Lehed

Vastlakuklid

esmaspäev, 27. veebruar 2017

Homme on vastlapäev. Umbes nädal aega tagasi tuli minul juba vastupandamatu isu vastlakuklit süüa. Ise tegemiseks polnud aga paraku jaksu ja seega tuligi leppida kellegi teise tehtuga. Päris poeriiulilt küll minu käsi ei tõuse kukleid korvi panema, kuna tavaliselt on nendes kuklites saia ja vahukoore suhe viisakalt öeldes väga ebavõrdne. Seega olidki valikus  a) oodata õiget päeva (Tartus mõnes kohas, kust võiks ausat kuklit saada, tunduski olevat selline poliitika, et kukleid on menüüs ainult õigel päeval), b) teha natuke allahindlust kvaliteedis (mitmete kohvikute valikus on vastlakuklid siiski juba üsna varakult olemas) või siis c) teha ise. Kahtesid kukleid ma igatahes maitsta sain, aga ütleme nii, et homme teen oma kuklid igatahes ise!

IMGP3367


Antud retsept on varasemalt ilmunud ka ajakirjas Maakodu. Sellest kogusest saab 25 kuklit.
  • 250 g piima 
  • 150 + 150 g nisujahu 
  • 25 g presspärmi 
  • 75 g suhkrut 
  • 0,5 tl soola 
  • 1 tl kardemoni 
  • 100 g võid, toasooja 
  • tumedate kuklite jaoks 30 g kakaod 
Soojenda piim, nii et see oleks käesoe. Sulata sisse pärm, siis lisa 150 g jahu. Klopi, kuni saad ühtlase (üsna vedela taina). Kata kauss rätikuga ja jäta 20-30 minutiks sooja kohta seisma.

IMGP3263


Kui tainas mullitab ja on kerkinud, lisa suhkur, sool, kardemon ja ülejäänud jahu. Sõtku tainast kuni see on ühtlane ja lööb käte ja kausi küljest lahti. Kui tainas on liiga vedel, lisa vahepeal veel jahu. Lisa toasooja või tükid, sõtku veel 5-8 minutit. Tumedate kuklite jaoks lisa nüüd kakao ja töötle tainas ühtlaseks. Valmis tainas on elastne ja hästi töödeldav, tulles hästi käte küljest lahti.

Tainas ei tohi olla liiga vedel ega ka liiga kõva. Kui esimesel juhul tulevad kuklid madalad, siis teisel juhul ei jõua tainas samuti kerkida ja kuklid on väiksed ja kõvad. Tainas võiks pigem olla pehmem kui kõvem - seetõttu ärge kunagi lisage kogu jahukogust korraga. Jahud on erinevad, hinnake taina paksust ja alles siis lisage (ülejäänud) jahu.

Jaga tainas 25 osaks ja vormi neist ümmargused kuklid. Kavalam on teha kuklid pigem väiksemad kui suuremad, nii saab suurema tõenäosusega kenad kohevad kuklid, mitte lapikud pätsikesed. Lisaks on väiksemaid kukleid muidugi mugavam süüa ka ;)

Aseta kuklit piisavate vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele, määri lahtiklopitud munaga ja jäta 1,5-2 tunniks kerkima. Kuklid võiksid olla umbes kahekordseks kerkinud. Pärmitaina küpsetised tahavad kerkimiseks sooja ja niisket tuuletõmbuseta keskkonda. Hästi sobib näiteks ahi, mida on natuke soojendatud ja kuhu on lisaks asetatud ka veenõu, või näiteks põrandaküttega ruum.

IMGP3344

Küpseta kukleid 220-kraadises ahjus 8-10 minutit. Ahjust välja võetud kuklitele laota peale niiske rätik, siis jäävad need pehmemad.

IMGP3560

Täidised:

Kuklist teeb õige vastlakukli kindlasti vahukoor. Traditsioonilise suhkruga vahustatud koore võib vahelduse mõttes asendada ka šokolaadi-vahukoorega või vaarika-vahukoorega (sel juhul sega lihtsalt vahukoor natukese vaarikamoosiga). Kreemi võib kuklite vahele panna lusikaga või kasutada selleks pritskotti. Igatahes on parem, eriti just suurte kuklite puhul, kui saia sisse süvend uuristada. Vähem saia ja rohkem täidist garanteerib maitsva ja mahlase kukli. Süvendi sisse saab muidugi lisada ka meelepärast moosi või martsipani.

IMGP3376


Šokolaadi-vahukoor
  • 200 ml vahukoort 
  • 1 sl suhkrut 
  • 50 g tumedat šokolaadi 
Sulatage vesivannil šokolaad. Vahustage külm vahukoor suhkruga kohevaks. Segage u 1/3 vahukoorest sulašokolaadiga, siis lisage ülejäänud vahukoor ja segage õrnalt läbi.

IMGP3544

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar