Crème brûlée ehk eesti keeli brüleekreem on tavaliselt vanilliga maitsestatud keedukreem, mida katab krõbe pruunistatud suhkru ehk brülee kiht. See prantsuse magustoit on koostisosade poolest üsna lihtne, kuid pakub hästi valmistatuna meeldiva toiduelamuse, miks muidu see üle maailma nii armastatud on :) Tavaliselt valmistatakse crème brûlée'd individuaalsetes väikestes portsionivormides (ehk ramekin-vormides) ja serveeritakse külmalt. Suhkrukiht karamellistatakse vahetult enne serveerimist. Sööma hakkamisel karamelli katkilöömise prõks lausa paitab kõrvu.
Antud retsept on leitud Nami-namist ja selle järgi valmistatakse crème brûlée'd Edinburghi kohvikus Le Café St Honore. Tegelikult on valmistamismeetodeid mitmeid, selles versioonis kreemi ahjus ei küpsetata.
Sellest kogusest saab kuus portsjonit:
- 6 munakollast
- 5,5 dl 35% rõõska koort
- vanillikaun
- 75 g suhkrut
Vahetult enne serveerimist kata kreemid õhukese kihi suhkruga. Kõrveta suhkur kas leeklabiga või ahjus grillrežiimil karamelliks. Serveeri kohe koos värskete marjadega.
imeilus lihtsalt... karamellikiht tundub ka täiesti ideaalse paksusega!
VastaKustutaOi, mis toredad mälestused kohe meelde tulid - ma olen seda brüleekreemi seal Le Café St Honores söömas käinud - väga mõnus restoran oli :)
VastaKustutaAitäh kena pildi eest!!
Suu hakkas pidurdamatult vett jooksma selliste piltide peale :)
VastaKustutaVäga sümpaatne lugu. Mul on just see jõuluvana ehituspoest toodud gaasipõleti pakendist välja võtmata ja testimata, aga veel täna saab see tehtud!
VastaKustutaTegin ka ja protsess kulges viperusteta aga ometigi ei tahkestunud kreem ööga ära. Ma ei oska aimatagi, kus viga sisse tuli, kas ehk Sina tead?
VastaKustutaTegin ka just nädalavahetusel sama retsepti järgi ja tahkestusid küll ilusti... Kas kasutasid kuumutades termomeetrit?
VastaKustutaJaa, kasutasin, aga kuidas sellesse suhtuda, et tegelikult ju nende sekundite jooksul kui potist koore välja valan, siis kuumas potis koor kuumeneb ju edasi? Võtsin täpselt 83 peal tulelt ära aga nägin juba kuidas edasi tõusis.
VastaKustuta