Lehed

Daring Bakers: povitica

neljapäev, 27. oktoober 2011

Daring Bakeri väljakutsetega on viimasel ajal läinud nagu te kõik ise näinud olete :P Eelmise kuu väljakutseks olid croissantid, mida ma isegi tegin, aga postituseni ei jõudnudki. See kuu aga olen usinam ja postitan lausa õigel kuupäeval.

Oktoobrikuu väljakutseks oli povitica. Väljakutset võõrustas Jenni blogist The Gingered Whisk. Povitica on tüüpiline Ida-Euroopa pühadeks küpsetatav magus sai, mis on nii silmale ilus vaadata kui ka mõnus süüa. Oma siiru-viirulise läbilõike ja pehme pärmitainaga, mis on läbi põimitud magus-mahlase pähklitäidisega, on see tõeline maiuspala. Üsna töömahukas maiuspala küll, aga see siiski.

Povitica

Tüüpiliselt on täidiseks Kreeka pähklid, aga see on koht, kus võib fantaasial vabalt lennata lasta - katsetada võib näitaks õuna-kaneeli täidisega või toorjuustuga. Pähkline kerge kakao ja kaneeli nüansiga täidis sobis mulle väga hästi, nii et nii ta jäigi :)

Povitica
Povitica

Kahe pätsi jaoks läheb vaja:

Tainas:
  • 25 g värsket pärmi
  • 60 ml sooja vett
  • 240 ml piima
  • 85 g suhkrut
  • 1,5 tl soola
  • 2 suurt muna
  • 65 g võid, sulatatud
  • ~550 g jahu
Täidis:
  • 560 g Kreeka pähkleid, purustatud
  • 120 ml piima
  • 115 g võid
  • 1 suur muna
  • 0,5 tl vanilliekstrakti
  • 225 g suhkrut
  • 0,5 tl kakaod
  • 0,5 tl kaneeli
Määrimiseks:
  • 100 ml kanget kohvi
  • 2 tl suhkrut
  • 1 tl võid
Segasin omavahel vee ja piima ning soojendasin segu väikses potis kuni vedelik oli käesoe. Sulatasin vee-piimasegus pärmi, lisa suhkru ja soola ning segasin kuni suhkur oli sulanud. Kloppisin sisse munad, lisasin sulavõi. Hakkasin lisama jahu - kõigepealt pool, seejärel vähehaaval ülejäänu. Kui tainas moodustas juba enam-vähem palli (ei olnud liiga vedel), võtsin selle kausist välja ja jätkasin sõtkumist jahusel pinnal, ikka vajadusel jahu juurde pannes. Jahust olenevalt võib seda kuluda vähem või rohkem.
Kui tainas valmis ja enam käte külge ei jäänud, vormisin selle palliks ja lõikasin siis võrdselt pooleks. Üks tainatükk peaks kaaluma rohkem kui 500 grammi. Vormisin mõlemad tükid omakorda pallideks ja panin kerkima. Kergitamiseks meeldib mulle kasutada puhtaid (mitte sama kauss, kus tainast segasin) kergelt õlitatud kausse - panen tilga õli kausi põhja ja keerutan siis seal sees tainapalli. Niimoodi tuleb tainas pärast kerkimist suurepäraselt kausist välja ja ei ole vaja kausi küljest midagi rohkem kraapida ;)
Siis jätsin taina 1,5-2 tunniks rätiku alla kerkima, seni käisin poes ja tõin pähkleid.

Kreeka pähkli täidis / Walnut filling

Täidise jaoks purusta kõigepealt pähklid. Mina tegin seda lihahaamri abiga läbi kilekoti. Kes soovib peenemat pähklipuru, soovitan kasutada köögikombaini. Panin piima väiksesse potti, kohe sinna juurde lisasin või ja panin segu tulele, kuni piim keema läks - selleks ajaks on ka või otseloomulikult sulanud :) Vahepeal lisasin pähklitele pool lusikatäit kakaod ja teist sama palju kaneeli, ja muidugi ka suhkru. Kui piim valmis, valasin selle pähklitele peale ja segasin, kuni suhkur ära sulas. Siis kloppisin sisse ühe muna ja viisin segu rõdule jahtuma.

