Lehed

Vormileivatort

kolmapäev, 22. veebruar 2012

Kui tavaliselt teeme võileivatorte ikka leiva- või saiaviile üksteise kõrvale ja peale ladudes, siis vahva tulemuse saab lõigates vormileiva viiludeks lapiti. Nii säilib vahvalt leiva õige väljanägemine, samas sisu poolest erinevust ei ole. Kokkupanemise poole pealt on võibolla veidi lihtsam, kuna pole niivõrd palju ladumist :)

Vormileivatort

Selline tort sobib hästi läheneva Eesti Vabariigi aastapäeva lauale, eriti hästi just enda tehtud rukkileivaga nagu ka pildil olev eksemplar. Kui leivategu siiski liiga keeruline tundub, sobivad hästi ka poes müüdavad (nt Paadi vormileib).

Vormileivatort

Kui tordi laualepanekuga on kiire (või ka kui ei ole :), võiks leivaviile marineeritud kurkidest järele jäänud vedelikuga veidi immutada, nii jääb lõpp-tulemus mahlasem.

Vaja läheb:
  • rukki-vormileib
  • purk majoneesi (Salvesti provansaal)
  • punt rohelist sibulat
  • 2 keedumuna
  • 200 g suitsuinki
  • 2 marineeritud kurki (või hapukurki)
  • soovi korral natuke kurgivedelikku immutamiseks
Lõika vormileib lapiti viiludeks. Haki kõik täidise koostisosad ja sega majoneesiga. Vajadusel maitsesta. Sobiva suurusega vormi olemasolul (enda küpsetatud leiva puhul pole sellega kindlasti probleemi) vooderda see esiteks toidukilega. (Vormi puudumisel saab ka ilma.) Aseta alumine viil leiba vormi põhja, immuta lusika abil hästi kegelt kurgivedelikuga. Kata singi-majoneesitäidisega. Aseta peale uus immutatud leivaviil, siis täidis ja nii kuni leib otsa saab. Kõige pealmiseks kihiks jääb leib. Kata leib pealt toidukilega ja pane jahedasse vähemalt neljaks tunniks kuni üleöö maitsestuma. Serveerimiseks tõsta leivatort kile abil vormist välja, haruta lahti, tõsta taldrikule ja lõika viiludeks.

Vormileivatort

5 kommentaari:

  1. Väga vahva idee ja ilus oma lihtsuses! Aitäh kaasalöömise eest, Dagris!

    VastaKustuta
  2. Mulle ka sümpatiseerib see tort just oma lihtsuses.

    VastaKustuta
  3. Mulle meenutab see lapsepõlve. Ema tegi nn võileivatordid ja pärast lõikas viiludeks, mida kutsusime kihiliseteks võileibadeks. Selle nimega vist on isegi need S. Masso Võileivaraamatu retseptides. Nii hea näha, et taas on üks vana asi tagasi jõudmas :)

    VastaKustuta
  4. pildi vaatamisest tunnen vàrske rukkileiva lohna ..... imeilus ! siiani lemmik soolane mis voistlusel on!

    VastaKustuta
  5. Ei saa mainimata jätta, et on suurepärane idee teha võileivatort leiva kujuga :) Läheb järgiahvimisele ;) Tänan hea mõtte eest!

    Liisi

    VastaKustuta