Lehed

Šokolaadi-mandliküpsised

teisipäev, 25. mai 2010

Lõpuks siis need emadepäeva postituses lubatud küpsised. Vaatasin, et tegelikult pole mul blogis üldsegi mitte palju küpsiseretsepte... Mis arvate, kas võiks-peaks rohkem olema? :)
Tegelikult olen ma suur küpsisesõber - nagu kõige magusa. Seda näeb muidugi ka, kui vaadata paremal koogid-tordid sildi alla ;) Julgen arvata, et asi on puhtalt minu laiskuses: ühte kooki on lihtsam teha, kui palju küpsiseid, mis teadupärast vajavad igaüks eraldi käsitlemist. Samas maitsvate küpsiste söömises olen ma küll kõva käsi :D
Need küspsised valmistas mu õde, retsept väikeste modifikatsioonidega Šokolaadiraamatust.

  • 200 g võid
  • 1/2 dl suhkrut
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 1 muna
  • 4 dl jahu
  • 3 sl kakopulbrit
  • 1/2 tl soola
  • 1 tl küsetuspulbrit
  • 70 g mandleid
  • 150 g valget šokolaadi
Vahusta või ja suhkur ning lisa muna. Sega omavahel jahu, kakaopulber, sool ja küpsetuspulber. Sõelu jahusegu võivahu hulka. Tükelda šokolaad ja haki mandlid. Lisa šokolaadi- ja mandlitükid tainale ja sega läbi. Mätsi kätega pallikesed, aseta piisavalt suurte vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta kätega kergelt lamedaks. Küpseta 160kraadi juures 10-12 minutit. Küpsised peavad jääma seest veidi niiskeks ja pehmeks. Lase küpsetusplaadil vähemalt 5 minutit jahtuda.

Pitsamaitselised muffinid naadiga

laupäev, 15. mai 2010

Olen endiselt kevadisel umbrohulainel. Selle retsepti näol on tegemist väikese edasiarendusega eelmisel aastal proovitud retseptist. Kukkusid küll välja rohkem pitsa- kui naadimaitselised, aga see polegi oluline. Väga maitsvad igatahes ja meeldivad ka 'lihasemate' toitude austajatele :)

  • suur peotäis naati
  • 2 muna
  • 1 sl suhkrut
  • 2 dl jahu
  • 1,5 dl kaerakliisid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl soola
  • 125 g hapukoort
  • 100 g riivitud juustu
  • 75 g sulatatud võid
  • u pool purki purustatud konservtomateid (hindavalt umbes 5-6 tl ehk)
  • 150-200 g hakkliha (kergelt praetud ja soola-pipraga maitsestatud)
Kalla naadilehtedele keev vesi, lase mõned minutid seista ning siis nõruta ja haki lehed peeneks.
Vahusta munad kergelt suhkruga, lisa kergelt läbi praetud hakkliha, sulatatud või, omavahel segatud kuivained koos soola ja küpsetuspulbriga, siis hapukoor, riivjuust ja hakitud naat. Sega tainas läbi, tõsta muffinivormidesse ja küpseta 200kraadi juures umbes 15-20 minutit.

Emadepäevast

kolmapäev, 12. mai 2010

Näitan ka veidi meie hommikusöögilauda nüüdseks juba möödunud pühapäevast. Minu poolt olid need maitsvad šokolaadikoogikesed, õde tegi aga küpsiseid, mille retsept peagi ka siia jõuab :)

Rabarbri-mooni toorjuustukook

esmaspäev, 10. mai 2010

Rabarber on paljude jaoks üks tüüpilisemaid kevadekuulutajaid. Esimeste rabarbrite ajaks haigutab sügavkülmas juba eelmise suve marjade koha peal küllalt suur vaba ruum. Ja kui ei haiguta, siis oleks päramine aeg marjavarusid tühendama hakata, sest tegelikult polegi uued marjad enam teab-mis kaugel - aeg lendab. Või kui ei lenda, siis läheb märkamatult kiiresti küll kohati.
Minu selle aasta esimesed rabarbrid tulid maalt, aga praegu tundub, et peab vist turule uue satsi järele minema. Kõige ilusam ja suurem eksemplar toodi mulle lausa lehega, kas pole armas?

Kuna mul oli tegelikult plaanis teha toorjuustukooki, siis erinevate asjaolude (näiteks see, et olen võtnud sihiks teha üks kook nädalas...) tõttu jõudsin kompromissini ja keetsin oma esimestest rabarbritest moosi - selleks et Tuuli selle koogi ainetel üks rabarbriga toorjuustukook teha. Igatahes pole mina ainuke, kes Tuuli retseptist innustust sai, sest paar päeva pärast seda, kui ma oma koogi tegin, ilmus ka Perenaine.ee-sse saranane retsept.


Siin siis ka minu moonitäpiline kook, kerge hapuka rabarbrimekiga. Serveerisin seda maasikakastmega, milleks oli eelmisel suvel sügavkülmutatud maasikatoormoos. Kahjuks kasutasin oma uut ja suurt (28 cm) vormi, seega minu kook tuli veidi madalam, kui ma tahtnud oleksin. Ärge teised seda viga tehke, saate ilusa kõrge koogi :)



Põhi:
  • 165 g šokolaadiküpsiseid
  • 50 g võid
Täidis:
  • 450 g toorjuustu
  • 250 g hapukoort
  • 3 dl rabarbrimoosi (400-500 g rabarbreid + 1,5 dl suhkrut + 1 tl ingverit)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 3 muna
  • 3 sl tärklist
  • 5 sl mooniseemneid
Kate (soovi korral):
  • 100-150 g valget šokolaadi
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga kaetud (24 cm) vormi põhja.
Vahusta toasoe toorjuust, lisa hapukoor, vanillisuhkur. Lisa ühekaupa munad. Sega sisse rabarbrimoos, mooniseemned ja tärklis. Vala täidis põhjale ja küpseta umbes 160-kraadises ahjus tund aega. Kook peaks ahju välja lülitades olema veel kergelt võdisev, mu antud kraade ja aegu ei peaks väga täpselt võtma, sest esiteks on iga ahi veidi erinev ja teiseks andis mu ahjutermomeeter otsad ja näitab nüüd permanentselt 200-kraadist kuuma:

Lase koogil esmalt avatud uksega ahjus jahtuda, hiljem aga tõsta külmikusse. Soovi korral kata pealt sulašokolaadiga.

Kiire kohvikreem

neljapäev, 6. mai 2010

Üks kiire ja lihtne magustoit, mis samas näeb kena välja ja maitseb imehästi. Vaja läheb minimaalselt koostisaineid, nii et maitsva maiuse saab ka siis kokku segada, kui selleks spetsiaalselt valmistunud ei ole.

  • 400 g kohupiima
  • 1 dl vahukoort
  • 3 sl lahustuva kohvi pulbrit (kasutasin 3in1 pulbrit)
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • suhkrut (olenevalt kui magusat maiust tahad)
  • küpsiseid (2-4 tk, kasutasin digestiivküpsiseid)
Maitsesta kohupiim oma maitse järgi suhkrga, lisa vanillisuhkur ja kohvipulber. Lisa vahukoor ja aja kõik miksriga vahtu. Pane magustoidukaussi vaheldumisi küpsisepuru ja kreemi, kuni nõu täis saab. Pealt kaunista kas küpsisepuru, paari marja või natukese riivitud šokolaadiga.