Lehed

Daring Bakers: Crostata con la Crema mustikatega

pühapäev, 28. november 2010

Novembrikuu Daring Baker väljakutseks oli crostata. Seekord nö võõrustas väljakutset Simona blogist bricole. Tegemist on Itaalia magusroaga, mille põhjaks on pasta frolla. Palju võõraid sõnu, aga ma ei oska nende eestikeelset täpset nimetust välja pakkuda. Iseenesest ei ole kumbki midagi väga erilist - lihtsalt nagu kook ja koogipõhi. Uhketest nimedest ei tasu end seega heidutada lasta. Maitse on ikka täitsa tuttavalt hea :)

IMGP0902

Pasta frolla pidi valmistama ühe antud retsepti järgi kahest. Vaja läks:
  • 100 g tuhksuhkrut
  • 235 g jahu
  • näpuotsatäis soola
  • 115 g võid
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 muna + 1 munarebu
Sega kuivained omavahel. Lisa tükeldatud või ning mudi kas näppude vahel puruseks tainaks või haki noaga, kuni saad sama tulemuse. Lisa lahtiklopitud munad ning sõtku tainas valmis. Kata tainapall toidukilega ning pane 2 tunniks kuni üleöö külmkappi.

Täidise osas anti seekord rohkem valikuvabadust. Inspiratsiooniks oli välja pakutud moositäidisega crostata ehk Crostata di Marmellata, keedukreemitäidisega - ehk Crostata con la Crema ning keedukreemi ja värskete puuviljadega versioon - Crostata di Frutta Fresca. Mina valisin keedukreemiga variandi, aga oma rõõmuks lisasin veel mustikaid, niiet sain kena siniselaigulise koogi. Selle asemel, et järelejäänud tainast koogi peale pitsimustrit tegema hakata, lõikasin piparkoogivormiga hoopis paar südamekest välja ja panin need koogile.

IMGP0888

Keedukreemi (pastry cream, creme patissiere) jaoks läheb vaja:
  • 2 suurt muna või 4 munarebu
  • 65-100 g suhkrut, olenevalt kui magusat kreemi tahad
  • 0,5 l piima
  • sidrunikoort
  • 3 sl jahu (25 g)
Lõika juurviljakoorijaga mõned sidrunikooreribad. Pane need piima ja suhkruga potti ning kuumuta keemiseni. Löö munad kergelt vahtu, lisa jahu ja sega segunemiseni. Vala umbes 1/3 piimast muna-jahu segule, sega läbi ning siis vala saadud segu ülejäänud piima hulka. Kuumuta segu ise pidevalt vispliga segades. Keeda umbes 1 minut ja siis jahuta. Ettevaatust, et kreemi põhja ei kõrvetaks!

Ideaalis peaks nüüd 3/4 tainast ilusti õhukeseks rullima (ülejäänu läheb koogi peale mustri tegemiseks) ja siis sellega võitatud koogivormi põhja ja servad katma. Võimalik on aga ka minna kergema vastupanu teed ja oma väikeste käte abiga tainas vormi põhja ja servadele suruda. Vahet pole, kumba varianti kasutadad, järgmiseks torka kahvliga põhja sisse mõned augud.

Põhja peale laota tärklises veeretatud mustikad. Vala peale keedukreem ning kaunista kook ülejäänud tainast tehtud kaunistustega (mis määri omakorda munaga). Küpseta 180-kraadises ahjus, kuni põhi on kuldne - olenevalt ahjust u 30-45 minutit. Täidis võib olla veel veidi vedel, aga see tahkub jahtudes. Serveeri täiesti jahtununa.

IMGP0912

5 kommentaari:

  1. It looks so delicious and I love the props you used in the photographs well done on this challenge.

    Cheers from Audax in Sydney Australia.

    VastaKustuta
  2. Beautiful! I would love to eat this yummy dessert.

    VastaKustuta
  3. Your crostata looks very nice. I like your photos a lot: very elegant.

    VastaKustuta
  4. Thank you all for the nice comments! Seems like I should add a little something in English too to my next blog posts about DB challenges ;)

    VastaKustuta
  5. Looks beautiful! Something in english would be great - would love to read your commentary to go along with your amazing photos. :) Great job on the challenge!

    VastaKustuta