Lehed

Daring Bakers: fraisier

esmaspäev, 1. august 2011

Ei tea, kuidas 27. juuli minust küll nii märkamatult mööda läks, aga õigel ajal jäi see postitus igatahes tegemata. Kook ise valmis tegelikult juba ammu - mu sünnipäevaks, nii et nüüd on küll päramine aeg vana võlg tasa teha, sest täna on juba 1. august ja kuna viimastest väljakutsetest pole ma niikuinii osa võtnud.

Fresh fraisier

Juulikuu väljakutset võõrustas Jana blogist Cherry Tea Cakes, tema retsept oli indpireeritud Elisabeth M. Prueitt'i ja Chad Robertson'i kokaraaamatust Tartine. Väljakutseks oli niisiis valmistada üks fresh fraisier. Mis see eesti keeles olema peaks, seda ma ei teagi :) Igatahes külalised tunnistasid mu oma koogi paremaks ;)

Fresh fraisier

Kõigepealt valmistasin koogipõhja. Selleks läks vaja:
  • 155 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 170 g suhkrut
  • 1/2 tl soola
  • 60 ml taimeõli
  • 3 suurt munakollast
  • 95 ml vett
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 3/4 tl riivitud sidrunikoort
  • 5 suurt munavalget
Panin ahju 160 kraadini eelsoojenema. Katsin 24 cm diameetriga lahtikäiva vormi põhja küpsetuspaberiga. Siis asusin tainast tegema. Selleks segasin kõigepealt omavahel kuivained - jahu, küpsetuspulbri ja soola. Teises kausis segasin põhjalikult õli, munakollased, vee, vanilliekstrakti ja riivitud sidrunikoore. Lisasin siis kuivained ja segasin korralikult läbi, et saada ühtlane segu. Järgmises kausis vahustasin suhkruga munavalged tugevaks vahuks. 1/3 munavalgevahust segasin kohe taina sisse, siis õrnalt ülejäänud munavalgevahu. Valasin taina vormi ja küpstasin, kuni põhja torgatud puutikk tuli puhtana välja (45-55 min). Enne koogiga jätkamist lasin põhjal täielikult jahtuda.

Seni valmistasin kondiitrikreemi. Vaja läks:
  • 250 ml piima
  • 1/2 tl vanilliekstrakti
  • 1/8 tl soola
  • 1 sl maisitärklist
  • 55 g suhkrut
  • 1 suur muna
  • 30 g võid
  • 4 g želatiini
  • 1/2 tl vett
  • 250 ml vahukoort
Kuumutasin piima, millele lisasin vanilliekstrakti ja soola, paksupõhjalises potis kuni keemiseni. Seni segasin kausis suhkru ja maisitärklise, lisasid muna ja segasin ühtlaseks. Kui piim sai valmis, valasin selle peene nirena munasegule, ise kogu aeg segades. Valasin kogu segu potti tagasi ja jätkasin kuumutamist, kuni kreem paksenes. Valmis kreemi surusin läbi sõela, et vältida võimalike tükkide olemasolu. Lasin siis u 10 min jahtuda ja segasin sisse tükkideks lõigatud või. Jätsin jahtuma.
Želatiini lisamiseks panin selle kõigepealt külma vette paisuma. Kuumutasin väikest osa kreemist (60 ml) veevannil, kuumale kreemile lisasin želatiini ja segasin ühtlaseks. Segasin ülejäänud kreemi sekka. Nüüd vahustasin vahukoore ja segasin õrnalt kreemi sisse.

Koogipõhjade immutamiseks oli vaja suhkrusiirupit, mille valmistamiseks oli vaja kuumutada 1 osa suhkrut ja üks osa vett kuni paksenemiseni.

Koogi kokku panemiseks sai koogipõhi kaheks kettaks lõigatud ja hoolikalt siirupiga immutatud.
Üks ketas läks serveerimistaldrikule valmis, selle ümber lahtikäiva vormi servaosa, mis oli toidukilega kaetud. Vormi serva sättisin pooleks lõigatud maasikad (kokku u 1 kg), lisaks läksid maasikad ka keskele. Peale kondiitrikreem ja siis teine kiht koogipõhjast. Ja nii siis külma tahenemist ootama.

Fresh fraisier

4 kommentaari:

  1. kas zelatiin on pulbrina või lehtedena?

    VastaKustuta
  2. Grammide järgi ütleksin, et tegemist on pulbriga :)

    VastaKustuta
  3. Mis kogustes(nt g) on siin mõeldud suhkrut ja vett ning kas piima või mahlaga võiks ka immutada või see muudab õiget retsepti?

    VastaKustuta
  4. Eks ta ikka muudab, aga toimib ka mahl või piim. Ma paraku ei mäleta, kui palju ma tookord siirupit immutamiseks tegin, aga pakuks et näiteks 150 g vett + 150 g suhkrut või ehk rohkem. Kui üle jääb, siis ei ole ka midagi hullu ju :)

    VastaKustuta