Lehed

Beseekattega rabarbrikook

neljapäev, 2. juuni 2011

Kui nüüd päris ausalt ära rääkida, siis olen ma kodumaa pinnal juba üle nädalakese olnud, aga see aeg on läinud üsna kiirelt ja lõputöö viimistlemise tähe all. Viimane on nüüdseks esitatud ja kõigi ootuste ja lootuste kohaselt saab järgmisel nädalal ka kaitstud. Aga õppimise vahepeal ei saa ju ilma koogita! Seega nädalavahetusel sai sammud turule seatud, et sealt koogi jaoks rabarbrit kaasa tuua. Bulgaarias, muide, ei olnud rabarbrit kusagilt saada, nii et see oli minu selle aasta esimene kokkupuude rabarbriga.

Beseekattega rabarbrikook / Rhubarb meringue cake

Kook valmis suures osas Juci blogis What a wonderful world! mõnda aega tagasi ilmunud koogipostituse eeskujul, muudatused vastavalt sellele, mis mul kodus olemas oli või ei olnud. Sealt piltidelt näha olnud beseekate paistis lihtsalt imeline ja seda ta ka oli, muust koogist rääkimata! Suured tänud Jucile retsepti jagamise eest :)

Beseekattega rabarbrikook / Rhubarb meringue cake
Põhi:
  • 200 g jahu
  • 50 g suhkrut
  • soola
  • 100 g võid
  • 1 munakollane
  • 1 sl hapukoort
Täidis:
  • 500 g rabarbrit
  • 75 g suhkrut
  • 250 ml piima
  • 50 g hapukoort
  • 3 munakollast
  • 1 tl vanillisuhkrut
Kate:
  • 4 munavalget
  • 1 tl laimimahla
  • 150 g suhkurt
  • 1 tl vanillisuhkrut
Põhja jaoks sega omavahel jahu, suhkur ja veidi soola. Lisa külm hakitud või ja töötle segu käte vahel ühtlaseks purutaoliseks massiks. Siis lisa munakollane ja hapukoor, jätka segamist kuni saad ühtlase taina. Kata tainaga võitatud koogi- või pirukavormi põhi ja servad ning pane see siis külmkappi, kuni ka täidis valmis saab.
Täidise jaoks haki rabarber väikesteks tükkideks, sega suhkruga ja pane mõneks ajaks ootele, et veidi mahla eralduks. Kata koogipõhi rabarbriga ja pane u 10 minutiks 200 kraadini eelsoojendatud ahju. Seni sega kokku piim, hapukoor ja munakollased, lisa 1 tl vanillisuhkrut. Võta kook korraks ahjust, vala segu rabarbritükkide peale ja pane ahju tagasi - nüüd nii kauaks, et täidis jõuaks hüübida (20-30 min).

Beseekattega rabarbrikook / Rhubarb meringue cake IMGP5779

Kui täidis on juba enam-vähem hüübinud, hakka beseekihti ette valmistama. Selleks klopi munavalged laimimahlaga heledaks vahuks, lisa suhkur ja jätka, kuni saad kõva valge vahu. Võta taas kook ahjust, kata see ühtlaselt munavalgevahuga ja pista siis veel u 5 minutiks ahju - nii kauaks, et see pealt juba kergelt värvi muudab. Siis võta ahjust ja jäta jahtuma.

Beseekattega rabarbrikook / Rhubarb meringue cake

5 kommentaari:

  1. Superilus! Mulle kohe hirmsasti meeldib see viimane pealtvaates foto. Ja nii tore, et hästi maitses. Küll see rabarberihooaeg on ikka tore, kas pole? Juc (blogger ei lase oma nime alt kommenteerida mul)

    VastaKustuta
  2. Rabarbrihooaeg on super! Võtsin just selle sama retsepti järgi tehtud koogi ahjust, aga kas mina olen käperdis või lihtsalt täna ebaõnnestumise päev, aga minul see kook ebaõnnestus.
    Tegin täpselt nii nagu retseptis kirjas - lasin ettekirjutatud minutid ahjus küpseda ja munavalged isegi läksid vahtu:), aga kui koogi lahti lõikasin, siis keskmine kiht oli väga pehme ja vedel - vajus sisuliselt laiali.
    Nuuks:(

    VastaKustuta
  3. Oi, kui kahju kuulda, Triin! Kas ka jahtunult ei läinud paremaks? Etteantud minutid on kindlasti vaid soovituslikud ja ei pruugi iga ahjuga sama tulemust anda. Kas kontrollisid, et täidis oli enne munavalgevahu peale panemistkenasti hüübinud? Võib-olla oli probleem väga mahlastes rabarbrites. Kui pärast suhkruga segamist eraldus palju mahla, oleks ehk selle pidanud lihtsalt ära valama...

    VastaKustuta
  4. Tundub, et natuke aega külmkapis seisnuna, on õhtuks teine tera:)
    Kui suhkru all seisnud rabarbereid põhja peale valama hakaksin, eemaldasin liigse mahla! TEen seda alati, sest muidu jääb vesine.
    Võimalik jah, et piima-munakollase segu jäi vedelaks. Ilmselt vajab teistkordset katsetust;)

    VastaKustuta
  5. Maitse tuli vast ikka nagu mõeldud oli :) Loodan, et järgmisel korral tuleb ka välimus selline nagu peaks! Pigem lase veidi kauem küpseda, nii et täidis ka ära tahkuks, ahjud on ju erinevad :)

    VastaKustuta