Lehed

Ilma jahuta šokolaadikook

esmaspäev, 2. august 2010

Ilma jahuta šokolaadikook / Flourless chocolate cake

MMM! Üks tõeliselt magus postitus augustikuud alustama. Suvi on kiirelt läinud, aga seekord võin vist isegi endaga rahul olla - tehtud on ka omajagu. Mitmed huvitavaid sündmused on vist olnud selle tegelase pärast :)

IMGP4586

Rääkides aga edasi sellest, millest ma siia rääkima tulin - ehk loomulikult koogist... Siis ma ei jõua seda kooki tõesti ära kiita. Kohe kui seda pilti ja retsepti Citrus and Candy blogist nägin, oli üks asi kindel - pidin seda proovima! Originaalis on koogi autoriks Eve Knottenbelt, 1971. aastal ilmunud The Australian Health Food Cookbook'i autor.

Ainult neljast - jah, neljast! - komponendist saab niivõrd maitsva, rikkalikult šokolaadise koogi, et kui ma poleks just viibinud tund aega sauna meenutavas köögis kukeseeni külmutamiseks ette valmistamas, võiks otse kooki küpsetama minna. Kui nüüd jäi aga mulje, et selle koogi valmistamine on midagi väga vaevanõudvat, siis oli mu väljendusviis küll eksitav. Sest tegelikult valmib see päris lihtsalt! Ja igal juhul tasub lõpptulemus nähtud vaeva mitmekordselt - seda võin lausa kolmekordselt kinnitada, sest just niipalju olen ma seda šokolaadikooki juba teha jõudnud.

IMGP3531

Peale kõige muu saab kõigist neist neljast komponendist - šokolaadist, võist, suhkrust ja munadest - päris ilusa koogi, mis kaunistab kindlasti igat lauda. Kogu selle lühikese aja, mil kooki jätkub loomulikult. Pluss - jahu puudumise tõttu sobib see ka gluteenitalumatuse korral. Kusjuures, suhkrut ja võid on siin tõesti minimaalselt!

Ilma jahuta šokolaadikook / Flourless chocolate cake

Nii et milleks kauem oodata? Sest see on tõesti parim šokolaadikook, mida ma maitsnud olen :)

Vaja läheb ainult:
  • 360 g tumedat šokolaadi, tükeldatult
  • 50 g võid
  • 12 suurt muna
  • 50 g suhkrut (20 g munavalgetele + 30 g munakollastele)
Sulata šokolaad kas mikrolaineahjus või veevannil. Sulata sisse või.

Ilma jahuta šokolaadikoogi tegemine / Flourless chocolate cake in the making

Eralda munavalged munakollastest.

Ilma jahuta šokolaadikoogi tegemine / Flourless chocolate cake in the making

Vahusta munakollased 30 g suhkruga kohevaks vahuks ning sega sulatatud šokolaadi ja või seguga. Vahusta munavalgeid, kuni saad pehme vahu, lisa siis 20 g suhkrut ja jätka vahustamist, kuni saad tugeva vahu.

Ilma jahuta šokolaadikoogi tegemine / Flourless chocolate cake in the making

Sega nüüd üks neljandik munavalgevahust šokolaadisegu hulka, et see hiljem paremini seguneks. Ära muretse, praegu pole veel vaja kahte massi õrnalt läbi segada, nii et klopi kaks vahtu segamini täpselt nii nagu süda lustib.

Ilma jahuta šokolaadikoogi tegemine / Flourless chocolate cake in the making Ilma jahuta šokolaadikoogi tegemine / Flourless chocolate cake in the making Ilma jahuta šokolaadikoogi tegemine / Flourless chocolate cake in the making

Nüüd sega saadud šokolaadisegu õrnalt järelejäänud munavalgevahu hulka. Tulemus näeb välja midagi sellist:

Ilma jahuta šokolaadikoogi tegemine / Flourless chocolate cake in the making

Pane veerand saadud segust eraldi kaussi ja siis külmkappi oma aega ootama. Ülejäänud segu aga pane võitatud 26-28 cm diameetriga vormi ja küpseta 150-kraadises ahjus umbes 30-40 minutit. Ole ettevaatlik, et mitte üle küpsetada, aga isegi kui seekogemata juhtuma peaks, ei riku see tulemust :) Eemalda vorm ja jäta kook jahtuma.

