõige õiglasem :P

Vaja läheb:
  • saia - nii et vorm ikka täis saaks
  • 0,5 või rohkem kg mustikaid
  • piima - nii et vähemalt pool vormi sisust kaetud saaks
  • 2-3 muna
  • suhkrut - nii et piimasegu ikka parajalt magus tuleks
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 sl võid

Kui saiatükid ei ole veel ära kuivanud, siis rösti neid ahjus, kuni nad muutuvad mõnusalt krõmpsusks. Määri ahjuvorm võiga ja lao sinna kihiti saiatükke ja mustikaid, vahepeale poeta võitükikesi. Klopi munad lahti, vala juurde piim, lisa suhkrud ja sega ühtlaseks. Vala vormi, nii et kõik saiatükid veidigi märjaks saaksid. Küpseta ahjus umbes 45 minutit kaane all, võta siis kaas ära ja küpseta veel veerand tundi - nii saad pealt mõnusalt krõbeda saiavormi. Serveeri näiteks piimaga.

Peidus šokolaadiga kirsikook

teisipäev, 4. august 2009

Mul on komme kirjutada oma retseptid (nii palju kui ma neid kirjutan) kollastele kleepuvatele märkmepaberitele, et neid hea köögikapile - üsna silmade kõrgusele - kinnitada saaks. Kunagi ei kirjuta ma loomulikult juurde, mille ainete nimekirjaga parasjagu tegu on, sest tol hetkel ei tundu see üldse tarvilik. Nüüd aga on olukord üsna käest ära läinud - nimelt otsustasin täna kapiukse kollastest lipikutest tühjemaks teha ja osa asju siiagi lisada, kuid nüüd on mul üks täiesti tundmatu nimekirjaga leheke, kus seisab: 3 munarebu, 1 terve muna, 1 dl suhkrut, 150 g võid, 2,5 dl jahu, 1 tl vanillisuhkrut, 2 tl küpsetuspulbrit, 3 munavalget, 1,5 dl suhkrut, mandlilaaste. Ja no ei tule meelde, millega siin küll tegu võib olla...? Nagu poleks kunagi midagi sellist teinud... Vanadus vist :D

Järgnev kook on aga üks mu sünnipäevakookidest, tegin seda nii tumeda kui ka valge šokolaadiga ja pean ütlema, et valgega maitses mulle rohkem, kuigi ega tumedaga ka halb ei olnud. Retsept on enam-vähem pärit Nami-namist.

Põhi:
  • 175 g jahu
  • 3 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 125 g võid
  • 1 muna
Täidis:
  • 50 g šokolaadi - omal valikul kas mõrut, piima- või valget šokolaadi
  • 300-400 g kirsse
  • poole sidruni riivitud koor
  • 3 muna
  • 250 g hapukoort
  • 3 sl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • mandlilaaste
Näpi jahu, suhkrud ja või puruseks. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Suru tainas võiga määritud lahtikäiva koogivormi põhja ja külgedele ning pane pooleks tunniks külmkappi.
Šokolaadi võib kas sulatada ja ühtlase kihina põhjale määrida või pärast tükkidena kirsside vahele laotada.
Laota põhjale kividest puhastatud kirsid, puista peale riivitud sidrunikoor.
Klopi hapukoor muna ja suhkrutega ühtlaseks ning kalla kirssidele. Kõige peale puista mandlilaaste. Küpseta 180-kraadises ahjus, kuni täidis on enam-vähem hüübinud ja servad kuldpruunid (umbes 30 minutit).

Kihiline salat leivakuubikute, makra ja apelsiniga

pühapäev, 2. august 2009

See salat kaunistab juba aastaid vahetevahel meie sünnipäevalauda. Midagi veidi eriskummalisemat, mida kõik ei julge proovidagi. Ilmselt mul on lihtsalt väga traditsioonides (ja kartulisalatis) kinni sugulased :P

Vaja läheb:
  • 4-5 viilu leiba
  • 4-5 keedumuna
  • 100 g riisi
  • 1 sibul
  • 1 pakk makrat (salati oma)
  • 2 apelsini (või õuna)
  • majoneesi
Keeda riis. Lõika leib kuubikuteks ja rösti kuival pannil, kuni kuubikud on mõnusalt krõbedad. Eralda munavalge ja -kollane ja suru need kahvliga katki. Haki sibul ja lõika ka apelsin väikesteks tükkideks.
Lao ettevalmistatud toiduainetest kaussi kihid järgnevas järjekorras: leivakuubikud, munavalge, riis, sibul, majonees, makra, apelsini- või õunatükid, munakollane. Kata kogu kupatus taas kihi majoneesiga.