Lehed

Lihtsad kodutehtud lintnuudlid suitsuvorstikastmega

esmaspäev, 16. august 2010

Paar postitust tagasi tuli teemaks pasta ja selle ise tegemine. Nüüd on mul aga hea meel anda ohjad üle mainitud pastameister Indrekule endale, kes minu palvel siin blogis veidi pastategemise telgitaguseid tutvustab. Suur aitäh talle selle eest!

PASTAKAS
I osa. Lihtsad kodutehtud lintnuudlid suitsuvorstikastmega.

Pastakas on lühike ja väga pealiskaudne sissejuhatus pasta imelisse maailma ning erandina ei kirjuta neid postitusi Dagris ise. Kui Dagris palus mul paar pastapostitust enda blogisse teha, olin ma väga meelitatud. Päris aus olles on mul kõrvad siiani natuke valusad. Ma arvan, et peaksin lisama ka natuke endast, kuid see lühiseriaal ei ole minust.

Pasta kartmiseks ei ole mingit põhjust. Tegelikult on pasta tegemine isegi lihtsam, kui enamused väga levinud toidud meie laual. Eksida on raske, kui järgida üht lihtsat reeglit: „Pasta ei oota sööjaid, sööjad ootavad pastat!“

Esimese osana mõtlesin välja pakkuda ühe väga lihtsa pasta lihtsa kastmega, millega igaüks kodus olemasolevate vahenditega hakkama saama peaks. Seetõttu on tänane pasta täielikult käsitsi tehtud.

Pastataigen koosneb munadest, õlist ja nisujahust. Tavaliste pastade korral (ebatavalised on näiteks ravioolid või lasagne) võiks arvestada ühe munaga sööja kohta. Õli umbes supilusikas muna kohta ja jahu nii palju, et taigen oleks piisavalt paks. Ma saan aru, et see õpetus kõlab nagu vanaema retsept - näpuotsaga kaneeli ja sortsuke piima. Siin siis ka põhimõttelised kogused kahe inimese kohta:
  • 2 muna
  • 2 spl õli
  • 2 dl nisujahu (kuni kolmandik sellest võiks olla durum jahu)
Alusta taigna valmistamist pannes jahu kaussi, lisades sinna õli ja munad.

IMG_0038

Sega kätega jahu ja munad kuni taigen on ühtlane mass, kui see on väga kleepuv, lisa veel jahu. Hea tulemus on, kui taigen on natuke kleepuv, kuid ei jäta jääke sõrmedele. Sõtku taigent veel umbes kümme minutit. See muutub järjest tihedamaks ja nõuab peaaegu masseerija käsi, kuigi masseerides lähevad lihased järjest lõdvemaks ning töö kergemaks. Ideaalne on, kui saate taigna palliks vormida ja sinna näpuga sügava augu suruda ilma, et näpu külge taignatükke jääks. Taigen ei tohiks seejuures ka praguneda.

IMG_0046 IMG_0047

Nüüd tee ilus pall ja pane see kaussi rätiku alla toasooja vähemalt pooleks tunniks seisma.

IMG_0049

Võta pool taignast (sa ei jõua kõigega korraga tegeleda) ja jäta ülejäänu rätiku alla enda aega ootama. Puista lauale jahu ja hakka taigent laiali rullima. Kui taigen hakkab laua külge kleepuma puista natuke jahu lahti rullitud taignale ja keera taigen ümber. Jätka niimoodi kuni taigna leht on nii õhuke, et sa sellest läbi nägema hakkad. Puista mõlemad küljed ohtralt jahuga ja rulli taigen.
IMG_0062

Lõika terava noaga õhukesed seibid ning haruta lindid lahti. Pane lindid tooli leenile või rätikule kuivama.

IMG_0066

Raskem osa on möödas ja nüüd algab kokkamise nautimine. Kodutehtud pasta vajab ainult 3-4 minutit keetmist sortsu õliga soolvees, seepärast on järgmiseks sammuks kaste. Mina pakun välja väga lihtsa kastme suitsuvorstiga.
  • 2 küüslaugu küünt
  • 150g suitsuvorsti
  • 200ml vahukoort
  • ¼ pakki sulatatud juustu
  • basiilik, valge pipar, sool
Lõika suitsuvorst ja küüslauk väikesteks tükkideks ning pane võiga pannile vaiksel kuumusel hauduma. Lisa kohe basiilika ja valge pipar, et nende maitse saaks vorsti tõmmata. Kui vorst on sinu maitse jaoks piisavalt pruunistunud, lisa vahukoor ja lase sel keema tõsta. Lisa sulatatud juust ja pidevalt segades sulata see vahukoorega ühtlaseks massiks.

Jäta kaste paariks minutiks tõmbama ja keeda sel ajal pasta. Kurna pasta ja sega kastmega. Serveeri taldrikule ja raputa pastale riivitud juustu või parmesani. Kui sa veel nälga surnud pole, siis naudi.

IMG_0079

Lühike kommentaar enne lõpetamist. Kui te kavatsete tihedamini pastat tegema hakata, siis hankige endale pastamasin. Käsitsi pasta tegemine on täiesti võimalik, kuid võtab päris kaua aega (minul kulus tund aega, et see kogus lahti rullida, lõikuda ja kuivama panna). Samas on pasta tegemine hea seltskonnamäng, mida sõbrad ja tuttavad hea meelega jälgivad. Naised, see oleks ju hea kingitus enda mehele sünnipäevaks või jõuludeks - nii sain mina enda pastamasina.

2 kommentaari:

  1. Indreku pasta maitseb väga hästi.

    VastaKustuta
  2. Liigagi hästi! Eriti pähklitega kastmed... mmmmmmmmmm. Indrek, see oli sügav vihje!

    VastaKustuta