Ilma jahuta šokolaadikoogi tegemine / Flourless chocolate cake in the making

Jahtudes vajub kook keskelt kokku, moodustades kraatri, mille saab - ja loomulikult peabki! - täita selle suurepärase šokolaadivahuga, mis enne kõrvale sai pandud. Kaunista ka pealt šokolaadiga.

Ilma jahuta šokolaadikook / Flourless chocolate cake

Ja suurepärane kook ongi valmis! Serveerimiseni hoia seda jahedas. Ja siis lase heal maitsta!

Ilma jahuta šokolaadikook / Flourless chocolate cake

Ilma jahuta šokolaadikook / Flourless chocolate cake

33 kommentaari:

  1. läheb täna katsetamisele! aga ilmselt hoopis prooviks valge šokolaadiga + võib-olla suhkrukoguse vähendamisega.

    VastaKustuta
  2. Anna siis pärast teada, kuidas välja tuli!

    VastaKustuta
  3. Väga väga isuäratavad pildid! Nagu selgub, on see üks selline kook, mille tegemise puhul varitseb oht tainas niisama kausist ära limpsida, enne kui see vormi ja ahju jõuab :)

    VastaKustuta
  4. See kõlab nüüd väga magusalt ja rammusalt. Aga ühe väikese tüki võtaks kohe-kohe-kohe :P

    VastaKustuta
  5. Aga see, et kate on sisuliselt toores muna-või-suhkur segu ei häiri sugugi? Nagu koogelmoogel, eks, ainult et võiga. Ma oleks ilma komentaarideta ses retseptis tugevalt kahelnud, aga... kui ikka sellised kiidusõnad, siis proovin küll kindlasti.

    VastaKustuta
  6. Tegelikult on ju tegu täitsa tavalise šokolaadivahuga, mis põhja jaoks on lihtsalt ära küpsetatud.
    Mõnda inimest äkki häirib teadmine, et muna katte sees toores on, aga sellisel juhul jääb ta paljust ilma ka. Toorest muna pole maitses küll sugugi tunda :)

    VastaKustuta
  7. Muna on ju vahustatud ja seega on tal hoopis teine maitse kui lihtsalt toorel munal. Proovin kindlasti seda kooki ja nähtavasti tuleb taigent teha kahekordne kogus, et küpsetamiseks ja katmiseks ikka jätkuks! :D

    VastaKustuta
  8. Proovisin just eile ära selle koogi ja väga, väga, väga, väga, väga hea kook oli! Ehmatasin ära, sest munavalge tahtis üle kausi tulla ja shokolaad ei tahtnud hästi sulada, aga sain hakkama ja lõpptulemus oli lihtsalt ülihea:).

    VastaKustuta
  9. Lugesin mitu korda läbi ,aga ei leidnud kuhu munakollane läheb?

    VastaKustuta
  10. Vahustatud munakollased segatakse sulašokolaadi ja või seguga. Edasi peaks selge olema.

    VastaKustuta
  11. Väga-väga maitsev kook. Mul ta nii väga kokku ei vajunud, võib-olla oli asi selles, et üks muna jäi puudu...

    VastaKustuta
  12. Tere! Kas selle koogi võiks valmis teha eelmisel päeval? Või on parim just samal päeval?

    VastaKustuta
  13. Ma olen vist enamasti samal päeval teinud ja järgmiseks päevaks pole ühtegi tükki maitsmiseks järele jäänud :P
    Kui mälu ei peta, siis korra olen ka eelmisel õhtul valmis teinud, aga täidise panin põhja peale järgmisel päeval. Maitses erinevust ei mäleta, et oleks olnud.

