Lehed

Sünnipäevatort - maasikašarlott vanillikreemiga

teisipäev, 19. juuli 2011

Sain vahepeal aastakese vanemaks ja tegin selleks puhuks sellise tordi:

Strawberry Charlotte with Bavarian cream

Peal rullbiskviit, mille valmistasin seekord kolmest munast, kuna õhemast biskviidist rull jääb šarlotis kenam. Immutasin suhkrusiirupi ja maasikamoosiga ja seekord ei olnud kitsi ka :) - eelmine kord jäi veidi kuiv.
Täidiseks bavarian cream, mis Toidutare järgi peaks olema Bayeri kreem, ei tea, kas on õige info ka? Kreemi tegin selle retsepti järgi, küll aga vähendasin tunde järgi želatiini kogust, teinekord ehk paneks tibake vähem suhkrut ka.

Rullbiskviit:
  • 3 muna
  • 6 sl suhkrut
  • 3 sl jahu (kuhjaga)
  • 2 sl kartulitärklist (kuhjaga)
  • suhkrusiirupit
  • maasikatoormoosi
  • suhkrut
Bayeri kreem / Bavarian cream:
  • 5 munakollast
  • 125 g suhkrut
  • 5 dl piima
  • 1 tl vanilliseemneid või jahvatatud vanillikauna
  • 5 dl vahukoort
  • 1,5 dl vett
  • 15 g želatiinipulbrit
Lisaks:
  • maasikaid, 0,5-1 kg
Rullbiskviidi jaoks vahusta suhkruga munad tugevaks vahuks. Sõelu sisse omavahel segatud jahu ja tärklis ning sega õrnalt läbi, täpselt nii palju (pigem täpselt nii vähe), et segu oleks ühtlane. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, silu siledaks ja küpseta 10-15 minutit 180-kraadises ahjus, testi küpsust puutikuga.
Kui biskviitpõhi on valmis, eemalda see ahjust ja kummuta teisele küpsetuspaberile, mis on kaetud suhkrukihiga. Eemalda ahjus käinud küpsetuspaber ja keera biskviit kohe koos teise küpsetuspaberiga rulli.
Kui rull on veidi jahtunud, rulli see taas lahti ja immuta suhkrusiirupiga (selle võib valmistada ise keetes 1 osa suhkrut ja 1 osa vett siirupiks, või võib kasutada poe-versiooni). Kata biskviitpõhi maasikatoormoosi kihiga ning keera siis uuesti tihedalt rulli. Seekord jäta küpsetuspaber mängust välja. Kata rull pealt järelejäänud küpsetuspaberiga ja pane külmkappi ootele.

Järgmisena valmista kreem. Selleks pane kõigepealt 15 g želatiinipulbrit 1,5 dl külma vette paisuma. Hõõru munakollased suhkruga ühtlaseks, lisa vanill - ma kasutasin siinkohal jahvatatud vanillikauna. Lisa pidevalt vispeldades piim. Kuumuta segu veevannil (nagu šokolaadi sulatades) umbes 5 minutit, kuni see pakseneb. Eemalda kuumuselt ja sega sisse želatiinisegu. Sega kuni želatiin on sulanud. Jahuta segu aeg-ajalt segades maha.

Strawberry Charlotte with Bavarian cream

Vahepeal on paras aeg koogipõhi (mis sest, et see on tegelikult koogi pealmine pool :) ette valmistada. Selleks lõika rullbiskviidist umbes poole cm paksused viilud. Kata 24 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm korralikult toidukilega ning kata seejärel vormi põhi tihedalt rullbiskviidi viiludega. Kui rullbiskviiti jääb üle, võib need kunstipäraselt koogivormi servadele paigutada.

Kui kreem hakkab tahkuma, vahusta vahukoor ja sega see õrnalt kreemi sisse. Vala osa kreemi koogipõhjale, seejärel kata kogu põhi tervete puhastatud maasikatega. Vala peale ülejäänud kreem ja pane külmikusse üleöö tahkuma.

Serveerimiseks kummuta kook tordialusele ja eemalda toidukile.

Strawberry Charlotte with Bavarian cream

5 kommentaari:

  1. Tõeliselt kaunis taas kord!

    VastaKustuta
  2. Ilus, võtaks ühe tüki palun :)

    VastaKustuta
  3. Tort on väga isuäratav. Eriti vahvalt on ka neid lehve piltidel kasutaud. :)

    VastaKustuta
  4. Kusjuures need lehvid olid juba minu eest kahvlite-lusikate kaunistuseks ära pandud, sain need nii sünnipäevakingiks ja mõtlesin, et miks mitte nii pilti ka teha :)

    VastaKustuta
  5. Ma ei saa aru, kuidas saab kook kahevärviliseks. Mitu korda olen kõik läbi lugenud, et ehk olen midagi märkamata jätnud, aga ei. Kook tundub väga isuäratav ja atraktiivne. Sooviks teha proovida, aga segadus on...

    VastaKustuta