29. aprillini ehk siis üks kõva nädal aega veel saab Tartus panna proovile 13 söögikohta. Nimelt pakutakse nendes Tartu maitseid - eripakkumisi, millega (nagu pressiteade ütleb) soovitakse tõestada, et ka Tartu on heade maitsete linn ning ka siin osatakse hea toidu juurde sobilik jook valida.
Proovile panna saab kohti mitmeti - esiteks ikka, et vastav eripakkumine endale ära tellida õnnestuks, sest kuuldavasti seda menüüs tihtilugu leida pole - peab ikka ise küsima! Isegi kui pakkumine menüüs olemas on, siis pildimaterjali ei tasu kuigi tõsiselt võtta, sest see võib väheke eksitavaks osutuda. Edasi võib juba toidu ja selle joogiga sobivuse üle aru pidada.
Kõige asjakohasema info programmi ja pakkumiste kohta saab kindlasti
Eesti Maitsete leheküljelt, kus tuleb siiski suuta vahet teha Tartu ja Tallinna pakkumiste vahel. Järgmisena tulevad toidukohtade kodulehed ja Facebooki lehed, kus pahatihti küll infot aegade (või
timeline'i :) hämarusest otsima peab.
Tartu maitsete pakkumisega alustasid 10 restorani ja kohvikut: Neljapäev, Truffe, Kapriis, Crepp, Kolme Ahvi Pubi, Volga, Meat Market, Werner, Big Ben Pubi ja Dorpat. Minu täielikku fotoreportaaži saab vaadata
Flickrist.
Kalarestoran Neljapäev pakub grillitud koha kartuli-toorjuustu-seene-sibula püree ja kõrvitsa-valge veini kastmega. Kõrvale Saku Originaal. Meie, blogardite, külastuse ajal oli kaste paraku liiga palju sidrunit saanud, samas koha ise oli tõesti hea ja tasub kindlasti proovimist.
Truffe pakub samuti kala, kuigi üsna erinevas võtmes. Hoolikalt valitud kvaliteetne kalavalik, mida hellitavalt nimetati ka Eesti kalasümfooniaks, sisaldab anšoovisefileed, kuumsuitsu sprotti, pošeeritud vutimuna, apelsinipipraga tursamaksa, suhkrusoolatud lõhefileed ja piimas leotatud heeringat "Truffe mullaga", mida saadab Hugeli Pinot Gris. Ühte ja õiget söömisjärjekorda pole - võib nii päripäeva kui risti-rästi.
Ka Dorpat pakub kala - sedakorda siis paneeritud räimepihvidena ja salatipadjal. Selle salatiga on naljakas lugu, et väljamõtlejaks on hoopis Dorpati endine peakokk Ahto Kikas, praegu valmib see aga vastse peakoka Hardi Nurmine juhtimisel. Praeguseks peaks neil ka remont valmis olema, nii et...
Kapriisis saab napsist notsut. Notsu on napsine Vanast Tallinnast, mis paistab olevat selle kevade trendiks. Grillitud sisefilee on Vana Tallinnaga flambeeritud, mis annab lihale kerge magusa lõppmaitse. Serveeritakse seda suitsujuustu piruka ja marineeritud aedviljadest vaibaga, mis kahjuks väga esile ei pääse. Kõike seda varjutab veel taldrikuservadele laiali pillutatud sidrun. Joogiks Saku Manchester.
Crepp on läinud salati teed. Rostbiifi salatit saadab Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé. Salat oma roosatava röstbiifi ja redise, tomati, kuskussi, aedubade ja jääsalatiga võib ju silmale ilus vaadata olla, kuid Tartu maitset sealt tuvastada oli küllalt raske. Ehk varjutas seda lihtsalt liha ebaühtlane kvaliteet või maitsetud välismaa tomatid. Samas - õnnestunud röstbiifi tükid ei andnud põhjust kobisemiseks, õnnestunud oli ka punase veini vinegrett. Et keegi ära ei ehmataks - tavaliselt pakutakse salatit ikkagi nendest tuttavatest punastest salatikaussidest nagu Crepis ikka :)
Tubli taldrikutäis ootab maitsjaid ka Kolme Ahvi Pubis. Köögiviljadega täidetud sealiharull, lisandiks vürtsikad köögiviljad ja punase veini kaste bruscettaviiluga - näeb nii hea välja kui ka maitseb hea. Joogiks jällegi Saku Manchester.
Volga on juba selline koht, kus austatakse püsivaid väärtusi - nii jätkabki Liivimaa Lihaveise eripakkumine Tartu maitsete eripakkumisena. Pipradekooriga veise välisfileed täiendavad peaaegu et pastelsetes toonides juurselleripüree ja peedikreem. Veidi põnevust lisavad peedikrõpsud ja küpsetatud küüslauguküüned. Kõike seda täiendab Saku Originaal.
Werner on oma sea sisefileed samuti Vana Tallinnaga vääristanud. Sinepis ja Vana Tallinnas kiirelt marineeritud lihaga salatit täiendab veel vahva kõrbenud lavašikrõps ning kunst taldriku serval. Toiduga klapib hästi ka juurdepakutav Kim Crawfordi Pinot Noir.
Korralikku kõhutäit pakuvad ka Meat Market ja Big Ben Pubi - mõlemad on oma ribid täiesti iseseisvalt välja töötanud. Kuigi üsna sarnaselt valmistatud, on ribil ja ribil siiski vahe. Kumma oma rohkem maitseb, jääb vist igaühe enda otsustada ;)
Meat Marketi ribid on lepalaastuega suitsutatud ja seejärel madalal kuumusel ahjus üle küpsetatud. Et suitsumaitse säiliks on ribid üle glasuuritud BBQ-kastmega. Serveeritakse krõbekartulite ja tomati-kappari salsaga, kaaslaseks Saku Kuld. Ei saa mainimata jätta, et ribid on suussulavad ja tasuvad igatahes järele proovimist!
Liha- ja grillisõprade rõõmuks võib eelinfona öelda, et Meat Marketil on plaanis suvel ka oma marinaadis lihasid kaasa müüma hakata. Päris Statoiliks asi siiski minna ei tohiks - st grillkomplekte ukse kõrvale riita laduma siiski ei hakata :)
Big Beni ahjuribid on tehtud BBQ stiilis, küll aga ilma spetsiaalse ahjuta: liha on kõigepealt suitsutatud lepalaastul, siis ahjus aururežiimil pikalt küpsetatud. Läike annab mesise kastmega moppimine, mis teeb liha mõnusalt magusamaitseliseks, sobides hästi Saku Karl õllega. Kartulid on neil küll Meat Marketiga samast kohast ;), kuid sibula marineerimisel võiks ka kuskilt šnitti võtta.
Äsja lisandusid programmi veel Vassilissa, Minti ja Antoniuse eripakkumised. Nii et midagi meelepärast peaks leidma igaüks.
Maitseretke võõrustasid osalevad restoranid ja Eesti Maitsed.