    VastaKustuta
  14. Väga väga väga hea kook!! Tõeline lemmik :) Olen suutnud oma sõbrannadest ka juba sõltlased teha sellest ja olen kindel, et enamik neist (kaasaarvatud mina) üllatame homme sellega ka oma emasid. :)

    VastaKustuta
  15. Uskumatult suussulav kook. Sellest saab meie pere lemmik-lemmik! :)

    VastaKustuta
  16. See on ka üks minu kindlatest lemmikutest :)

    VastaKustuta
  17. See kook on ülihea, super! Soovitan soojalt ;)

    VastaKustuta
  18. Mul ei lähe munavalge kohe üldse tugevaks vahuks :(, mikserdasin nii kaua, aga ikka saba vedel. Ei saa aru, mida valesti teinud olen. :(

    VastaKustuta
  19. Hmm, kõva läikiva vahu tekkimiseks on vahepeal tõesti pikemaajalist mikserdamist vaja (10-15 minutit). Kindlasti peavad kõik kasutatavad nõud (kauss, miksri otsikud) olema täiesti rasvavabad, võid proovida lisada näpuotsatäie sidrunhapet. Suhkrut soovitatakse lisada jaokaupa ja kasutada peeneteralist või tuhksuhkrut. Ega siin vist muud nõu pole anda, kui katsetada :)

    VastaKustuta
  20. Tegin vist midagi valesti või olema ma lihtsalt andekas aga kook keskelt lohku ei vajunud. Katsin pealt hoopis šokolaadi kreemiga (sulatatud šoko, kopupiim, vahukoor), riivisin šokot peale ja niiiiiiiiiiiiiiii hea et isegi serveerimis plaat oleks söögiks läinud.

    VastaKustuta
  21. see kook on kõige suurepärasem sokolaadikook, mida ma eales teinud olen :)

    VastaKustuta
  22. Proovitud ja õnnestus kohe imehästi! Lisasin juurde ka Marianne komme ja maitse oli IMELINE! ;)

    VastaKustuta
  23. Tere, mul väike segadus nende munavalgete vahuga, et ma ei saanud täpselt aru, mismoodi see jagatakse - kas kõik munavalgevaht läheb lõpuks ikkagi shokolaadisegu hulka või tuleb jaotada kahte eraldi kaussi, kuhu ühte läheb 1/4 ja teise ülejäänud - kuidagi segane värk :))))

    VastaKustuta
  24. Tere! Jah, kõik munavalgevaht läheb lõpuks šokolaadisegu sisse - esialgu klopid 1/4 munavalgevahust šokolaadisegusse, ja seejärel segad (nüüd õrnalt!) ülejäänud munavalgevahu sinnsamasse. Edu! :)

    VastaKustuta
  25. Tegin ka eile. Lohku samuti ei vajunud aga ajasingi siis vahu üle äärte ka. Lisasin kaunistuseks veel mustsõstraid. Tuli imehea ja nelja meesterahva abiga sai väääga kiiresti otsa.

    VastaKustuta
  26. Tegin ka siis selle koogi ära. Kuna tegin piimašokolaadiga siis jätsin suhkru täitsa välja ja õieti tegin! Kook ise on mõnusalt mahe, ei ole magus ja muna-šokolaadivaht mis peale sai on mõnusalt magus seega kõik on tasakaalus. Imelihtne ja hea kook! :)

    VastaKustuta
  27. Tere
    Tegin ka kooki, panin 1/3 piimašokolaadi ja 2/3 tumedat. Lisaks lõikasin küpsetatud põhja 2-ks tükiks ning vahele panin külmutatud kirsse (paningi külmutatult, sulasid juba koogi sees). Kirsid andsid huvitava nüansi juurde. Väga hea ja lihtne kook :).

    VastaKustuta
  28. Tegin 26cm vormiga ja jäi natuke liiga paks minu maitse jaoks. Järgmisel korral proovin sama vormiga poole kogusega, sest köök on tõesti uskumatult maitsev.

    VastaKustuta
  29. Tegin täpselt retsepti järgi, kokku ei vajanud aga kate hakkas lahti lõigates voolama, kuigi oli külmas. Muidu maitselt väga hea kook.

    VastaKustuta