Märtsi Daring Bakers väljakutseks oli Yeasted Meringue Coffee Cake, põhimõtteliselt tegu pärmitainast kringliga (tundub, et suurem osa inimesi kardab pärmitainaküpsetisi vms ;), mille teeb eriliseks see, et täidiseks läheb lisaks muule heale ja paremale ka munavalgevaht. Kui nüüd võiks arvata, et pärast on kringli vahel krõmpsuv besee, siis see arvamus on ekslil. Munavalgevaht nö sulab tainasse, andes sellele magusama maitse ning muutes tulemuse mahlasemaks.
Seekordse teema "andsid ette" Ria blogist Ria’s Collection and Jamie blogist Life’s a Feast. Retsept on leitud Jamie isa 1970ndatel kogutud retseptide hulgast - käsikirjaline, koltunud paberil, juures ei mingit kuupäeva ega ka allikat. Järele proovimisel selgus, et tegu on väärt retseptiga, millega pean nõustuma. Ei tea, kas oli lihtsalt hea pärmitainapäev, aga see tainas oli lihtsalt suurepäraselt töödeldav ;)
Valmistasin taina umbes 2 korda väiksematest kogustest:
- 0,9 dl piima
- 0,3 dl vett
- 15 g värsket pärmi
- 3 sl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 70 g võid
- 1 muna
- 5-6 dl jahu (u 3 tassi)
Täidisesse:
- 2 munavalget
- soola
- 0,5 tl vanillisuhkrut
- 1 dl suhkrut
- 2 dl jämedalt hakitud pistaatsipähkleid
- 100 g hakitud šokolaadi
Sega omavahel piim ja vesi ning lase segul pliidil soojeneda, lisa sooja piima sisse võitükid ja sulata. Lisa suhkur, sool ja pärm. Sega kuni pärm on sulanud. Lisa kõigepealt pool jahust, sega ühtlaseks. Klopi sisse muna, seejärel lisa ülejäänud jahu. Sõtku tainast jahusel pinnal kästisi 5-10 minutit, kuni see on mõnusalt elastne ega jää käte külge kinni. Ma pean ütlema, et see oli üks parimaid tainaid, millega ma tegelenud olen, see ei jäänud põhimõtteliselt algusest peale käte külge kinni ja nii kuni lõpuni. Tõsiselt mõnus oli selle tainaga toimetada! Edasi vormi tainas palliks ja pane õlitatud suurde nõusse kerkima, nõu kata rätikuga. Lase tainal kahekordseks kerkida.
Kui tainas on kerkinud, valmista kõigepealt ette täidis. Vahusta munavalged soola ja suhkrutega. Haki šokolaad ja pähklid. Siis kummuta tainas jahusele lauale. Sõtku läbi ja rulli ristkülikuks. Kuna mul siin otseloomulikult tainarulli pole, siis tuli käepärasemate asjadega läbi ajada ;)
Kata tainas munavalgevahuga, millele puista peale šokolaadi- ja pähklitükid. Keera tainas pikemast otsast ettevaatlikult rulli, ühenduskoht jäta rulli alla. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja moodusta tainarullist rõngas.
Lõika terava noa või köögikääridega rõnga sisse sälgud ja jäta veel pooleks tunniks kuni tunniks kerkima. Pane ahi 180 kraadini soojenema. Enne ahju panemist pintselda rõngas üle lahtiklopitud munaga.
Küpseta umbes pool tundi, kuni kringel on pealt kuldpruun ja peale koputades kumiseb vastu.
Lase natuke jahtuda ja serveeri näiteks tuhksuhkruga üle puistatult tee või kohvi kõrvale.
Olen ise korra taigna rullimiseks paksust plastikust õllepudelit kasutanud, mis teha kui nii väga vaja küpsetada on :D
VastaKustutaAga see kringel tundub ülihea olevat ja õnneks olen pärmitaignaga siiani hea sõber olnud :P niiet läheb nädala lõpupoole tegemiseks!
Oh, milline isuäratav kringel!!
VastaKustutaKuid jah, taigna rullimisel olen ise olude sunnile termost kasutanud (oli teine ilusa ümara vormiga) :D
Mmmm... :) Tekib vastupandamatu vajadus järgi proovida :)
VastaKustutaTõeliselt isuäratav!
VastaKustutaSee tainas on tõesti kiiduväärt! Tegin täna veel sama retsepti järgi ja soovitan soojalt :)
VastaKustutaIt looks amazing, very beautiful. The filling sounds great.
VastaKustutaAnd lovely photographs. You make cocoa powder looks deathly beautiful and delicious.
I loe your language.
Thanks a lot, Lea :)
VastaKustutaangka keluar no togel hari ini www.bolavita.fun situs Judi Online Togel Hongkong, TOgel Singapura dan Togel Kuala Lumpur... Dengan jenis Taruhan terlengkap ! Untuk info lebih lengkap bisa hubungi : WA : +62812-2222-995
VastaKustuta