Lehed

Baci di Dama küpsised

esmaspäev, 17. detsember 2012

Kas teate, kui tore on pakke saada? No ikka päris-päris tore. Kui juba tuleb sõnum, mis algab "Teile on....", siis hakkab süda kiiremini lööma. Nii tore! Praeguseks olen saanud juba kahel küpsisepakikesel järel käia, aga praegu, kui ma seda postitust kirjutan ei ole veel ka 17. detsember, nii et üks rõõmustav sõnum peaks veel mu poole teel olema :) Paratamatult paneb mõtlema, et tahaks ka ilma sellise aktsioonita vahepeal pakke  saada ja saata - sest ka saatmine ise on omamoodi mõnus tegemine.

Küpsisevahetus 2012
Küpsisevahetus 2012


Kõik algab küpsiste välja valimisest, mis juba iseenesest on äärmiselt keeruline protsess. Sest et selliseks puhuks tahaks ikka mingeid eriti häid küpsiseid teha. Ja mitte ainult häid, midagi põnevat, midagi mitte tavalist, midagi teistsugust. Ja selle kõige juures on veel loomulikult vaja, et nad hästi transporti taluksid :) Minul jäid seekord sõelale neiumusid - daami suudlused - Baci di Dama küpsised. Silma jäid need David Lebovitzi blogist. Ma polnud neid nimelt varem söönud, veel vähem teinud. Esmakordsel tutvumisel tundusid natuke nagu teistsugused, nii et ei osanud õieti ei seisu- ega istekohta võtta. Samas niivõrd kerged, õhulised ja muredad... Suussulavad! Mmm!

Küpsisevahetus 2012
Küpsisevahetus 2012
Küpsisevahetus 2012

Baci di Dama ehk daami suudluse küpsised on pärit Itaaliast, Piedmont'i piirkonnast. Mõndade andmete järgi   on küpsiste sünniaastaks 1893, ja -kohaks Tortona Pasticceria Zanotti. Kaks ümarat küpsist, mis on ühendatud tilga tumeda šokolaadiga moodustavad hõrgu suutäie. 

2 plaaditäie küpsiste jaoks on vaja:
  • 200 g jahvatatud mandleid / sarapuupähkleid
  • 200 g riisijahu
  • 140 g võid, toasoojalt
  • 140 g suhkrut
  •  näpuotsatäis soola
Vahele:
  • 100 g tumedat šokolaadi
Sega omavahel jahvatatud mandlid/pähklid, riisijahu, suhkur ja sool. Lisa kuubikuteks lõigatud toasoe või ja töötle tainas ühtlaseks massiks. Vormi tainast piklikud "vorstikesed", mässi toidukilesse ja pane 15 minutiks sügavkülma või paariks tunniks külmikusse. Võta jahutatud tainas osade kaupa välja, lõika tükkideks (ideaalis umbes 5 g igaüks) ja vormi käte vahel pisikesed pallid. Küpseta 160-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni küpsised on pealt kuldsed. Lase jahtuda.

Küpsisevahetus 2012 Küpsisevahetus 2012 Küpsisevahetus 2012 Küpsisevahetus 2012 Küpsisevahetus 2012 Küpsisevahetus 2012

Sulata šokolaad veevannil. Pane natuke sulašokolaadi ühele küpsisele ja suru see teisega kokku, pane restile tahkuma.

Küpsisevahetus 2012
Küpsisevahetus 2012

4 kommentaari:

  1. Viimane pilt on väga kaunis ja pidulik :)

    VastaKustuta
  2. Aitäh! hästi maitsvad küpsised! nii muredad ja pähklised. Arvan,et polegi varem midagi riisijahuga tehtut söönud.

    VastaKustuta
  3. Kas riisijahu oleks võimalik mõne muu jahuga asendada?
    Pole kunagi riisijahust midagi söönud, ei oska ettegi kujuta mis effekti see annab.

    VastaKustuta
  4. Riisijahu võib asendada ka tavapärase nisujahuga :) Rääkides, mis efekti riisijahu annab, siis hr Lebovitz kirjutab oma blogis järgmist: "However rice flour gives the cookies a delightful crispness and I think when you taste these, you’ll find yourself stocking rice flour in your pantry."

    VastaKustuta