MMM! Üks tõeliselt magus postitus augustikuud alustama. Suvi on kiirelt läinud, aga seekord võin vist isegi endaga rahul olla - tehtud on ka omajagu. Mitmed huvitavaid sündmused on vist olnud selle tegelase pärast :)
Rääkides aga edasi sellest, millest ma siia rääkima tulin - ehk loomulikult koogist... Siis ma ei jõua seda kooki tõesti ära kiita. Kohe kui seda pilti ja retsepti Citrus and Candy blogist nägin, oli üks asi kindel - pidin seda proovima! Originaalis on koogi autoriks Eve Knottenbelt, 1971. aastal ilmunud The Australian Health Food Cookbook'i autor.
Ainult neljast - jah, neljast! - komponendist saab niivõrd maitsva, rikkalikult šokolaadise koogi, et kui ma poleks just viibinud tund aega sauna meenutavas köögis kukeseeni külmutamiseks ette valmistamas, võiks otse kooki küpsetama minna. Kui nüüd jäi aga mulje, et selle koogi valmistamine on midagi väga vaevanõudvat, siis oli mu väljendusviis küll eksitav. Sest tegelikult valmib see päris lihtsalt! Ja igal juhul tasub lõpptulemus nähtud vaeva mitmekordselt - seda võin lausa kolmekordselt kinnitada, sest just niipalju olen ma seda šokolaadikooki juba teha jõudnud.
Peale kõige muu saab kõigist neist neljast komponendist - šokolaadist, võist, suhkrust ja munadest - päris ilusa koogi, mis kaunistab kindlasti igat lauda. Kogu selle lühikese aja, mil kooki jätkub loomulikult. Pluss - jahu puudumise tõttu sobib see ka gluteenitalumatuse korral. Kusjuures, suhkrut ja võid on siin tõesti minimaalselt!
Nii et milleks kauem oodata? Sest see on tõesti parim šokolaadikook, mida ma maitsnud olen :)
Vaja läheb ainult:
- 360 g tumedat šokolaadi, tükeldatult
- 50 g võid
- 12 suurt muna
- 50 g suhkrut (20 g munavalgetele + 30 g munakollastele)
Eralda munavalged munakollastest.
Vahusta munakollased 30 g suhkruga kohevaks vahuks ning sega sulatatud šokolaadi ja või seguga. Vahusta munavalgeid, kuni saad pehme vahu, lisa siis 20 g suhkrut ja jätka vahustamist, kuni saad tugeva vahu.
Sega nüüd üks neljandik munavalgevahust šokolaadisegu hulka, et see hiljem paremini seguneks. Ära muretse, praegu pole veel vaja kahte massi õrnalt läbi segada, nii et klopi kaks vahtu segamini täpselt nii nagu süda lustib.
Nüüd sega saadud šokolaadisegu õrnalt järelejäänud munavalgevahu hulka. Tulemus näeb välja midagi sellist:
Pane veerand saadud segust eraldi kaussi ja siis külmkappi oma aega ootama. Ülejäänud segu aga pane võitatud 26-28 cm diameetriga vormi ja küpseta 150-kraadises ahjus umbes 30-40 minutit. Ole ettevaatlik, et mitte üle küpsetada, aga isegi kui seekogemata juhtuma peaks, ei riku see tulemust :) Eemalda vorm ja jäta kook jahtuma.
Jahtudes vajub kook keskelt kokku, moodustades kraatri, mille saab - ja loomulikult peabki! - täita selle suurepärase šokolaadivahuga, mis enne kõrvale sai pandud. Kaunista ka pealt šokolaadiga.
Jahtudes vajub kook keskelt kokku, moodustades kraatri, mille saab - ja loomulikult peabki! - täita selle suurepärase šokolaadivahuga, mis enne kõrvale sai pandud. Kaunista ka pealt šokolaadiga.
läheb täna katsetamisele! aga ilmselt hoopis prooviks valge šokolaadiga + võib-olla suhkrukoguse vähendamisega.
VastaKustutaAnna siis pärast teada, kuidas välja tuli!
VastaKustutaVäga väga isuäratavad pildid! Nagu selgub, on see üks selline kook, mille tegemise puhul varitseb oht tainas niisama kausist ära limpsida, enne kui see vormi ja ahju jõuab :)
VastaKustutaSee oht on tõesti tõsine :D
VastaKustutaSee kõlab nüüd väga magusalt ja rammusalt. Aga ühe väikese tüki võtaks kohe-kohe-kohe :P
VastaKustutaAga see, et kate on sisuliselt toores muna-või-suhkur segu ei häiri sugugi? Nagu koogelmoogel, eks, ainult et võiga. Ma oleks ilma komentaarideta ses retseptis tugevalt kahelnud, aga... kui ikka sellised kiidusõnad, siis proovin küll kindlasti.
VastaKustutaTegelikult on ju tegu täitsa tavalise šokolaadivahuga, mis põhja jaoks on lihtsalt ära küpsetatud.
VastaKustutaMõnda inimest äkki häirib teadmine, et muna katte sees toores on, aga sellisel juhul jääb ta paljust ilma ka. Toorest muna pole maitses küll sugugi tunda :)
Muna on ju vahustatud ja seega on tal hoopis teine maitse kui lihtsalt toorel munal. Proovin kindlasti seda kooki ja nähtavasti tuleb taigent teha kahekordne kogus, et küpsetamiseks ja katmiseks ikka jätkuks! :D
VastaKustutaProovisin just eile ära selle koogi ja väga, väga, väga, väga, väga hea kook oli! Ehmatasin ära, sest munavalge tahtis üle kausi tulla ja shokolaad ei tahtnud hästi sulada, aga sain hakkama ja lõpptulemus oli lihtsalt ülihea:).
