Lehed

Nõgeserullid

teisipäev, 1. juuni 2010

Nõgeserullid jäid mulle juba eelmise aasta kevadel silma, aga nagu näha lükkus nende tegemine hoopis siia aastasse. Kõrvenõgese noori lehti võib kasutada väga erinevates toitudes, kusjuures neis lehtedes on lausa kaks ja pool korda rohkem C-vitamiini kui sidrunis, samas leidub ka palju rauda. Jaanipäevani on veel aega nõgeselehti toidu sees kasutada või siis hilisemaks kõrvale panna.
Nüüd siis on mul kevadekuulutajatest ära proovimata ainult karulauk, mida ma Tartust kuskilt leidnud ei ole. Tallinlased ostavad turult, aga kausikujulise kaluriküla :) turul ei tea keegi karulaugust midagi. Seega küsimus - kust Tartus karulauku saab?


Nõgeserullid valmisid aga selle retsepti eeskujul. Kasutasin poest ostetud pärmi-lehttainast. Sellest kogusest saab 2 plaaditäit pirukaid.
  • 500 g pärmi-lehttainast
  • noori nõgeselehti (vähemalt üks parajalt suur kausitäis)
  • 1 dl erinevaid seemneid (kõrvitsa, päevalille, seedermänni)
  • sorts oliivõli
  • 4 küünt küüslauku
  • 10 päikesekuivatatud tomatit
  • 100 g riivjuustu
  • määrimiseks muna
Nõgese ette valmistamiseks loputa need kõigepealt vee all, seejärel kalla üle kuuma veega ja lase minut-paar seista. Vääna kuivaks ja pane kaussi. Lisa seemned, õli ja küüslauk ja püreesta kõik saumiksriga (kui on võimalik, kasuta hoopis köögikombaini - on lihtsam). Määri saadud segu tainale, laota peale ka hakitud päikesekuivatatud tomatid ja raputa üle juusutga. Keera rulli ja lõika terava noaga umbes 2 cm jämedusteks tükkideks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase soovi korral kerkiga (pärmi-lehttainast ei pea soojas kohas kergitama). Pintselda pealt munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.

2 kommentaari:

  1. Ja mul on karulaugu ja Tartuga täpselt sama mure - pole siin keegi kuulnud ega näinud :(

    VastaKustuta
  2. jah, siin sama lugu, karulauk tundub Tartus mingi müütilise alatooniga tundmata taim olevat. Pole midagi teha - tuleb moodustada lendsalk ja rünnata Põhja-Eestit!

    VastaKustuta