Lehed

Kõrvitsast, tervenisti - juustune kõrvitsasupp ja Halloweeni kõrvits

kolmapäev, 30. oktoober 2013

Sõitsin täna turult läbi ja tõin ära selle kaua mõeldud kõrvitsa. Tore turutädi küsis: "Kuhu see nunnuke siis nüüd läheb?" - vot nii armas kõrvits oli.


Tegelikult tähelepanelikum silm märkab kindlasti ka teist kõrvitsat mu kõrvalistmel - teisest letist pärit kõrvitsaga nii hästi ei läinud, õigupoolest ei sobinud see ei söögiks ega ka halloweeni kõrvitsaks uuristamiseks. Läbi häda sai sellest siiski midagi tehtud. Igatahes siit nipp ikka tutvuda enne ostu kõrvitsaga lähemalt, mitte kodus vaadata, et siit on kuidagi ---oih, sõrm läks läbi--- pehme.

Kuna ma pole varem ühtegi kõrvitsat tuuninud, siis korraliku inimesena tegin koju jõudes ikka kiire guugeldamise ka, et kuidas see käib. Kui Martha Stewarti lehelt  selgub, et hädavajalikke tööriistu on suisa üheksa, siis ärge uskuga. Väga edukalt saab ka ainult noa ja lusikaga hakkama.

Netis on sadu ideid, mida huvitavat oma kõrvitsaga teha. Kuna see oli meil esimene, siis läksime traditsioonilist teed pidi (kuigi saladuskatte all võin öelda, et hellno kitty idee oli päris lummav, aga liigitasin selle liiga keeruliseks, äkki järgmine aasta :P)

IMGP0828
IMGP0837
IMGP0870

Esimene samm: uurista enda halloweeni kõrvits lusikaga tühjaks :) Pehme osa viska minema (seemned võib röstimiseks alles jääta), kõvema osa saab edumeelselt ära süüa.

IMGP0875
IMGP0880

Järgmine samm: seni kuni rasket tööd tehakse, st ette joonistatud kujutust välja lõigatakse, tee supp valmis. Kuna ma poodi muskaatpähkli järele ei jõudnud, siis otsustasin teha midagi natuke teistsugust.

Juustu-kõrvitsasupp / Cheesy pumpkin soup

Juustu-kõrvitsasupp
  • kõrvitsatükke, näiteks halloweeni kõrvitsa sisu
  • puljongit (kastasin veiselihamaitselist)
  • soola-pipart
  • kuivatatud peterselli
  • soovi korral tibake cayenne'i pipart
  • kohvikoort, umbes 2 dl
  • riivitud juustu 
 Selle jaoks võta suuremat sorti pott, pane sisse kõrvitsatükid. Vala juurde puljongit või vett (sel juhul lisa puljongikuubikud vm), nii et see peaaegu kataks kõrvitsatükid. Keeda kõrvits pehmeks, vahepeal maitsesta. Vala segu blenderisse või surista saumiksriga püreeks, siis pane pott uuesti tulele. Lisa kohvikoor, vajadusel timmi maitset. Lisa riivitud juust (ma lisasin ka veidi sulajuustu). Kui juust on sulanud, on supp valmis.

Juustu-kõrvitsasupp / Cheesy pumpkin soup

Sügis ja tervisesupp

teisipäev, 22. oktoober 2013

Siin ta siis ongi - talv sügis! Ma ei tea, kuida teistega, aga minu hommikune ärkamine nõuab küll juba mõned viimased nädalad märkimisväärset pingutust. Ja see pingutus ei jää hommikuti viimaseks - ärkamine päädib veel lisaks jääkülmas hommikuõhus seismisega, mis peaks tegelikult olema koerte jalutamine, ja auto akende jääst puhtaks kraapimisega. Kõige selle jaoks on loomulikult aega loetud minutid, kuna ärkamine võtab lihtsalt niivõrd pikalt...

Olgu, sain nüüd oma rasket saatust kurta. Täpsuse huvides mainiks, et suvel mul selliseid probleeme polnud. Kas teistel on ka nii või olen mina ainuke ?

IMGP8509
IMGP8515
IMGP8523

Selliseid vaateid nagu siin piltidel enam niipea ei näe. Seevastu on nüüd vaha pikad pimedad õhtud sisustada. Vaikselt juba on tekkinud tahtmine vardad kuskilt kastist välja otsida (jah, mul on paljud asjad veel kastides :)) ja midagi käesoojaks valmis kududa. Nendel hommikustel väljas seismistel kuluks ju marjaks ära :) Sügisel ja talvel tuleb küll suurem käsitöötuhin peale, suviti sellist asja ei tähelda. Mitte et ma nüüd mingi kõva kuduja (veel vähem õmbleja) olen, aga raamatu järgi suudan küll sokki ja kinnast kududa. Mütsi ka. Eelmisel aastal sain enda kontole küll siiamaani rekordarvu palmikmütse :)

