Lehed

Tomatisupp

neljapäev, 26. november 2009

Kui ilmad on juba kergelt öeldes vastikuks läinud ja (mul) toas enam praktiliselt valgeks ei lähegi, siis on õige aeg suppi teha - ilusat punast tomatisuppi. Tegu on minu juba pikaajalise lemmikuga, see tähendab, et olen seda juba korduvalt ja korduvalt valmistanud ja peaks varsti jälle tegema, tomatikonserv on juba ootamas.
Selliste toitudega aga läheb pahatihti nii, et koguste jälgimisega enam keegi väga ei tegele, aga pole ka vaja, sest supp on kogu aeg maitsev välja kukkunud, mis sellest, et sisse lähevad iga kord just täpselt need asjad, mida parasjagu kodus leida on: lihakraamist näiteks kas kanafilletükid, (suitsu)vorst või hakkliha, lisada võib türgi ube, eriti tummise supi saab, kui lisada makarone. Vähema puljongiga saab maitsva pajaroa. Varieerimisvõimalusi seega jätkub!

Põhiretsept:
  • 1 konserv purustatud tomateid (400g)
  • u 3 dl kanapuljongit (sobib ka mõni muu)
  • lihakraami - kanafileed, hakkliha, vorsti
  • 1 suur sibul
  • 2-3 küüslauguküünt
  • õli
  • soola-pipart
  • kuivatatud basiilikut ja punet
  • riivjuustu
  • lisaks nt noori türgi ube, peotäis-paar makarone
Haki sibul, riivi küüslauk ja kuumuta neid poti põhjas natukeses õlis koos kana või hakklihaga (vorstitükid võid lisada hiljem). Lisa tomatikonserv ja mõne aja pärast ka puljong. Olenevalt sellest, kui paksu suppi soovid, lisa keemise käigus vajadusel veel puljongit. Maitsesta soola-pipra ning basiiliku ja punega. Kui soovid, oleks nüüd õige aeg lisada ka makaronid. Keeda madalal kuumusel kaane all kuni 30 minutit. Enne sööma hakkamist lisa supile riivjuustu, riputa kas ainult peale kaunistuseks või sulata lausa suppi sisse - olenevalt, kui juustust suppi soovid.

Kardemonised õunamuffinid, krõbeda kattega

esmaspäev, 23. november 2009

Lõpuks ka üks õunakook sellest aastast - no peaaegu, tegu hoopis on mõnusalt kardemoniste õunamuffinitega, mille valmistamine on üsna lihtne. Samas teeb neid veidi huvitavamaks peale käiv krõbedam kate. Kes soovib, võib vabalt kardemoni hoopis kaneeliga asendada...

  • 3 dl jahu
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 t kardemoni
  • näpuotsatäis soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 muna
  • 0,5 dl õli
  • 2 dl piima
  • õhukesi õunaviile (2-3 kooritud õuna)
Kate:
  • 40 g võid
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 1 tl vanillisuhkrut
Taina jaoks sega kõigepealt ühes suures kausis kuivained - jahu, suhkrud, sool, küpsetuspulber ja kardemon (soovi korral võid kardemoni asendada kaneeliga). Teises, väiksemas kausis sega omavahel piim ja õli, klopi sisse muna. Vala vedel segu kuivainetele ja sega hoolikalt segi.
Katte jaoks vahusta või suhkruga, lisa muna ja vanillisuhkur ja sega ühtlaseks.
Täida muffinivormi avad kõige rohkem kolmveerandi ulatuses tainaga, lao peale õunaviilud ja küpseta 10 minutit u 180 kraadi juures. Seejärel lisa kõigile koogikestele veidi katet ning küpseta veel 20 minutit.

Pirni-šokolaadikook

kolmapäev, 4. november 2009

Praegused küpsetised on tehtud "viimastest asjadest" - eelmine tort viimastest jõhvikatest (turult on siiski veel saada! panin neid veel viimasel hetkel endale vesihoidisesse, et talvel hea võtta oleks), see aga viimastest pirnidest, mida hea õnne korral ka veel eelmisel nädalal turult leida võis. Kui kodumaiseid pirne enam saada pole, siis väljamaised käravad kah :)


Ma ei teagi, kuidas ma varem pirnidest kuidagi nagu mööda olen vaadanud (võib-olla varasemad mitte nii maitsvad kogemused? ;), aga see pirni ja šokolaadi kooslus on küll lausa võrratu. Lisaks veel veidi vahukoort või jäätist.. Mmm... Ausalt öeldes hakkas mulle selline kooslus niivõrd maitsema, et tulevikus on veel üht pirni ja šokolaadi kaasavat retsepti oodata.

Põhi:
  • 1,5 dl jahu
  • 50 g suhkrut
  • 1 dl kakaod
  • soola
  • 50 g võid
  • 3 sl hapukoort
Täidis:
  • 50 g võid
  • 100 g (piima- või tumedat) šokolaadi
  • 250 g hapukoort
  • 2,5 dl jahu
  • 3 muna
  • 5 sl suhkrut
  • 3 sl kakaod
  • pirne
Põhja jaoks sega omavahel jahu, kakao, suhkur ja näpuotsatäis soola. Näpi sisse külm või, lisa hapukoor ja sega ühtlaseks tainaks. Kata tainaga võiga määritud koogivormi põhi ja servad (väiksemate koogikeste jaoks kasuta nt muffinivormi) ning pane vorm külmkappi ootama, kuniks täidis valmis saab.
Täidise jaoks koori ja lõika õhukesteks viiludeks kõigepealt pirnid, seejärel sulata veevannil šokolaad, sulata šokolaadi sisse ka või. Vahusta munad korralikult suhkruga, sõelu sisse omavahel segatud jahu ja kakao, lisa hapukoor ja šokolaadisegu.
Vala täidis juba valmis põhjale ning kata kook pealt (ringjalt) pirniviiludega. Küpseta umbes 30-40 minutit 180-kraadises ahjus.