Lehed

Rabarbri-mooni toorjuustukook

esmaspäev, 10. mai 2010

Rabarber on paljude jaoks üks tüüpilisemaid kevadekuulutajaid. Esimeste rabarbrite ajaks haigutab sügavkülmas juba eelmise suve marjade koha peal küllalt suur vaba ruum. Ja kui ei haiguta, siis oleks päramine aeg marjavarusid tühendama hakata, sest tegelikult polegi uued marjad enam teab-mis kaugel - aeg lendab. Või kui ei lenda, siis läheb märkamatult kiiresti küll kohati.
Minu selle aasta esimesed rabarbrid tulid maalt, aga praegu tundub, et peab vist turule uue satsi järele minema. Kõige ilusam ja suurem eksemplar toodi mulle lausa lehega, kas pole armas?

Kuna mul oli tegelikult plaanis teha toorjuustukooki, siis erinevate asjaolude (näiteks see, et olen võtnud sihiks teha üks kook nädalas...) tõttu jõudsin kompromissini ja keetsin oma esimestest rabarbritest moosi - selleks et Tuuli selle koogi ainetel üks rabarbriga toorjuustukook teha. Igatahes pole mina ainuke, kes Tuuli retseptist innustust sai, sest paar päeva pärast seda, kui ma oma koogi tegin, ilmus ka Perenaine.ee-sse saranane retsept.


Siin siis ka minu moonitäpiline kook, kerge hapuka rabarbrimekiga. Serveerisin seda maasikakastmega, milleks oli eelmisel suvel sügavkülmutatud maasikatoormoos. Kahjuks kasutasin oma uut ja suurt (28 cm) vormi, seega minu kook tuli veidi madalam, kui ma tahtnud oleksin. Ärge teised seda viga tehke, saate ilusa kõrge koogi :)



Põhi:
  • 165 g šokolaadiküpsiseid
  • 50 g võid
Täidis:
  • 450 g toorjuustu
  • 250 g hapukoort
  • 3 dl rabarbrimoosi (400-500 g rabarbreid + 1,5 dl suhkrut + 1 tl ingverit)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 3 muna
  • 3 sl tärklist
  • 5 sl mooniseemneid
Kate (soovi korral):
  • 100-150 g valget šokolaadi
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga kaetud (24 cm) vormi põhja.
Vahusta toasoe toorjuust, lisa hapukoor, vanillisuhkur. Lisa ühekaupa munad. Sega sisse rabarbrimoos, mooniseemned ja tärklis. Vala täidis põhjale ja küpseta umbes 160-kraadises ahjus tund aega. Kook peaks ahju välja lülitades olema veel kergelt võdisev, mu antud kraade ja aegu ei peaks väga täpselt võtma, sest esiteks on iga ahi veidi erinev ja teiseks andis mu ahjutermomeeter otsad ja näitab nüüd permanentselt 200-kraadist kuuma:

Lase koogil esmalt avatud uksega ahjus jahtuda, hiljem aga tõsta külmikusse. Soovi korral kata pealt sulašokolaadiga.

5 kommentaari:

  1. Ilus ja ahvatlev. See Tuuli retsept on saanud kõva "tuule tiibadesse". valmistasin ka just sama kooki. Tuli küll ilus ja kreemine:)

    VastaKustuta
  2. Kui kaua see kook sügavkülmas peab olema?

    VastaKustuta
  3. Kook võiks jahedas (tavalises külmikus, mitte sügavkülmas - ma ei tea, mis mul küll mõttes oli, kui ma seda kirjutasin, vabandused) olla 3-4 tundi kuni üleöö.

    VastaKustuta
  4. Kas see kook tuleb parajalt magus, kuna täidisesse on lisatud vaid 1 tl vanillisuhkrut?

    VastaKustuta
  5. Magusaks teeb rabarbrimoos, kus on suhkrut omajagu sees. Alati saab muidugi oma maitse järgi pärast suhkrut lisada :)

    VastaKustuta