Lehed

Mustametsa ehk Schwarzwaldi tort

teisipäev, 11. jaanuar 2011

Ma olen nüüd viimast nädalat Haapsalus praktikal. Kui eile tegi seda õudsat libedust paremaks vähemalt ülimalt kevadine tunne, mis väljas oli, siis täna on lihtsalt vastikult libe ning nagu lehm libedal jääl tööle ja tagasi ukerdamine ei tee olukorda just paremaks. Õnneks saab alati mõelda, mis kooki teha, kui lõpuks koju saab... ;)

Mustametsa tort / Black Forest Cake

Ingliskeeles Black Forest Cake, saksa keeles Schwarzwälder Kirschtorte, eesti keeles Mustametsa tort ? Miskipärast meenutab see mulle laulu Tihemetsa Tiinast (kas sa brigadir Priitu tead?!), aga see on ilmselt minu enda kiiks :D Tõsisemalt rääkides on kook originaalis pärit saksamaalt ja otsetõlkes tähendabki Mustametsa kirsitorti. Kusjuures tegelikult ei ole nimi otseselt seotud vastava piirkonnaga Saksamaal, vaid sealt regioonist pärit kirsilikööriga, mida tuntakse nime all Schwarzwälder Kirsch(wasser).

Koogi nimesaamise lugusid on veel ja veel: üks lugu väidab, et kook on oma nime saanud selle järgi, kuidas naised end Mustametsas riietasid - kleit oli must nagu šokolaadilaastud, pluus valge nagu vahukoor ja kübaral olid punased tutid, mis nägid välja nagu kirsid.

Ka autorite kohta on vastakaid arvamusi, leiutajateks peetakse nt Josef Kellerit (Cafe Schäfer, kust väidetavalt saab ainukesena originaalretsepti järgi tehtud kooki), mõnede allikate kohaselt aga hoopis Erwin Hildenbrandi. Olgu kuidas on, 1949. aastal hinnati Mustametsa tort Saksa kookide seast tuntuselt 13nda koha vääriliseks, sealt alates on ka koogi ülemaailmne tuntus kasvanud.

Mustametsa tort / Black Forest Cake

Originaalis koosneb kook neljast kihist šokolaadibiskviidist, mille vahel on kirschwasseriga maitsestatud vahukoor ja (kokteili)kirsid. Pealt on kook samuti vahukoorega kaetud ning kaunistatud šokolaadilaastude ja veel mõnede kirssidega. Järgnev retsept (Greedy Gourmand järgi) on seega üsna originaalikauge, isegi vahele käiva vahukoore segasin ma kohupiimaga, kuna ainult vahukoor mulle koogi vahel üldiselt väga ei meeldi. Tulemusega jäin igatahes rahule, peale maitse nägi ka kaunis välja, mis loodetavasti tuleb ka piltidelt välja :)

Põhi:
  • 130 g tumedat šokolaadi
  • 150 g võid
  • 180 g suhkrut
  • 6 muna
  • 55 g riivsaia
  • 200 g jahvatatud mandleid
Vahele (võib-olla ei kulu täielikult ära):
  • 400 g kohupiimapastat
  • 4 dl vahukoort
  • suhkrut, maitse järgi
  • 1 kirsikompoti kirsid, nõrutatult + vedelikku immutamiseks
Katteks:
  • 100 g piimašokolaadi
  • 30 g võid
Põhja jaoks sulata vesivannil šokolaad. (Soovi korral lisa ka paar supilusikatäit kirsilikööri.) Vahusta korralikult või suhkruga, lisa ükshaaval munad. Lisa sulašokolaad. Seejärel lisa riivsai ning jahvatatud mandlid. Sega korralikult läbi ning vala 24cm läbimõõduga lahtikäiva (võitatud või küpsetuspaberiga kaetud) vormi põhja. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45-50 minutit või kuni koogi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks. Eemalda vormist ja lase korralikult jahtuda.
Jahtunud koogipõhi lõika kaheks kettaks, mida immuta veidikese kirsikompotivedelikuga. Vahepeal valmista kohupiima-vahukoorekreem vahustades vahukoort ja kohupiimapastat ning maitsestades seda vastavalt oma magusaarmastusele suhkruga.

Mustametsa tort / Black Forest Cake

Pane alumine ketas serveerimisalusele, pane selle ümber rõngasvormi ääreosa. Kata umbes poolega kohupiimasegust, pane vahele suurem osa kirssidest, nii et terve pind oleks enam-vähem kaetud ning kata ülejäänud kohupiima-vahukoorekreemiga. Kata kreemikiht teise koogikettaga, patsuta kergelt kinni ning pane kook mitmeks tunniks kuni üleöö külmikusse.
Enne serveerimist kata sulašokolaadi ja ülejäänud kompotikirssidega.

Mustametsa tort / Black Forest Cake

14 kommentaari:

  1. Huvitaval kombel on see selline tort, mille nime kiputakse tõlkima. Black Forest`it on ju küllalt nähtud, aga kui ma ühes venekeelsel saidil nägin ikka torti "Tšornõi les", siis oli küll naljakas.

    Ja otse loomulikult kiidan ka mina imelisi pilte:).

    VastaKustuta
  2. Ma ausalt öeldes oleksin ka alguses hea meelega tõlkimata jätnud (äkki just selle Tihemetsa Tiina pärast), no ei kõla eesti keeles eriti hästi mu arust :P Aga noh, läks nagu läks :)

    VastaKustuta
  3. Väga isuäratav!

    VastaKustuta
  4. Ohoo. See kook läheb küll tegemisele esimesel võimalusel!

    VastaKustuta
  5. mustametsa tort=tihemetsa tiina, see seos on tõesti nakkav:D
    minu jaoks on see kook küll alati olnud klassikaline Schwarzwaldi tort, pole näinud mingit põhjust likööri nimetuse tõlkimiseks. Aga pildid on küll imeilusad ja ahvatlevad, hirmus tordiisu tui peale...:)

    VastaKustuta
  6. mmm... kindlasti proovin seda ka ise teha millalgi, pilt igatahes on nii ahvatlev, et sööks või ekraani ära :D

    VastaKustuta
  7. Pärast sauna tühja kõhuga ei ole see küll 1. pilt, mida vaadata soovitaks. Ülimalt isuäratav, imetlesin seda juba vana-aastaõhtul Flickris ja siiani.. mmm! :)

    VastaKustuta
  8. Jumalikult kaunid fotod..

    Annika

    VastaKustuta
  9. Katsetasin ka ära. Tervele perele maitses :). Põhi on eriti mõnus, mul oli raskusi enda taltsutamisega, et seda peale ahjust väljavõtmist mitte ära süüa :).

    VastaKustuta
  10. Väga väga hea kook !

    VastaKustuta
  11. Tehtud!
    Väga maitsev.

    VastaKustuta