Nüüd tuli huvitavam osa. Kõigepealt katsin laua puhta linaga, mille mustaks saamisest väga kahju poleks. Tegelikult oleksin ma selle lina pidanud võtma juba siis, kui ma kunagi struudlit tegin ;) Igatahes - lina puistasin kergelt jahuga üle ja võiski alata.

Kerkinud tainas / The dough has risen nicely

Kui mõlemad tainaportsud olid julgelt kahekordseks kerkinud, võtsin neist ühe. Kummutasin lauale (seesama linaga kaetud laud ikka). Vormisin ühtlaseks palliks, siis väikese ristküliku kujuliseks. Edasi toimus töö tainarulliga, mille eesmärk oli ristkülik u 30x25 cm suuruseks venitada. Järgmisena koostöös rulli ja kätega venitasin tainast aina suuremaks. Eesmärgiks peaks olema nii õhuke tainakiht, et läbi selle näeks aluslina tooni või mustrit. Samas on oluline kogu aeg kindel olla, et tainas ikka lina küljest kenasti lahti tuleb - minul sellega probleeme ei olnud, sellepärast mõtlesingi, et oleksin ka selle ammuse struudliteo ajal juba lina kasutusse võtma pidanud.

Tainas ootab tegelemist / The dough waiting to be rolled out Rullitud tainas / Rolled out dough
Taina venitamine / Stretching of the dough Venitatud tainas / Stretched out dough

Kui tainas oli peaaegu laua suuruseks venitatud, siis sai jätkata täidise peale kandmisega. Siinkohal peaks mainima, et pole vaja tainast ilusaks ristkülikuks venitada, las see tuleb nagu tuleb ;) Üsna ebamäärase kujuga st.

Täidisega katmine / Covering the dough with the filling

Määrisin umbes pool täidisest tainale. See oli nüüd see koht, kui hakkas määrama pähklitükkide suurus - nimelt suuremate tükkidega täidisega on tainast raskem ühtlaselt katta. Siis rullisin taina pikemast otsast kokku ja panin võitatud keeksivormi kerkima. Rulli peaks vormi panema U tähe kujuliselt, nii et mõlemad U otsad on veel sisse keeratud - see tagab tüüpilise struktuuri, kui saia lõpuks lõikama hakata.

Valmis rullitud / Rolled up in a rope Rull vormis / Rolled up and in the loaf pan

Siis tuli täpselt sama asja teha ka teise osa tainaga. Siis panin mõlemad 15 minutiks kergelt soojendatud ahju kerkima, lihtsalt toas oleks sellega lihtsalt palju rohkem aega läinud. Enne ahju panemist määrisin saiu kange kohvi, suhkru ja või seguga.

Kohviseguga määritud / Brushed with coffee mixture

Saiu peaks küpsetama 15 minutit 180 kraadi juures ning seejärel alandama kuumust 150 kraadini ja küpsetama veel 45 minutit. Pärast küpsetamist oleks hea lasta saiadel pool tunnikest restil jahtuda.

Povitica
Povitica

Söömiseks lõika sai sakilise noaga viiludeks. Hõlpsamaks lõikamiseks soovitatakse keerata sai teisipidi - pealmine pool allapoole. Kõige maitsvam on muidugi veel ahjusoojana, aga ka järgmisel päeval kas röstituna või ilma, peale võib veel määrida õhukese kihi võid.

Povitica järgmisel päeval röstituna / Povitica on the next day, toasted

2 kommentaari:

  1. olen ka sarnast asja teinud kuid lihtsalt kaneeli ja suhkru seguga.
    oli küll hea. Ma vist kasutasin isegi leivaküpsetusmasina abi ,kui õigesti mäletan

    VastaKustuta
  2. Tõsi, idee pole midagi ennenägematut :) Olen isegi teinud näiteks šokolaadi-babkat, mille põhimõte on ju tegelikult sama.
    Postitust kirjutades tegin tegelikult ka väikse google otsingu ja pärast mõndade piltide (nt http://bit.ly/vAl8OZ) nägemist tahaks kohe seda povitica-üritust korrata - noh, et rulliks taina veel õhemaks ja paneks rohkem täidist ;)

    VastaKustuta