Võib vist öelda, et Küpsisevahetus on selleks aastaks peaaegu läbi saanud. Täna oli see päev, mil kõik pidid oma küpsised juba kätte saama ning samas postitama oma blogisse enda tehtud ja laiali saadetud küpsiste retsepti ja soovitatavalt ka pildi.
Minu küpsisepakid hakkasid saabuma juba eelmise nädala keskel ja viimasel pakil käisin järel täna. Vahva oli ikka küll saada sõnumit, et pakk on kohal. Kuna ma muidu väga palju pakke ei saa, siis polnud suuremat mõistatamist paki oodatava sisu üle - ikka küpsised, mis muud :-)
Ise saatsin aga pakid
Kärdile,
Marisele ja
Marjule. Ma loodan, et nad kõik on oma pakid ilusti kätte saanud ja küpsised olid seal sees ka hästi säilinud. Oma saadud pakkidega jäin ma küll väga rahule :-)
Kuuldavasti pole mõned küpsisevahetajad veel kõiki oma pakke kätte saanud ja ma südamest loodan, et asi on lihtsalt hullumajas, mis toimub praegusel ajal postiasutustes. Käisin ise oma ühel teisel pakil postkontoris lausa kaks korda järel, sest esimesel korral oli ruum paksult rahvast täis ja mul polnud parasjagu nii palju aega oodata ka, täna sain oma paki siiski kenasti kätte ja kõik oli suurepärases konditsioonis (aitäh, Kairi!)
Rääkides nüüd minu tehtud küpsistest, siis lõpuks saatsin teele mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised. Kuigi ma tegin kuu aja jooksul päris mitmeid maitsvaid küpsiseid, siis sel korral, kui neid oli vaja saatma hakata, juhtus küpsistega muidugi igasugu äpardusi :P Ka pakkimismooduse mõtlesin viimasel hetkel ümber ja kuigi mul olid kenad karbid juba valmis ostetud, otsustasin viimasel hetkel tsellofaankottide ja postikarpide kasuks, et küpsistel oleks vähem loksumisruumi. Seda, kas see moodus ka ennast õigustas, saavad rääkida juba need, kes minult küpsiseid said.
Mandlite ja sarapuupähklitega rugelach-küpsised
- 170 g võid
- 175 g toorjuustu
- 260 g jahu
- valget suhkrut, maitse järgi
- 3/4 tl soola
Täidiseks
- mandleid ja sarapuupähkleid, hakitult
- 1 kuhjaga tl kaneeli
- pruuni suhkrut, maitse järgi
Vahusta või toorjuustu ja suhkruga. Lisa jahu ja sool, sega ühtlaseks. Jaga tainas väiksemateks osadeks (nt 5 osaks), mässi kilesse ja pane kas umbes 20 minutiks sügavkülma või mõneks tunniks tavalisse külmikusse. Täidise jaoks haki pähklid ja mandlid peenes, sega suhkruga.
Pärast seismist võta üks tainapall korraga, rulli see nelinurgaks. Kata pealt pähkli-suhkruseguga, jättes ühest otsast u 2 cm vabaks. Rulli kokku nagu rulliksid kaneelisaiu. Lõika umbes 1,5-2 cm juppideks, suru peale veel natuke täidist ja küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 minutit. Jätka samamoodi teiste järgijäänud tainapallidega.
Arvan, et tore oleks mõne aja pärast - siis kui kõik on ikka oma pakikesed kätte saanud - avaldada siin ka väike kokkuvõte küpsisevahetuses osalejate kokku kogutud küpsiseretseptidest ja muljetest.