VastaKustutaRõõm kuulda, et meeldis! :)
VastaKustutaLugesin mitu korda läbi ,aga ei leidnud kuhu munakollane läheb?
VastaKustutaVahustatud munakollased segatakse sulašokolaadi ja või seguga. Edasi peaks selge olema.
VastaKustutaVäga-väga maitsev kook. Mul ta nii väga kokku ei vajunud, võib-olla oli asi selles, et üks muna jäi puudu...
VastaKustutaTere! Kas selle koogi võiks valmis teha eelmisel päeval? Või on parim just samal päeval?
VastaKustutaMa olen vist enamasti samal päeval teinud ja järgmiseks päevaks pole ühtegi tükki maitsmiseks järele jäänud :P
VastaKustutaKui mälu ei peta, siis korra olen ka eelmisel õhtul valmis teinud, aga täidise panin põhja peale järgmisel päeval. Maitses erinevust ei mäleta, et oleks olnud.
Väga väga väga hea kook!! Tõeline lemmik :) Olen suutnud oma sõbrannadest ka juba sõltlased teha sellest ja olen kindel, et enamik neist (kaasaarvatud mina) üllatame homme sellega ka oma emasid. :)
VastaKustutaRõõm kuulda, Kati! :)
VastaKustutaUskumatult suussulav kook. Sellest saab meie pere lemmik-lemmik! :)
VastaKustutaSee on ka üks minu kindlatest lemmikutest :)
VastaKustutaSee kook on ülihea, super! Soovitan soojalt ;)
VastaKustutaMul ei lähe munavalge kohe üldse tugevaks vahuks :(, mikserdasin nii kaua, aga ikka saba vedel. Ei saa aru, mida valesti teinud olen. :(
VastaKustutaHmm, kõva läikiva vahu tekkimiseks on vahepeal tõesti pikemaajalist mikserdamist vaja (10-15 minutit). Kindlasti peavad kõik kasutatavad nõud (kauss, miksri otsikud) olema täiesti rasvavabad, võid proovida lisada näpuotsatäie sidrunhapet. Suhkrut soovitatakse lisada jaokaupa ja kasutada peeneteralist või tuhksuhkrut. Ega siin vist muud nõu pole anda, kui katsetada :)
VastaKustutaTegin vist midagi valesti või olema ma lihtsalt andekas aga kook keskelt lohku ei vajunud. Katsin pealt hoopis šokolaadi kreemiga (sulatatud šoko, kopupiim, vahukoor), riivisin šokot peale ja niiiiiiiiiiiiiiii hea et isegi serveerimis plaat oleks söögiks läinud.
VastaKustutaSee ongi põhiline! :)
VastaKustutasee kook on kõige suurepärasem sokolaadikook, mida ma eales teinud olen :)
VastaKustutaProovitud ja õnnestus kohe imehästi! Lisasin juurde ka Marianne komme ja maitse oli IMELINE! ;)
VastaKustutaTere, mul väike segadus nende munavalgete vahuga, et ma ei saanud täpselt aru, mismoodi see jagatakse - kas kõik munavalgevaht läheb lõpuks ikkagi shokolaadisegu hulka või tuleb jaotada kahte eraldi kaussi, kuhu ühte läheb 1/4 ja teise ülejäänud - kuidagi segane värk :))))
VastaKustutaTere! Jah, kõik munavalgevaht läheb lõpuks šokolaadisegu sisse - esialgu klopid 1/4 munavalgevahust šokolaadisegusse, ja seejärel segad (nüüd õrnalt!) ülejäänud munavalgevahu sinnsamasse. Edu! :)
VastaKustutaTegin ka eile. Lohku samuti ei vajunud aga ajasingi siis vahu üle äärte ka. Lisasin kaunistuseks veel mustsõstraid. Tuli imehea ja nelja meesterahva abiga sai väääga kiiresti otsa.
VastaKustutaTegin ka siis selle koogi ära. Kuna tegin piimašokolaadiga siis jätsin suhkru täitsa välja ja õieti tegin! Kook ise on mõnusalt mahe, ei ole magus ja muna-šokolaadivaht mis peale sai on mõnusalt magus seega kõik on tasakaalus. Imelihtne ja hea kook! :)
VastaKustutaTere
VastaKustutaTegin ka kooki, panin 1/3 piimašokolaadi ja 2/3 tumedat. Lisaks lõikasin küpsetatud põhja 2-ks tükiks ning vahele panin külmutatud kirsse (paningi külmutatult, sulasid juba koogi sees). Kirsid andsid huvitava nüansi juurde. Väga hea ja lihtne kook :).
Tegin 26cm vormiga ja jäi natuke liiga paks minu maitse jaoks. Järgmisel korral proovin sama vormiga poole kogusega, sest köök on tõesti uskumatult maitsev.
VastaKustutaTegin täpselt retsepti järgi, kokku ei vajanud aga kate hakkas lahti lõigates voolama, kuigi oli külmas. Muidu maitselt väga hea kook.
VastaKustuta