IMGP8538

Kuigi põhiraamat, mille juurde ma ikka ja jälle kudumisküsimustega pöördun, on üks iidamast-aadamast pärit käsitööraamat-õpik, mis oli juba enne minu kasutamist nii räbalaks kulutatud, et hetkel püsib see koos väikse kilekoti abiga, siis viimasel ajal on välja tulnud ka palju uusi raamatuid. Rääkides raamatutest, siis minu arust see aasta on nende suhtes küll eriti rikas olnud - just kokaraamatute. Järjest saab lugeda, et lisaks muudele tegijatele on ilmunud ja ilmub kokaraamatuid ka mitmetel blogijatel, mille üle on küll ainult rõõm.

Kusjuures sel aastal anti ju lausa välja parimate käsiraamatute edetabel. Üllataval kombel on meil lausa käsiraamatute kuu nüüd olemas (september), mina sellest igatahes varem kuulnud ei olnud (aga ma polnud ka kaneelisaiapäevast kuulnud :)). Parimaid käsiraamatud valis välja Apollo ja nende valikuga tutvusin ka mina. Lisaks käsitööraamatutele oli seal ka 4 kokaraamatut:

  • „Retseptisahtel käsitöökapis“, Ragne Värk, Andra Kalda
  • „Parimad kodused pirukad“, Pille Enden, Lia Virkus, Tiina Lebane
  • „Suvikõrvitsatoidud salatitest magusani. 100 rooga mini“, Lia Virkus, Pille Enden
  • „Tervendav kokaraamat. Ravimtaimedega toidud“, Katrin Luke
Täitsa toredad raamatud kõik, inspiratsiooni mõttes on pirukaraamat küll mulle nagu rusikas silmaauku - kuna ma teen üsna tihti pirukaid, siis vahetevahel tundub küll, et no ei oska enam midagi uut teha. Pirukaraamatus on küll ideid igasuguseid, ole ainult mees naine ja proovi järgi :)

Magusasõbrana tooks ma ka mõne magusaraamatu esile - Perenaise pagariäri raamatut olen ma küll nii palju kordi sirvinud, ja nii mõndagi järgi proovinud. Kaalujälgimise seisukohast see järgiproovimine muidugi nii teretulnud pole ;)

Seoses hiljutise külmetusega, tegin kohe kahe raamatu retseptidest kokku ühe kosutava upi. Tervendava kokaraamatu (paljalt raamat mind siiski terveks ei teinud :)) gripisupist ja suvikõrvitsaraamatu tomatisest suvikõrvitsasupist sai kokku üldise nimetajaga "tervisesupp", või vähemalt niimoodi me seda kutsusime.

Tervisesupp

Vaja läheb:

  • 400 g hakkliha
  • õli
  • 2-3 sibulat
  • 2-4 küüslauguküünt
  • 1 porgand
  • u 1 l veiselihapuljongit
  • pool sellerijuurt
  • 1-2 paprikat
  • 1 väiksem suvikõrvits
  • 400 g värskeid tomateid või tomatikonservi
  • paar peotäit riisi
  • riivjuustu
  • (soovi korral 150 g toorjuustu)
  • maitsestamiseks soola, pipart, tšillit või cayenne'i pipart, iisopit, tüümiani, punet
  • serveerimiseks rohelist sibulat või peterselli

Haki kõik koostisosad. Prae hakkliha. Aja suuremas potis õli kuumaks, lisa sibulad, küüslauk ja hauta kergelt. Lisa kõik muud komponendid, kalla peale vesi, lis maitse järgi soola, pipart ja ürte. Iisopit minul ei õnnestunud poest leida, kuigi raamatu järgi teeb see kõiksugu häid asju (nagu kõik toiduained :). Keeda umbes 15 minutit, kuni riis on pehme. Lõpuks lisa lusikahaaval toorjuust ja riivjuust. Serveeri kuumalt rohelise sibula või peterselliga.

IMGP8540

Mina igatahes jään järgmist suve ootama, kui selliste suppide järgi üldse ei isutagi, kui lilled õitsevad ja tiigivesi on soe.... Mitte et see halb supp oleks või midagi. Väga hea supp on.

Valgehallitusjuust + porgand

teisipäev, 8. oktoober 2013

Paar postitust tagasi tegin ahjus valgehallitusjuustu sibulaga. Kes on altim midagi teistsugust proovima, siis soovitan katsetada hoopis porgandiga. Pannil meega hautatud porgandiribad sobivad juustuga üllatavalt hästi. Miks mitte mõneks õhtuks juustu mõlemat moodi - nii sibula kui ka porgandiga - veini kõrvale snäkiks valmistada :)

Camembert porgandiga / Grilled camembert with honey glazed carrots