Lehed

Daring Bakers: Biscuit Joconde Entremet

kolmapäev, 26. jaanuar 2011

Jaanuari Daring Bakers väljakutset võõrustas Astheroshe blogist Accro (prantsuse keeles 'sõltuvuses'), kes valis teemaks Biscuit Joconde Impreme / Entremet.

Eeee? Misasi?!

Joconde imprime, mis peaks olema prantsuskeelne termin, on dekoratiivne kujutis, mis on küpsetatud õhulise biskviitkoogi sisse, mis annab efektse ja elegantse välimuse erinevatele magustoitudele ja tortidele, mida tehakse rõngasvormides. Joconde tainas küpseb mahlaseks ja painduvaks, mis on oluline omadus, kui küpsetist on tarvis niimoodi vormida. Küpsetamisel on vaja olla väga tähelepanelik, et vältida üle- või alaküpsetamist: esimesel juhul on lõpptulemus kuiv ja praguneb või murdub kergesti, teisel juhul võib tulemus aluse külge kleepuda.

Joconde imprime on välisvooderduseks Entremet magustoidul. Veel üks võõrsõna, eksole.

Biscuit Joconde Impreme / Entremet

Kui siiamaani on iga kuu teema olnud midagi üsna lihtsat ja tavalist, siis nüüd ei saanud ma esimese hooga arugi, millega tegu peas olema (mis oleks eestikeelne vaste?). Aga eile, 26. jaanuaril, päev enne esitamise tähtaega võtsin ennast ikkagi kokku ja tegin asja ära. Tähtajad on ühed suurepärased asjad küll, ilma nendeta ei saaks ma vist midagi kunagi tehtud ;) Pealegi, selliste ülesannete pärast ma ju üldse DB-ga liitusingi.

Tegelikult ei olnud midagi kaelamurdvat, kuigi mu muster joconde peal jätab küll soovida ja ausalt öeldes päris kõvasti soovida ;) Aga lähme retsepti juurde.

Biscuit Joconde Impreme / Entremet Biscuit Joconde Impreme / Entremet

Kõigepealt tegin mustrilise joconde jaoks segu, millega mustri joonistama pidin. Kõige lihtsam variant värvimiseks oli kakao. Vaja läks (tegin pool kogust ja ikka jäi järgi ;)):
  • 100 g võid
  • 100 g tuhksuhkrut
  • 100 g munavalgeid (3 suurt muna umbes)
  • 85 g jahu (sh 1 sl maisitärklist)
  • 30 g kakaod
Kõigepealt vahustasin toasooja või suhkruga, lisasin munavalged ja siis omavahel segatud jahu ja kakao. Segasin ühtlaseks, täitsin sellega tordipritsi ja joonistasin ahjuplaadil küpsetuspaberile mustri (ideaalis võiks mustri teha silikonmatile). Mustri viisin koos plaadiga rõdule, oli sobiv ilm kaheksa miinuskraadiga, nii et sain oma kunstiteose ilusasti ära külmutada (sügavkülma poleks ahjuplaat nii ehk naa mahtunud ;)

Vahepeal tegin joconde taina. Selleks oli tarvis:
  • 85 g mandlijahu
  • 75 g tuhksuhkrut
  • 25 g jahu (sh 1 tl maisitärklist)
  • 3 muna
  • 3 munavalget (90g)
  • 2,5 tl suhkrut
  • 2 sl sulavõid
Jahvatasin mandlid. Vahustasin munavalged suhkruga kõvaks vahuks. Segasin omavahel saadud mandlijahu, jahu, maisitärklise, tuhksuhkru, seejärel kloppisin ükshaaval sisse munad. Kui segu oli ühtlane, lisasin umbes 1/3 munavalgevahust, mikserdasin läbi. Seejärel segasin ettevaatlikult sisse ülejäänud munavahu ning siis sulavõi.
Kui muster on ära külmunud, kata see joconde tainaga ning küpseta 250-kraadises ahjus umbes 15 minutit, joconde peab olema vetruv, kui sellele vajutada. Jahuta ning kummuta põhi siis tuhksuhkruga kaetud pinnale - muster peaks nüüd ilusti näha olema.

Biscuit Joconde Impreme / Entremet

Koogi kokkupanemiseks võtsin väikse, 20 cm diameetriga lahtikäiva koogivormi. Katsin servad küpsetuspaberiga. Lõikasin oma biskviitpõhjast sobivad ribad ning ääristasin nendega vormi servad, seejärel ka põhja, lõikasin välja vahepealse kihi. Piltidel oleks siinkohal kindlasti oluline illustratiivne väärtus, aga väljas oli selleks ajaks juba piisavalt pimedaks läinud, et korralikke pilte poleks enam nagunii saanud (keda huvitab, saab vaadata DB jaanuarikuu juhendit, link on üleval).

Täidiseks valmistasin midagi üsna tavapärast- vahukoore-kohupiimakreem, millest tuli 2 eri maitsega kihti:
  • 400 g kohupiima
  • 2 dl vahukoort
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • ühele kihile maasikamoosi
  • teisele kihile lahustuva kohvi pulbrit
Immutasin põhja ja servi kergelt amaretto-kohvi seguga ning valasin sisse esimese kihi (maasikas), panin selle peale ühe kihi biskviiti, valasin peale kohvimaitselise kreemi. Seejärel panin koogi külma järgmist päeva ootama.
Enne serveerimist võtsin koogi vormist välja, kaunistasin purustatud kakaotuumadega ning füüsalitega.

Biscuit Joconde Impreme / Entremet

In English
The January 2011 Daring Bakers’ challenge was hosted by Astheroshe of the blog accro. She chose to challenge everyone to make a Biscuit Joconde Imprime to wrap around an Entremets dessert.

Eww... A what?!
A joconde imprime (French Baking term) is a decorative design baked into a light sponge cake providing an elegant finish to desserts/torts/entremets/ formed in ring molds. A joconde batter is used because it bakes into a moist, flexible cake.
Entremets (French baking term)- an ornate dessert with many different layers of cake and pastry creams in a mold, usually served cold.
Oh wonderful deadlines, what would I do without them? :) I baked the joconde and assembled the entremet yesterday, when I finally realised the reveal date is tomorrow. This definitely looked more difficult than it was ;) I used coffee and strawberry flavoured fillings, made of curd cheese and whipped cream. I liked the challenge, even if my joconde pattern didn't turn out too pretty, the cake itself definitely tastes good.

Biscuit Joconde Impreme / Entremet

5 kommentaari:

  1. Väga huvitav ülesanne ja ülimalt elegantne tort. Päris suur nikerdamine. Ning taaskord imeilusad ja kutsuvad pildid! Super!

    VastaKustuta
  2. WOW lovely looking entremet I'm so glad that you could do it on the second last day LOL LOL I love the different layers you got into the dessert lovely work on this challenge. Great photos as well.

    Cheers from Audax in Sydney Australia.

    VastaKustuta
  3. Beautiful job! Wish mine would have turned out this well.

    VastaKustuta
  4. What beautiful cake! It looks really delicious. Great job.

    Cheers,

    Rosa

    VastaKustuta
  5. Download aplikasi ayam bangkok aduan di situs Agen Judi Online Bolavita

    VastaKustuta