Lehed

Beseekattega mustikakook

pühapäev, 22. veebruar 2009

Eile sai lisaks soolasele ka veidi koogiga improviseeritud. Tuli tahtmine millegi beseekattega järele, aga tavapärane pisarakook on rohkem õunte teema... ja ma pole eriline õunakoogi sõber. Seega sai peaaegu et pea ees tundmatusse hüpatud ja valmis selline kook. Alguses kartsin hullemat, aga välja tuli väga mahlane ja mõnusalt suus sulav kook, väga ilusate värvidega pealegi (enam-vähem sinimustvalge). Põhi, mustikatäidis ja beseekate moodustavad omavahel lausa suurepärase koosluse. Nami-nami koosküpsetamiselt on veel isamaalisi torte-kooke oodata.

Põhi:
  • 3 dl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 60 g võid
  • 2 sl suhkrut
  • 1 sl hapukoort
  • 1 muna
Täidis:
  • 2 munakollast
  • 250 g hapukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • mustikaid
Kate:
  • 3 munavalget
  • 7 sl sukrut
Põhja jaoks sega kuivained, lisa tükeldatud toasoe või ning mudi näppude vahel kõik puruks. Lisa muna ja hapukoor ning sõtku valmis tainas. Pane külma. Täidise jaoks sega hapukoor munakollaste ja suhkruga.
Rulli tainas õhukeseks ja vooderda võiga määritud koogivormi põhi ja ääred tainaga. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit. Vala peale täidis ning laota sellele marjad (mina kasutasin külmutatud mustikaid). Kõige viimasena laota koogile suhkruga kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Küpseta veel umbes pool tundi.

17 kommentaari:

  1. kui suure koogivormi jaoks need kogused on? Ma teeks värskete mustikatega, vorm on 26 diameetriga

    VastaKustuta
  2. Minu vorm on vist u 22 cm diameetriga.

    VastaKustuta
  3. Kiidaks kooki- väga maitsev! :)

    VastaKustuta
  4. Väga hea näeb välja!
    Kas selle koogi võiks eelmine päev valmis teha enne pidu?

    VastaKustuta
  5. Kartsin, et äkki mustikad immutavad põhja märjaks pika seismise peale. Aga igal juhul aitäh ideede eest, teen sünnipäevalauale selle koogi ja apelsinise toorjuustutordi ka;)

    VastaKustuta
  6. Anna teada, kuidas välja tulid ;)
    Kui kardad, et täidis vedelaks jääb, võid mustikad enne tärklisega läbi segada.

    VastaKustuta
  7. See on üks paremaid koogipõhja retsepte üldse, olen ainult selle järgi kõik oma muretaigna koogid teinud kui su seda retsepti siin nägin.

    VastaKustuta
  8. Tere, Dagris!
    Milliseid koguseid soovitad algajale küpsetajale 26cm vormi puhul?

    Aitäh ette!

    VastaKustuta
  9. Ma arvan, et 24-26 cm koogivormi jaoks on sellised kogused parajad küll :) Pildilolev kook on küpsetatud 24 cm vormis.

    VastaKustuta
  10. Aitäh! Proovin homme järgi, tundub üks super kook olevat!

    VastaKustuta
  11. Tere! Mis kraadi juures beseed küpsetasite? Minu munavalge poolt tundi küll välja ei kannatanud... ja sisu jäi ka vedel...

    VastaKustuta
  12. Väga kahju kuulda! Kui beseekate ära kõrbes, siis pidi vist liiga kuum olema. Umbes 180-190 kraadi võiks küll täitsa paras olla. Külmutatud mustikaid võib igaks juhuks enne täidisesse panemist tärklises veeretada, et täidis kindlasti ära hüübiks.

    VastaKustuta
  13. Hei!
    Tegin siis koogi oma 26cm vormis - improviseerisin ja segasin hapukoore vaniljepudinguga, vist läks täidist natukene rohkem kui retsept ette nägi, mustikaid viskasin ka ikka mõnuga : ) Kasutasin ka külmutatud mustikaid ja õhtul tundsin ikka täitsa muret, kuna kõik oli vedel ja voolas ja kartsin hullemat - pärast ööd külmkapis aga maitses kook ülihästi! Järgmisel korral paneksin vähem mustikaid (ei tea palju panin, panin tunde järgi) ja enne veeretaksin jah tärklises ka.
    Tegu oli minu esimese beseekattekatsetusega ja mul sündis sama lugu - poolt tundi välja ei kannatanud, läks söömise ootele ikka päris pruunina. Õnneks maitset ei rikkunud üldse ja olin ise väga rahul - sünnipäevalaps, kellele tehtud sai, oli väga õnnelik, kuna tegu oli mahlase, maitsva ja mitte liiga magusa koogiga (valmides tundub palju magusam kui järgmisel päeval külmast võetuna).
    Minu viga beseega oli aga et ma ei keeranud temperatuuri madalamaks, jätsin ta retsepti järgi 200 kraadile - ehk tuleks see mainida ära retseptis, siis algajamad oskavad ka : )

    Küll aga tänan Sind väga, Dagris! See kook läheb kindlasti korduvküpsetamisele : )

    VastaKustuta
  14. Ahaa, et ikka oli mul temperatuur ka retseptis kirjas - kiirel ülevaatusel tundus tookord, et üldse ei olnud, seega tegin arvamismängu oma kraadide pakkumisega, tegelikult ma kraade vähendanud ei ole selle koogiga küpsetamise vahepeal :) Selle peaksin võibolla küll juurde kirjutama, et lasta enne söömist jahtuda.
    Aga nagu ikka - iga ahi on erinev ja temperatuurid ja küpsetamisajad võivad tahta modifitseerimist vastavalt sellele, mis ahjus toimub - kui läheb liiga pruuniks, siis temperatuuri vähemaks, kui miski jääb vedel, siis hoida natuke kauem jne.
    Igatahes tore, et kook hästi maitses ja kokkuvõtteks ikkagi rahule jäite kõik! :)

    VastaKustuta